Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Slunce, seno, jahody v praxi. Rusové zlepšují náladu krav brýlemi s VR

27.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Slunce, seno, jahody v praxi. Rusové zlepšují náladu krav brýlemi s VR
Brýle pro virtuální realitu možná najdou nové, nečekané využití. V Rusku je totiž chtějí nasadit do zemědělství a nikoli pro lidi, ale pro zvířata. Hodlají totiž zlepšovat náladu krav a s tím i množství nadojeného mléka.
Před 36 lety vznikl slavný český film Slunce, seno, jahody Zdeňka Trošky a nyní podobný koncept uvidíme i v realitě. V ruském okrese Ramensky v blízkosti Moskvy na farmě RusMoloko společnosti Milknews totiž zkoušejí zlepšovat náladu krav a produkci mléka pomocí moderních technologií. Vliv na produkci mléka navozením uklidňující atmosféry měly prokázat výzkumy provedené např. v Holandsku a Skotsku. Nepůjde však o sluchátka a pouštěnou hudbu jako ve filmu, nýbrž o brýle s virtuální realitou. Do nich bude promítán obraz letních pastvin, což by mělo zlepšit psychické rozpoložení dobytka. Jen tak pro zajímavost, některé ruské farmy skutečně používají přehrávání klasické hudby zvířatům.
 
Kráva s VR brýlemi
zdroj: Ruské ministerstvo zemědělství (msh.modreg.ru)
 
První testy prý už ukázaly, že se úzkost krav snížila navzdory jinak stresujícím podmínkám, ve kterých žijí. Nyní chtějí na farmě provést druhou fázi testu, a to zjistit, zda se vedle zlepšení nálady opravdu zvýší i produkce mléka. Nyní je také otázkou, zda bude mléka opravdu o tolik více, že to zaplatí nákup brýlí pro virtuální realitu. V diskuzích se už objevují otázky, zda by nebylo lepší krávy pustit na skutečnou pastvinu, než jim ji jen promítat. Také je otázkou, zda jim nezpůsobí ještě větší depresi stav, kdy jim sundají brýle a uvidí skutečnou realitu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.