Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smartphone od Samsungu

29.11.2001, redakce SHW, článek
Smartphone od Samsungu
Výhod kombinace mobilního telefonu a kapesního počítače si již povšimla i firma Samsung. Jeden z jejich produktů s barevným displejem nevypadá vůbec špatně, ostatně posuďte sami.
Představte si, že jste s přáteli na chalupě v hloubi temného lesa a dobře se bavíte. Vtom si uprostřed nejlepší zábavy uvědomíte, že jste na webové stránce svého zaměstnavatele zapomněli vyplnit důležitý formulář a že zítra ráno bude už pozdě. Za normálních okolností by vám takové zjištění totálně zkazilo náladu, vy však bezstarostně pokračujete v hovoru - máte s sebou totiž Samsung SPH-I300.

Různé způsoby, jak připojit handheldy se systémem Palm OS k internetu, již nějaký ten pátek existují. U Samsungů se ale rozhodli výrazně tento proces zjednodušit a spojili do sebe dva důležité prvky - mobilní telefon a handheld. A že tím vzniklo zařízení vůbec ne nezajímavé, dokazují následující řádky.

Samsung SPH-I300 je stosedmdesátigramový stříbrný elegán, na němž vás na první pohled zaujme výrazný displej, schopný zobrazit 160x240 bodů v osmibitové barevné hloubce (tedy 256 barev). Zajímavým prvkem, známým už z HandEry 330, je virtuální Graffiti, které uvolňuje místo (rovněž virtuálním) tlačítkům, slouží-li právě SPH-I300 jako telefon.

Obr. 1 - Smartphone Samsung SPH-I300

K vytáčení čísel lze kromě dotykového displeje použít multifunkční tlačítka na boku přístroje, kde se nachází i tlačítko hlasového záznamníku, schopného uložit až deset minut hlasových poznámek. Na horní straně je malý LCD displej, zobrazující informace telefonní části - jsou tak lehce dostupné třeba i při zapisování poznámek, stačí jen malé pootočení ruky. Zařízení pohání procesor Motorola Dragonball s taktovací frekvencí 33 MHz, komunikaci s uživatelem zabezpečuje Palm OS 3.5.2. Do prostorné paměti o kapacitě 8MB se vejde dostatečné množství aplikací i dat. Mezi funkce telefonní části patří například hlasové vytáčení, vibrační zvonění či možnost hlasitého hovoru.

Samsung SPH-I300 přichází se všemi aplikacemi, potřebnými pro plnohodnotné využití tohoto mobilního zařízení, ať už si potřebujete zaznamenat schůzku, přijmout poštu či prohlédnout oblíbenou webovou stránku; pochopitelně nechybí ani software pro ovládání telefonu. Synchronizace dat s počítačem probíhá prostřednictvím dodávané kolébky, pro komunikaci s okolím lze využít rovněž infračervený port.

Je jasné, že SPH-I300 je velice zajímavý chytrý telefon, od jehož koupě zatím odradí potenciálního českého zákazníka jeden nepříjemný fakt: Samsung přístroj dodává pouze v provedení pro americký trh, u nás byste si s ním tedy nezavolali. Doufejme, že se v brzké době objeví i u nás.


Zdroj: Samsung