Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smartphone s Cobaltem od Oswin Technology vzhledově připomíná Sendo X

2.6.2005, Pavel Bureš, článek
Smartphone s Cobaltem od Oswin Technology vzhledově připomíná Sendo X
O operačním systému Palm OS 6 se diskutuje již dlouho. Zatím se zdálo, že přístroj s Cobaltem neuvede jako první palmOne, ale GSPDA, který plánuje uvést zařízení s Palm OS ještě před Vánocemi. Účastníci PalmSource DevCon se mohli seznámit se smartphonem Oswin, což je přístroj zajímavých rozměrů, na jehož vlastnosti a fotografie se nyní podíváme.
První, co vás pravděpodobně zaujme, je nezvyklé rozlišení displeje – 240 x 320 pixelů. Žádný z nových Palmů takovéto rozlišení nemá a tak zatím není známo, do jaké míry budou aplikace kompatibilní. Při porovnání s displejem Samsungu i500 (pouze LowRes) je jasně vidět, že displej Oswinu bude detailní. Krátká úhlopříčka přináší i nevýhody – uživatelé se špatným zrakem mohou mít problémy přečíst nejmenší velikost písma.



Skoro polovině přední části dominuje klávesnice. Pod displejem nenajdete tlačítka pro spuštění PIM aplikací jak je tomu zvykem u jiných PDA, ale jen klávesu pro návrat do launcheru a vyvolání menu (stejně je tomu např. u palmOne Trea 650). Překvapivé je, že smartphone byl navržen pro práci s několika operačními systémy, testovací vzorek umožňoval zvolit si při startu Palm OS nebo Windows Mobile. Jak správně napsal David Beers, tato vlastnost by se líbila uživatelům, ale výrobcům a vývojářům OS již méně.



Ačkoliv působí smartphone dojmem malého zařízení, z bočního pohledu poznáme, že je jeho tloušťka o trochu větší než u běžných mobilních telefonů. Uvidíme, jak se rozměry promítnou do ergonomie.


Zařízení má vestavěný fotoaparát a slot pro Mini SD karty. Oproti Treu chybí jedna podstatná věc – QWERTY klávesnice. Až uživatelé dokáží, zda lze pohodlně zadávat znaky na softwarové a telefonní klávesnici.
Zdroj: Comodev