Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SmartPhone s OS od Microsoftu je venku !

24.10.2002, Petr Hájek, článek
SmartPhone s OS od Microsoftu je venku !
Jeden z nejočekávanějších Smartphonů byl včera konečně oficiálně vypuštěn! Bez dlouhého povídání se rovnou podívejme co umí - a že toho není málo.

Čtěte podrobný popis Orange SPV mobilu (bývalý Canary) !
Technické specifikace přístroje:
  • Procesor: TI OMAP 170 na 132 MHz
  • Paměť: 16MB RAM a 32MB Flash ROM
  • Displej: TFT, 16bitový (65.536 barev), rozlišení 176x220 bodů
  • Rozměry: 11cm x 4.5cm x 2cm
  • Váha: 95g
  • Rozšiřitelnost: integrovaný slot pro Multimedia a SD paměťové karty spolu s SDIO podporou (možnost využít slot jako hardwarový konektor), volitelně digitální fotoaparát
  • IrDA port
  • Akumulátor: LiIon - 2.5 hodiny hovoru nebo 100 hodin standby režimu
  • Synchronizace: USB kolébka s kabelem, IrDA
  • Další vlastnosti: GSM/GPRS Triband 900/1800/1900 MHz, T9 prediktivní vkládání textu, MMS klient, RS-232 sériové spojení pro zaručení zpětné kompatibility
Tak to je on v plné kráse, mezi veskrze standardními GSM službami se nalézá spousta dalších zajímavých vlastností.

První co Vám jistě padne do oka hned po designu je displej. Velikost a rozlišení by podle výrobce měl být kompromis mezi dostatečným rozlišením pro komfortní práci a nepříliš velkým rozměrem pro příjemnou přenositelnost, jak lišácky řečené...

Samotné ovládání by mělo být optimalizováno na jednu ruku bez nutnosti se zdržovat lovením malých ťuflíků někde u okraje přístroje.

Jelikož je Smartphone "Windows Powered" znamená to stejně intuitivní a jednoduché ovládání jak je zvykem u Pocket PC a systémů Windows vůbec. Pomocí smartphonu můžete tedy (mimo jiné) plánovat schůzky, spravovat kontakty a organizovat úkoly - vše v důvěrně známém prostředí.






Samozřejmostí každého Smartphonu je propracovaný PIM management plně využívající dostupných technických možnosti.

Přítomná T9 je natolik notoricky známou věcí, že nemá jistě valného významu nějak obšírněji ji vysvětlovat, je tu a je všudypřítomná, tj. snaží se při jakémkoliv psaní textu (ať už v seznamu, nebo třeba v E-mailu) doplňovat známá slova.




Zprávy hlasové, SMS, E-maily nebo Instant messaging - vyberete si opravdu v každé situaci. Smartphone umožňuje zasílat více druhů textových zpráv, takže v praxi by měla být běžná situace, kdy se staráte pouze o to komu co posíláte a Smartphone už zajistí odeslání ve správném formátu (SMS, E-mail). Do univerzálního zásobníku na zprávy se ukládají průběžně všechny příchozí novinky, e-maily, hlasové zprávy, SMS zprávy a události z diáře.

Kvalitní adresář s telefonními čísly a adresami je stále po ruce, navíc neustále synchronizovaná data jsou stále aktuální na PC i ve Smartphonu a to je velmi důležité, doba, kdy se člověk musel starat o víc seznamů je naštěstí ta tam.




Jak vidno, soeznam kontaktů disponuje inteligentním prohledáváním.

Synchronizační proces lze provést buď klasickou cestou zdarma přes USB, případně dražší cestou přes GPRS s plnou možností editovat, co se bude/nebude synchronizovat. Synchronizace "za běhu" může být velmi praktická pro opravdu vytíženého manažera, kdy mu plán schůzek připraví sekretářka v kanceláři den dopředu a on si seznam stáhne ráno a přečte si jej při snídani. Úplně stejně jako v případě kontaktů funguje synchronizace i v případě SMS a dalších zpráv, prostě si můžete Vaše SMSky přečíst až třeba večer u počítače a druhý den se přečtené automaticky smažou ze Smartphonu, jak geniálně praktické!

Smartphone má vestavěný obligátní IrDA port pro komunikaci s dalšími PDA, Mobily, PC a Notebooky.




Rychlá odpověď na ztracené volání se rozumí samo sebou, žádné procvakávání dvaceti menu, pouhým klikáním na ikonky, případně textové oblasti se "chytře" provede přepokládaná činnost, např. E-mail se otevře pro psaní odpvědi nebo ťuknutí na zmeškaný hovor zavolá zpět. Telefonní čísla ve zprávách, na webových stránkách a v kontaktech jsou udělaná formou hyperlinku, takže lze jediným prostým kliknutím začít vytáčet. Bezdrátová telefonie a digitální datové přenosy jsou prostě základní filozofií celého přístroje a je to vidět.

Starý známý "to do" úkolovník propojený s Outlookem rovněž nemůže chybět. Agendu lze zpracovávat kdykoliv a kdekoliv.

Pocket Internet Explorer optimalizovaný pro Smartphony nabízí možnost prohlížet web, včetně intranetu, případně poslouchat streamovanou hudbu nebo sledovat video internetových společností. Standardní podpora HTML a WAPu je pro běžné surfování víc než dostačující.






Lze se nalogovat do Microsoft MSN serveru a pořádně si zachatovat. Přímo se nabízí využít možnosti bavit se s více lidmi a řešit pracovní problémy na těchto digitálních konferencích v "mrtvém čase", třeba při cestování.

Microsoftí Media Player nabízí možnost poslechu WMA hudebních souborů, ať už nahrátých při synchronizaci nebo stažených přímo z netu. Jenom doufám, že taktické mlčení kolem přehrávání formátu MP3 znamená pouze to, že to Microsoft zapomněl uvést... Víceméně to samé platí pro možnos přehrávat video, kterého ale v 16M RAM asi moc neužijete. Dívat se s pomocí GPRS přenosu na video přímo lze sice taky, ale toto opravdu zatím využijí jen šílení milionáři.





Vedle samozřejmých detailů, jako je možnost prohazovat vyzváněcí melodie lze měnit i celkový vnitřní kabátek Smartphonu, ano, mluvím tu o známých "skinech" neboli uživatelských prostředích. Potěší použití vlastního WAV souboru a možnost přiřadit každému jménu unikátní melodii. Hlavní obrazovka je široce nastavitelná a uživatel si ji může upravit k obrazu svému a zobrazovat si tak jen ty věci, které ho zajímají.

Vedle čistě praktického významu má přístroj i nemalou zábavní hodnotu. Těžko říct, kolik her bude dostupných, jen se obávám, aby tento druh programů (zejména svým rozlišením) nevytvořil opět další standard. Každopádně, Java to nebude, to vím jistě.




Rozšiřitelnost Smartphonu zajišťuje SD slot, na který bude opět možno nacpat vše co je libo, od prezentací až po hudební album Vaší oblíbené skupiny. Také možnost dokoupit externí fotoaparát je jistě praktická z hlediska zaměstnání, kde ji lze využít k rychlé dokumentaci v terénu a rovnou odeslat, případně si na své přijdou i hračičkové s posíláním fotografií přátelům. Dá se poměrně jistě přepokládat, že se časem objeví další zařízení a externí periferie připojitelné do SD slotu.

Shrnuto a podtrženo, pěkná hračička, ale svoje PDA ještě nevyhazujte. Škoda, že se nekoná modrozubka, externí řešení není tak elegantní a taky ta výdrž by mohla být trošku větší, no řekněte, neobětovali byste 20 gramů navíc za další dny pohotovosti?
Zdroj: Microsoft