Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.1.2014, Jan Vítek, aktualita
Firmy zabývající se stavbou nových počítačů by měly vzít v potaz novou směrnici nařízenou Evropskou komisí, která se týká minimální účinnosti zdrojů montovaných do nových počítačů. Ty by měly dosahovat účinnosti alespoň na úrovni 80 Plus Bronze.
tomasjerry (231) | 27.1.20147:58
No ludia, tak teraz to bude super. Uz vidim ako Zdroj eurocase, dostane certifikat a urcitej nemenovanej spolocnosti, ktora bude udelovat certifikaty len pre EU. Si myslite, ze niekto to bude skumat, ze pride niekto do obchodu s pristrojom za cca 100000 eur a bude skusat, ci naozaj zdroj dosiahol uvedenu ucinost? Nie, nas to bude stat prachy, aby sme platili za certifikat.
Dajme si pozor, treba vodit do EUparlamentu extremistov, cim extremnejsi tym lepsie. Budu sa navzajom bit a hadat, ktor da lepsie nariadenie pre emigraciu, ciganov, moslimon a podobne a potom nebudu taketo hluposti davat do neakej dementnej smernice. Predpokladam, ze pri schvalovani navedeli anilen, co je to PC zdroj a ako sa to vlastne meria a co to je. Zachvilku nam nariadi EU max TPD VGA, CPU, MOBO a kolko vrstvove PCB mozeme pouzit vramci setrenia zivotneho prostredia. Nech sa sustredia na zivotnost !!! Preco nik nenavrhne predlzenie zaruky pre zdroj, VGA, CPU, MOBO na 5 rokov? No asi preto, zebi sme zrujnovali ekonomiku, ze!?!?!?!? Hluposti uzakonovat, to ano.
Uz sa tesim az budeme vsetci behat s maskami na hubach, lebo EU nam v semrnici nariadi, kolko nadychuti mozeme mat pocas 1 hodiny a aky max prietok vzduchu vtedy bude mozny. Poripade ak to nedodrzime budeme plati pokutu. Ved aj vzduch sa da zdanit nie ???
Hlavne, ze oni jazdia na sluzobakoch ! Pokazil sa? Nevbadi, danovy poplatnik EU zaplati nove. Hovorim zrusme EU, mne to prinieslo len biedu a znzenie zivotneho standardu, teraz si uz nemozem kupit nic navyse. Vsetko zdrazelo mierne o 400 % na slovensku oproti roku 2009 ked sme prijimali Euro. DAKUJEM pani poslanci DAKUJEM za to, ze som teraz OTROKOM a nemam vlastne co stratit, zijem z suky do ust a bojim s aby som nestratil pracu, nakolko budembezdomovcom ja moja zena a dieta. Pomaly mi klope socialka na dvere, ale o 50 domov dalej ziju cigani v rozpadnutej chatrci, decka hole, ale tam socialka nezaklope, lebo vie,ze by neziskali ani vindru a este by ich aj hnali.
Odpovědět0  0
pidalin (1502) | 27.1.20149:45
EU přinesla snížení životní úrovně asi všem, o tom netřeba diskutovat. ;­-­) Jak jsme se měli na konci 90. let..... uplnej luxusm, s dneškem se to nedá srovnat. Komanče nepamatuju, takže tuhle dobu nebudu hodnotit.
Odpovědět0  0
durib (290) | 24.1.201416:05
Toš když už to dělají, tak snad alespoň pořádně. Bronze je to nejmenší, co bych do PC dal. A gold zdroje nejsou zase až tak cenově rozdílné. Když už něco takového, tak bych tam dal právě alespoň Gold účinnost ­(protože tohle nařízení bude zase platit šíleně dlouho a za nějakou dobu bude Gold ten lowend...
A když už jsme u toho, chtělo by to nějaké další neřízení, které odstřelí ty shity, které ani nejsou schopné jet zatížené na 100% dle specifikací po nějakou dobu!
Odpovědět0  0
Jan Zapletal (74) | 24.1.201416:39
Dej pokoj s dlašíma nařízeníma a směrnicema, jako by jich nebylo dost. Nakonec to skončí jako všechny podobné intervence, viz. spotřeba aut, kdy optimalizace pro test je z velké části na úkor spotřeby reálné. Máme zdroje s účinností kolem 80%., což je velice dobrý standard. Je pak už naprosto zanedbatelné, jestli má zdroj účinnost bronze nebo gold, jsou to jednotky procent. Aby za to zákazník platil nějaké stokoruny navíc které se mu za dobu životnosti ani nevrátí je nesmysl.
Odpovědět0  0
durib (290) | 24.1.201418:14
Ano, nařízení a směrnic je zbytečně hodně a povětšinou jsou stejně na prd. Jako s těmi auty­- nápad OK, ale provedení naprosto zpackané. Stejně tak tomu bude případně zde­- na testech to bude dávat krátkodobě Bronze kvalitu... ale při reálné zátěži to nejlépe přestane fungovat bez následků na ostatní HW.
Pokud už tedy účinnost, pak tastovat i zvlnění a stabilitu při dlouhodobé maximální zátěži! Bronze certifikaci už má kdejaký shit se součástkama, které sotva vydrží záruku při poloviční zátěži. Alespoň v těch Gold je trocha kvality ­(musela by být­) a pokud by se prodávaly jenom tyto, pak by určitě klesla cena.
Odpovědět0  0
Jan Zapletal (74) | 24.1.201423:53
Stejně ani Gold nezaručí, že to není šmejd co se týče kvality napájení. Moje hlavní myšlenka ale byla taková, že nejvyšší sovět uchopil problém tradičně z opačného konce. Logické je začít s úsporami tam, kde s minimálními náklady dosáhnu největšího zlepšení. Ne tlačit výrobce ­(aut, hardwaru, spotřebičů, záchodů...­) k astronomicky drahému vývoji monstrózně komplikovaných řešení, která mají obstarat posledních pár procent úspor. A pouze za cenu potlačení nejdůležitějších funkčních vlastností těch výrobků. Kéž by raděj upřeli pozornost třeba na...­(vymýšlím nějakou zvrhlost­)...třeba na energetickou náročnost flashových reklam. Jinými slovy, ať se demence s demencí vybije navzájem, a nedělá bordel v tom, co funguje.
Odpovědět0  0
pidalin (1502) | 25.1.201413:07
No ale když si vybavim takový firmy jako Lynx a podobně ­(podvodný firmy­) tak by ňáký nařízení co se týče chlazení a kvality použitejch komponentů mělo existovat. Dát tam aspoň větrák na odstávání tu firmu přece nebude nic stát když to budou kupovat ve velkym. Taky by nařízení mělo zakázat to zalejvání slotů a přilepování grafickejch karet, to je fakt barbarství.
Odpovědět0  0
Jan Zapletal (74) | 25.1.201416:31
Chraň bůh aby na každou takovou kravinu existovalo zařízení proboha. Pokud firma bude dlouhodobě vyrábět nekonkurenceschopný šmejd, trh ji pohřbí. Dokud do toho nebudou zasahovat nějaké dotace, kvóty, směrnice. Zákazník je snad automaticky nesvéprávný že má zodpovědnost za nákup přenášet na nějaký úřední aparát? Při realizaci tvých myšlenek pak bude slušný prodejce chtít prodávat sestavu, seskládá ji funkčně, kvalitně podle svých zkušeností, ale bude se muset otravovat aby nějakým měřením certifikoval, že odpovídá takové směrnici co navrhuješ. Certifikace bude stát zas nějaké dodatečné peníze atd. Lidi neblbněte.
Odpovědět0  0
pidalin (1502) | 25.1.201417:51
To co popisujete je typickej kapitalismus na úkor zákazníka. Zákazník tu neni od toho aby se vyznal ve všem co existuje a viděl do těch zařízení, stát nebo jiný instituce k tomu určený by měli zajistit aby zákazník nemohl koupit šmejd a to v případě nutnosti klidně i zakázánim činnosti toho výrobce ­(sestavovatele­) sestav. V případě firmy Lynx bych neváhal a zakázal bych jim podnikání. To co oni si dovolej tam dát je fakt síla a lidi opravdu nevěděj co kupujou a ani to neni jejich povinnost to vědět, výrobce se má chovat poctivě a tak aby každej nemusel zkoumat tuny článků jestli zrovna tenhle výrobce dělá brak nebo ne. Tolik Lynxů co mi tady neustále přistanou na opravdu to svět fakt neviděl, všechny ty sestavy trpěj stejnejma problémama, po 2 ­- 3 letech umíraj grafiky na usmažení a když se grafika dožije 3. roku tak stejně je potřeba komplet překopat a vyčistit chlazení protože absence odsávacího ventilátoru udělá ve skříni takový prachový peklo že takhle ten počítat neni možný provozovat. Dál ty skříně, to neni ani snad Eurocase za 400 Kč, to je něco ještě horšího.
Omlouvalo by je kdyby to bylo levný, ale zrovna konkrétně tenhle sestavovatel PC má naprosto lživý informace o těch sestavách ­(počítač s kancelářskou grafikou nazve herní dělo­) a ceny jsou tak 2x až 3x přemrštěný a lidi to kupujou protože je k tomu tiskárna a podobný blbosti. Samozřejmě že to tam firma dělá když jim to funguje, ale měl by to někdo zatrhnout, seriózní obchodník nemůže vydělávat na blbosti lidí. To by pak byli v pořádku i ­"šmejdi­" z předváděcích akcí.
Odpovědět0  0
pidalin (1502) | 25.1.201417:55
Abych to upřesnil, Lynxy maj VŽDYCKY pasivní grafiku, žádný odsávání ve skříni, často bejvá ještě starej zdroj s 80mm ventilátorem a VŽDYCKY je tam základná chladič na procesoru co dodává výrobce. To je jasný kurvítko, takovej počítač nepřežije při běžnym domácim zatížení ani ty 3 roky, když na tom někdo hraje hry tak většinou tak ty 2 roky a i po dobu těch 2 roků s tim maj problém ­- artefakty v obraze a pod... lidi nereklamujou, furt si řikaj to ňák časem přestane. NEPŘESTANE, vždycky jim řikam ať to okamžitě vrátěj ale oni se nikdy nepoučej, furt čekaj a pak je pozdě po záruce.
Odpovědět0  0
pidalin (1502) | 25.1.201417:57
I když je to z velký části asi taky vina zprostředkovávajících obchodníků ­(Tesco a pod.....­) na stránkách Lynxe ty ceny tak brutální nejsou.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.