Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon 8 Elite přetaktován na 4,57 GHz, dorovnal tak i ST výkon Apple A18 Pro

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon 8 Elite přetaktován na 4,57 GHz, dorovnal tak i ST výkon Apple A18 Pro
Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Elite má velmi vysoké frekvence svých jader. Přesto v jednovláknovém výkonu nestačí na Apple A18 Pro. Nicméně když se přetaktuje až na 4,57 GHz, pak se už vyrovná.
Společnost Qualcomm před pár dny představila nový procesor Snapdragon 8 Elite. Ten je zajímavý zejména svými extrémně vysokými frekvencemi. Už jeho šestice "úspornějších" jader (vyloženě úsporné varianty jader nemá) totiž běží na frekvenci 3,53 GHz. Dvojice výkonných jader pak má takt dokonce 4,32 GHz. Díky tomu výrazně překonává konkurenci ve vícevláknovém výkonu (za cenu vysoké spotřeby okolo 16 W), nicméně nezvládl překonal Apple A18 Pro se 4,05 GHz v tom jednovláknovém. V případě benchmarku Geekbench 6 totiž Apple dosahuje okolo 3400 bodů (v nedávném srovnání to bylo 3413 bodů), zatímco Snapdragon byl "jen" na 3233 bodech. V MT výkonu to ale bylo 10560 bodů Qualcommu proti 8602 bodům Applu.
 
 
Odhlédněme nyní od oprávněné otázky, k čemu je tak šílený výkon vlastně v telefonech potřeba. Na internetu se objevil záznam přetaktování výkonných jader Prime z jejich výchozí frekvence 4,32 GHz na ještě vyšších 4,57 GHz. To už se jednovláknový výkon dostal zhruba na úroveň onoho iPhonu. Konkrétně bylo dosaženo 3407 bodů (+5,4 %). Nějakých 5 bodů dolů se vejde do případné chyby měření, takže můžeme říci, že je výkon totožný. Vícevláknový výkon už ale o tolik nestoupl, tam je už u standardních frekvencí omezen teplotou a případným throttlingem. Ten se tak dostal na hodnotu 10875 bodů (+3,0 %). Jaká byla spotřeba tohoto čipu, to ale nevíme. Nízká ale asi nebyla.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama