Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon 8 Gen 4 by mohl být efektivní a s 8 W nabídnout max. výkon konkurence

23.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon 8 Gen 4 by mohl být efektivní a s 8 W nabídnout max. výkon konkurence
Efektivita mobilních procesorů se stále zvětšuje, i když výrobci to většinou využijí k většímu zvýšení výkonu než ke snížení spotřeby. Nový Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 by údajně mohl být docela efektivní.
Problémem moderních mobilních procesorů je většinou to, že se zlepšující efektivita nevyužívá k prodloužení výdrže, ale spíše ke zvýšení výkonu. To se ukázalo např. u procesoru Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, kde tento čip bral v testech okolo 11-13 W, a to u pasivně chlazeného procesoru v malém těle smartphonu není zrovna ideální. Připravovaný Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 by měl být výrazně efektivnější, nicméně ani zde není zrovna jisté, že by se měla snižovat spotřeba. V minulosti se už několikrát mluvilo o tom, že by se frekvence měla dostat přes 4 GHz, zmiňovala se i frekvence 4,2 GHz. Nyní se objevují informace o tom, jak se má efektivita vlastně posunout.
 
Zatímco předchozí procesory jako MediaTek Dimensity 9300 nebo Snapdragon 8 Gen 3 v benchmarku Geekbench dosahovaly okolo 7000-8000 bodů v MT (vícevláknový test), jenže oba k tomu potřebovaly zhruba 12-13 W. Nyní se objevují informace, že Snapdragon 8 Gen 4 k dosažení těchto výkonů předchozích generací potřebuje "jen" 8 W. To je velmi vysoký skok v efektivitě, ale dobře víme, že obvykle i výrazné snížení spotřeby se na poklesu výkonu projevuje relativně málo (v poslední době tu bylo několik takových pozorování u Ryzenu 9 9950X). Už v minulosti se ale objevily informace o tom, že nový Snapdragon 8 Gen 4 by měl dosahovat v tomto benchmarku zhruba 10 tisíc bodů, což napovídá tomu, že zlepšující se efektivita nebude využita ke snížení spotřeby, ale k navýšení výkonu při stejné a možná dokonce i ještě vyšší spotřebě.
 
Samotné výkonné jádro by mělo při maximálním zatížení brát méně než 6 W a dosahovat výkonu okolo 3200 bodů (nynější modely MediaTeku a Qualcommu jsou na cca 2300 bodech). Úsporná jádra by měla v témže testu dosahovat zhruba 1400-1500 bodů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.