Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon 8 Gen 4 v Geekbench v MT testu překonal nový Apple A18 o 20 %

11.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon 8 Gen 4 v Geekbench v MT testu překonal nový Apple A18 o 20 %
Nový procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 by měl být extrémně výkonný. Hovoří se o frekvencích přes 4 GHz a s 8 jádry by měl mít i vysoký vícevláknový výkon. Nejnovější Apple má podle prvních testů překonat o 20 %.
U mobilních procesorů do telefonů je sice výkon důležitý, ale ještě důležitější je efektivita a nízká spotřeba. Někteří výrobci z toho nicméně udělali až nesmyslné závody v rychlosti procesorů, přičemž se poněkud zapomíná na to, že jde o malá zařízení, která je potřeba nějak chladit a také dlouhodobě napájet z baterie. Společnost Apple v poslední době závody o nejrychlejší mobilní procesory vzdala a soustředí se na efektivitu, což mnoho lidí potěšilo.
 
I nejnovější iPhone 16 Pro tak má na dnešní dobu už podprůměrný počet 6 jader v procesoru A18 Pro, přičemž tu jsou dvě výkonná, a to s velmi vysokým taktem 4,05 GHz, dále pak čtveřice úsporných s 2,2 GHz. Qualcomm se svým chystaným procesorem Snapdragon 8 Gen 4 má mít 8 jader a u výkonných jader také překonat hranici 4 GHz. Nyní se objevují i první benchmarky a ukazuje se, že vícevláknový výkon už opravdu není doménou Applu.
 
Benchmark Geekbench 6.3.0 nicméně ukazuje, že v jednovláknovém výkonu (ST) je nadále králem Apple, i když už jen docela těsně. Zatímco uniklý benchmark Snapdragonu 8 Gen 4 činil 3236 bodů, a to dokonce při frekvenci 4,32 GHz, Apple má u většiny testů frekvenci okolo 4,03-4,04 GHz, a polovina testů se zde takřka shodně pohybuje lehce nad hranicí 3400 bodů, tedy asi o 5 % nad Snapdragonem. Jsou zde ale i odlehlá pozorování s výkonem jen okolo 3000 bodů.
 
O něco zajímavější je to ale ve vícevláknovém testu. Zde se totiž Snapdragon dostal na 10049 bodů. Tomu procesory rodiny A18 nemohou konkurovat. Tam se totiž ty výsledky obvykle pohybují okolo 8400 bodů (nepočítáme-li jedno hodně zvláštní odlehlé pozorování, dosahují cca 7750 bodů a výše), Snapdragon je tak o dobrých 20+ % výkonnější. Otázkou bude samozřejmě výdrž telefonů. iPhony posledních generací se staly telefony s nadprůměrnými výdržemi na baterii (zatímco před mnoha lety tomu bylo naopak) a iPhony 16 Pro slibují o cca 10-17 % větší výdrž hned v několika metrikách měření výdrže.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.