Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon X Elite tvoří zatím 0,3 % testů v PassMarku. Neúspěch pro Qualcomm?

17.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon X Elite tvoří zatím 0,3 % testů v PassMarku. Neúspěch pro Qualcomm?
PassMark Software vydal zajímavou statistiku, ve které říká, že jen 0,3 % zaslaných výsledků benchmarku bylo z nových procesorů Qualcomm Snapdragon X Elite. Znamená to další neúspěch pro architekturu ARM v boji proti x86?
Qualcomm nedávno představil své mobilní procesory Snapdragon X Plus a X Elite, který by chtěl už do 5 let dosáhnout 50% podílu na trhu. To se mu sice s největší pravděpodobností nepodaří, ale bude-li to znamenat větší snahu a "tah na bránu", asi se nikdo zlobit nebude. Tyto procesory se už objevily v prvních noteboocích a ačkoli ukázaly některé výhody, stále tu jsou potíže např. s příliš vysokou cenou, ne zas tak velkým rozdílem výdrže, ale také problémy s kompatibilitou, ač ty jsou mnohem menší, než byly v minulosti. Až čas ukáže, jak budou tyto procesory (resp. produkty s nimi) prodejně úspěšné.
 
 
Společnost PassMark Software se před pár dny pokusila ukázat, jak se to zatím jeví. Ve svém tweetu zveřejnila, že za posledních 30 dní obdržela okolo 22.000 výsledků benchmarku ze strojů s Windows x86 a pouhých 56 výsledků z nových Qualcommů. To nedělá ani 0,3 % všech výsledků. Vyznění tweetu je takové, že k dosažení 50% podílu na trhu do 5 let je ještě dlouhá cesta (s tím samo o sobě nelze nesouhlasit), nicméně je potřeba také upozornit na jeden detail, na který se ve statistice zapomnělo, resp. na chybu v argumentaci. Je totiž velký rozdíl mezi podílem na trhu s novými produkty (o tom hovoří Qualcomm) a celkovým zastoupením v populaci (na tom zakládá své tvrzení PassMark).
 
Jedním z příkladů může být např. situace kolem elektromobilů. Např. u nás za rok 2024 tvoří elektromobily 3,5 % nově prodaných aut (každé 30. nové auto je elektrické), jenže v celém vozovém parku, který zahrnuje i auta starší, je to jen 0,4 % (každé 250. auto na silnicích je elektrické). A to je v podstatě řádový rozdíl. A tentýž problém máme i v této statistice PassMarku.
 
Oněch 56 výsledků Qualcommu reprezentuje jen nově zakoupené notebooky s tímto procesorem, ale těch 22 tisíc výsledků z Windows x86 zahrnuje nejen nové přístroje, ale i mnoho výsledků od starších, měsíce i roky existujících počítačů. Kolik z těch 22 tisíc testů x86 jsou počítače zakoupené v průběhu posledního měsíce, aby to šlo opravdu srovnat? Můžeme nicméně asi předpokládat, že majitelé Qualcommů budou ze zájmu o výkony nové platformy asi častěji zkoušet různé benchmarky než majitelé tradičních systémů s x86, což tím může pohnout zase na opačnou stranu. Takže tato dvě čísla nelze tak snadno srovnávat. Spíše je nelze srovnat vůbec. Je tedy 0,3 % hodně nebo málo? Na to, že jde o přístroje, které musí bojovat nejen s novými, ale i starými počítači s Windows x86, to není zas až tak nízké číslo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.