Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon X Elite v Asusu přináší stejný výkon připojený v elektrické síti i na baterku

20.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon X Elite v Asusu přináší stejný výkon připojený v elektrické síti i na baterku
U většiny notebooků dochází při běhu na baterii k omezování výkonu. Neplatí to ale o všech a v případě modelu Asus Vivobook S 15 s procesorem Qualcomm Snapdragon X Elite k podobnému propadu rovněž nedochází. Ten je minimální.
Pokud pracujete s notebookem, patrně jste si všimli, že při provozu na baterii je více či méně línější než v případě, kdy je připojen do elektrické sítě. Zatímco v jednojádrovém nasazení to kvůli ne až tak navýšené spotřebě obvykle není moc velký problém, více se to projevuje při vytížení více vláken. Čím výkonnější procesor je, tím je to zpravidla markantnější. Jsou ale i výrobci, kteří se chlubí tím, že jejich procesory jsou stejně výkonné v obou případech. Tvrdí to např. Apple, který má nyní své procesory Apple M na bázi architektury ARM. Otázkou tak je, jak se v tomto budou chovat nové notebooky s procesory Qualcomm Snapdragon X Elite, které jsou rovněž postaveny na ARMové architektuře.
 
 
Nyní se objevil jeden takový test. Konkrétně šlo o notebook Asus Vivobook S 15 s procesorem Snapdragon X Elite nastaveným na 45W TDP. To je dost vysoká hodnota, takže zde se rozhodně omezování výkonu dalo očekávat. Faktem nicméně je, že v benchmarku Geekbench 6 šel jednovláknový výkon dolů z 2436 na 2360 bodů, což je pokles o 3,1 %. Vícevláknový výkon se pak propadl ze 14650 na 14395 bodů, což je dokonce jen o 1,7 %. To je opravdu velmi nízký rozdíl skoro hraničící s chybou měření. Toto ale nemusí být jen výhra. Vysoký výkon a jeho neomezování také znamená, že procesor se drží na vyšší spotřebě, což negativně ovlivní výdrž na akumulátor.
 
Asus sice tvrdí, že notebook vydrží 18 hodin provozu, ale to se týká nenáročného přehrávání videa. Při práci lze rozhodně očekávat o pár hodin méně, a pokud se bude procesor využívat naplno, výdrž půjde ještě níže. 70Wh baterie by totiž 45W odběr čistě matematicky měla být schopna napájet jen něco málo přes 1,5 hodiny. Na druhou stranu je nutno podotknout, že běžně nenajdete moc situací, které vytíží procesor dlouhodobě na maximální výkon. Ale ne, že by to nešlo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.