Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
U většiny notebooků dochází při běhu na baterii k omezování výkonu. Neplatí to ale o všech a v případě modelu Asus Vivobook S 15 s procesorem Qualcomm Snapdragon X Elite k podobnému propadu rovněž nedochází. Ten je minimální.
Tech-boy.lukas (1323) | 20.6.202410:50
chjo co je toto za informace když měříte výdrž při přehrávání videa, to je měřena výdrž když se používá koprocesor. Mi intel z baterie a při práci vydrží cca hodinu a myslím že tady by to bylo podobně. Co kdyby tam nedali nicneříkající video ale simulaci nějaké skutečné práce, zda by se arm taky tak višvihnul oproti x86
Odpovědět1  0
komplikator (780) | 20.6.202411:46
Jasně pokud pustíš 3D render v max perfromance, tak ti ten ASUS vydrží něco málo přes hodinku.

Tohle ale není běžná činnost lidí, kteří cílí na malé, lehké, tiché a úsporné laptopy. Tohle právě bude o tom videu, koukání na web ­- což odpovídá velké části korporátní práce, kdy korporátní systémy jsou většinou web based aplikace. K tomu psaní dokumentů, občas nějaká úprava fotky nebo videa, online meetingy, nebo třeba development ­(primárně front end, backend­), kdy většinu času v podstatě idluje při psaní textu a u kompilovaných jazyků to má dost výkonu na kompilace.
Odpovědět0  1
Tech-boy.lukas (1323) | 20.6.202414:07
tak 3D renderer nepustím, jsem programátor průmyslových aplikací, takže nějaký nástroj který je schopen programovat a komunikovat s plc. A jinak mám diagnostiku na auto která komunikuje s autem. Tak bych bral něco dle čeho se dá posoudit výkon­/výdrž nb, né video kde se neuplatňují cpu jádra ale koprocesor pro enkodóvání.
Odpovědět1  0
komplikator (780) | 20.6.202423:56
Auto diagnostika není zatez a programování, záleží.

Psani kódu zatez není. Kompilace ano, ale, obvykle se kompiluji drobné inkrementy, od jednotek sekund po vyšší desitky sekund, jednou za čas, pokud vůbec pises v kompilovanem jazyků a zda se kompilace dela lokálně, muj kod se treba kompiluje na serveru a lokalne neni sance to uchodit protoze jde o slozity system s desitkami funkcnich prvku, ruznych dodavatelu a bezi to na menší farmě serveru pod různými OS, pod různými technologiemi, jen při major release je v tom angazovanych cca 50­-100 lidi a akce bezi celý víkend.

Tohle je ale právě ta lehci zatez, jako bonus může běžet to video jako kulisa. U tohohle konkretniho asusu bych čekal 10+ hodin, podobne jako dava MBP.
Odpovědět0  0
tombominos (1290) | 20.6.202410:16
Myslim, ze se da v klidu rict, ze zadny zazrak neprisel. Co nejde nativne ARM, tak je v emulaci pomalejsi, nekdy podstatne, oproti AMD­/Intel notebookum. Vydrz na baterku je sice o neco lepsi, ale zadny dramaticky rozdil se nekona. Hry, pokud se rozjedou, jedou pomalu..
https:­/­/youtu.be­/rSx0WZfDbE0?t=301
Za mne je to urcite velky posun oproti predchozi generaci, ale stale jsem nenasel jediny argument, proc si to koupit, obzvlaste za takovou cenu...
Odpovědět2  0
komplikator (780) | 21.6.20240:02
Cena je právě velice zajímavá a neliší se ­(ok u toho asusu ano­) od jiných s intel nebo amd procesory, surface jsou dokonce levnejsi. Hlavne jsou to tiche stroje pri beznem cilovem pouziti. Ale chápu že ne každý potrebuje ticho a delší vydrz baterie.

Je to nový vítr do plachet windows platformy a poměrně solidní odpověď na Apple.
Odpovědět0  0
thegrid (267) | 20.6.202410:00
LENOVO 5600H ­/ mobilní Nvidia 3600 ­- při odpojení napájení vůbec nejde pracovat v Unrealu. Nevim zda to je chyba či vlastnost. Fps spadne ze 120 asi na 10. A to při jakémkoli výkonnostním módu. Nemá někdo řešení? Zkoušel jsem ladit kde co. Nevim zda do toho sahaji profily Windows, aplikace od AMD nebo nVidia driver. Ale je to bordel když každý nabízí výkonnostní nastavení.
Odpovědět0  0
komplikator (780) | 20.6.20247:59
Ano, vykon je vesmes stejný, ale pozor, při takto narocne činnosti celý stroj básní přes 60W ­(disk, pameti, ventilatory, displej...­) takže pak je třeba počítat s vydrzi lehce přes hodinu, pokud je to v nax. Performance rezimu. Whisper režim ma spotrebu celého stroje cca 23W, vykon klesne na polovinu, ale vydrz je téměř trojnasobna.

Jinak ten stroj idluje někde na 4W a u streamovaneho videa je cca 6­-7W při nižším jasu. Běžná vydrz je srovnatelná s base M1 MBP, SG je ale o něco vykonnejsi
Odpovědět2  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.