Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon X Elite v Dev Kitu si v zátěži vezme až 102 W

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon X Elite v Dev Kitu si v zátěži vezme až 102 W
Procesory Qualcomm Snapdragon X Elite měly přinést velmi nízké spotřeby, nicméně pokud se nechají běžet naplno s vysokými frekvencemi, dokážou si vzít dost energie. V testu Dev Kitu se povedlo dostat spotřebu až na 102 W.
Architektura ARM umí být úsporná, ale pokud se vyžene do vysokých frekvencí, dokáže si vzít poměrně dost energie podobně, jako to umí x86. Ukazuje se to na procesorech Qualcomm Snapdragon X Elite, které měly do notebooků přinést novou úroveň efektivity, což se jim sice daří v nižších zátěžích (a přináší tak velmi vysoké výdrže na baterii), nicméně v zátěžích vyšších se zas nějak velké zázraky nekonají. V benchmarcích Snapdragon Dev Kitu tento procesor může běžet s nižšími omezeními než v tenkých mobilních zařízeních, což se ukázalo zejména v jednom z nich. Pokud jde o Geekbench 6.3.0, tam to bylo ještě očekávatelné a procesor bral zhruba 80 W, což je spotřeba, o níž víme, že by měla být pro procesory Snapdragon X Elite maximální.
 
Výsledky Dev Kitu se nijak zásadně nelišily od nejlepších výsledků z mobilních zařízení a šlo o 3020 bodů v single-core a 15969 v multi-core. Druhým testem byl ale Cinebench 2024 a zde už rozdíly byly. V single-core se vliv spotřeby (a chlazení) logicky neprojeví, a tak i Dev Kit byl na 131 bodech, což odpovídá dosud zaznamenaným 130 bodů z mobilních přístrojů. Velký rozdíl byl ale v multi-core variantě. Normálně zde tento procesor dosahuje okolo 1034 bodů, nicméně benchmark Dev Kitu se dostal dokonce na 1227 bodů, což je skoro o 19 % více. Jenže ta spotřeba. Procesor si zde bral mezi 99-102 W, což bychom asi od mobilního procesoru na ARMu hned tak nečekali. Pro zajímavost, desktopový Ryzen 7 9700X s 65W TDP a 88W PPT má v podstatě stejných 1255 bodů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.