Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sociální sítě se plní scamy na kryptoměnu Libra, i na Facebooku

25.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Sociální sítě se plní scamy na kryptoměnu Libra, i na Facebooku
Facebook a mnoho dalších společností připravují novou kryptoměnu Libra. Toho už začali zneužívat podvodníci, kteří nabízejí falešné mince, a to dokonce i pomocí samotného prostředí sociální sítě Facebook.
Společnost Calibra od Facebooku a konsorcium mnoha dalších společností připravují novou kryptoměnu Libra, která by se měla objevit v příštím roce. Bude to mít ale hodně těžké, zejména američtí politici jsou výrazně proti tomuto nápadu. Své tomu nepřidají ani podvodníci, kteří se nyní vyrojili a chtějí se na připravované kryptoměně přiživit. Přestože ta ještě vlastně neexistuje, mnozí lidé už zakládají stránky na sociálních sítích, které se mají tvářit jako oficiální stránky prodávající novou kryptoměnu nebo nabízí budoucí slevy. Tyto stránky se nejčastěji objevují na samotném Facebooku, ale našly se i na Instagramu, Twitteru nebo YouTube.
 
Facebook Calibra logo
 
Mnohdy jsou doplněny i o fotky Marka Zuckerberga, což mu při jednání s politiky moc nepřidá. Už nyní se propírá, že Libra může být zneužitelná a bude patrně méně chráněná než prostředky zavedených bankovních institucí, nemluvě o dalších regulacích. A když scamy nedokáže Facebook detekovat ani na svých vlastních stránkách, dále to nepřidává důvěryhodnosti. Jedna z takových profilových stránek vedla např. na web BuyLibraCoins.com, který vypadal dost profesionálně a zde snadno hrozilo, že někdo naletí. Facebook už falešné profilové stránky ze svého webu odstranil, ale je více než pravděpodobné, že se objeví znovu. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.