Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.7.2006, Milan Šurkala, aktualita
Spolu s architekturou AMD K8L by se měla objevit nová patice Socket AM3. Zdá se to být velmi rychle po uvedení Socketu AM2, ale nezoufejte. Do S-AM2 desky půjde strčit S-AM2 i S-AM3 procesor. V Socketu AM3 pak použití S-AM2 procesoru už...
snajprik | 10.7.200612:08
Vojna na poli dvojjadrových procesorov ešte poriadne neutíchla a už sa schyľuje k ďalšej. Intel sa totiž chystá ukoristiť späť svoj podiel na trhu procesorov pre servery, ktorý mu zabralo AMD. Tajnou zbraňou majú byť 4 jadrové procesory s označením Clovertown.


Justin Rattner, vedúci technologickej sekcie Intelu, v piatok vydal prehlásenie, v ktorom oznámil, že začiatkom roku 2007 spoločnosť uvedie na trh procesory so 4 jadrami – informoval server CNET News. Procesory Clovertown budú určené predovšetkým pre dvojprocesorové servery, takže výsledne bude spolupracovať až 8 jadier. Rattner, ktorý zároveň predviedol server obsahujúci dva prototypy Clovertown, odmietol ďalej špecifikovať, či pôjde o dva prepojené dvojjadrové procesory alebo o jeden so štyrmi jadrami v jednom puzdre. Bližšie technické údaje chce Intel odhaliť až budúci mesiac na konferencii vývojárov čipov v San Franciscu.

AMD však podľa svojich slov tiež nezostáva vzadu a v piatok vyhlásilo, že taktiež pracuje na novom štvorjadrovom procesore, ktorý by mal rovnako dosiahnuť trh začiatkom roku 2007.

„Zväčšovanie počtu jadier bude v najbližších rokoch hlavným cieľom Intelu,“ pokračuje Rattner.

„Koncom desaťročia bude možné vyrábať čipy s desiatkami jadier a do desať rokov bude teoreticky možné produkovať čipy s až stovkami jadier.“

Výskumníci z Intelu skúšali funkčnosť čipov s viacerými jadrami a zistili, že pre ďalšie zvyšovanie ich počtu bude potrebné urobiť tri malé zmeny v architektúre. Do počtu 16 jadier tieto zmeny ešte neboli potrebné, avšak so stúpajúcim počtom už výkonnosť procesora klesala. Podľa Rattnera sa dosiaľ úspešne dostali za hranicu 32 kusov v jednom čipe.

Zväčšovanie počtu jadier má viaceré výhody, okrem vyššieho výkonu pri práci s viacerými úlohami je to hlavne oveľa nižšia spotreba energie. Toto je výhodou napríklad pre notebooky, ktoré by mali s jednojadrovými procesormi s porovnateľným výkonom výrazne nižšiu výdrž. Nové procesory Intelu teda budú výkonnejšie než aktuálne vyrábané Xeony, pričom ich spotreba energie bude naopak nižšia.

Hoci Intel vládne trhu mikroprocesorov ­- s výrazným náskokom pred hlavným konkurentom AMD ­- musí zabojovať o svoje stratené pozície na poli procesorov pre servery. AMD so svojim dvojjadrovým Opteronom totiž minulý rok výrazne zabodovalo a ukoristilo si 16 % podiel z predaných procesorov v tejto časti trhu. Síce sa to nezdá ako veľký úspech, ale vzhľadom na to, že nedávno bol podiel AMD takmer nulový, je dostatočnou výstrahou, aby sa Intel viac posnažil. Opteronom totiž AMD ako prví uviedli prítomnosť dvoch jadier v jednom puzdre. Intel dovtedy využíval len dva prepojené procesory a náskok AMD dohnal len nedávno.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 16.7.200610:51
„Koncom desaťročia bude možné vyrábať čipy s desiatkami jadier a do desať rokov bude teoreticky možné produkovať čipy s až stovkami jadier.“
Asi tak jakože dnes mame bezproblemu ty 10GHz CPU ze ? ­(Pokud nekdo nevi, tak intel pred cca 5ti lety prohlasoval, ze v dnesni dobe budeme mit cca 10GHz CPU­)
Uz vidim jak do 4 let budou schopni na jedno CPU nacpat stovky plnohodnotnych jader. Kdyby specializovanych ­(tudiz malinkatych­), tak to bych veril, ale plnohodnotnych jako dnesni jadra ani omylem a klidne se vsadim.
Odpovědět0  0
snajprik | 10.7.20068:40
Odpovědět0  0
ptipi | 8.7.20063:24
To ale znamená, že v K8L bude nutně muset být paměťový řadič jak pro DDR2, tak pro DDR3 paměti. Takže se nutně vždy bude muset jeden z nich flákat, což mě příjde jako celkem solidní plýtvání.
Odpovědět0  0
Rafan (349) | 8.7.20067:22
No dle mého ten řadič bude jeden ale složitější a tak se bude vypínat jen podpora DD3.Dva řadiče jsou luxus a zvětšuje to jádro.
Odpovědět0  0
olsen (191) | 9.7.200619:36
ale flákající se kus čipu hodně vylepšuje odvod tepla.
Odpovědět0  0
olsen (191) | 9.7.200619:37
respektive ­- flákající se kus NAVÍC.
Odpovědět0  0
Rafan (349) | 10.7.20061:34
No z tím se dá souhlasit.Větší plocha jádra=větší přeztupová plocha pro odvod tepla a to znamená snadnější chlazení ale neplatí to 100%.Vždy bude platit že se jádro nezahřívá rovnoměrně ale v závislosti na hustotě tranzistorů ale i zátížení což znamená že limitující budou vždy tato místa.
Odpovědět0  0
tiku_edge | 10.7.20063:45
okrem toho, kus jadra naviac znamená menej chipov na waffer čo je v dnesnej dobe velmi dolezite, hlavne pre AMD ktora musi so svojimi vyrobnymi kapacitami disponovat velmi opatrne...Dnesne jadra su pekne prehustene, kamos frci na staruckom durone s odstiepenymi vsetkymi rohmi, to jadro je skoro pravidelny 8­-uholnik, aj tak nezasiahol vyuzitu cast chipu...a velmi som sa cudoval ze to este ide :D
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 8.7.20061:11
Kedy by sa mali začať predávať procesory a dosky pre AM3?
Odpovědět0  0
wector (38) | 8.7.20061:26
pokud vim, tak K8L přijde koncem 2007, takže někdy na podzim asi začnou vycházet desky.
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 9.7.200612:04
Uvidim, ako to bude vyzerat za rok, bo asi vtedy som chystal kupit novy komp, bo moj athlon xp uz obcas nestiha.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.