Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Socket AM2 svůj příchod trochu uspíší

18.4.2006, Milan Šurkala, aktualita
Socket AM2 svůj příchod trochu uspíší
Ačkoli měly být nové procesory společnosti AMD pro novou patici Socket AM2 uvedeny na trh až 6. června 2006, vypadá to, že se jich dočkáme o něco dříve. Taiwanští výrobci základních desek prozradili, že AMD chystá uvedení uspíšit, Socket...
Ačkoli měly být nové procesory společnosti AMD pro novou patici Socket AM2 uvedeny na trh až 6. června 2006, vypadá to, že se jich dočkáme o něco dříve. Taiwanští výrobci základních desek prozradili, že AMD chystá uvedení uspíšit, Socket AM2 se představí o dva týdny dříve, 23. května 2006.



Důvody mají být dva. Za prvé nemá AMD problém vyrábět tyto procesory v dostatečném množství (na druhou stranu, co s procesory S754 a S939?). Druhým důvodem je konkurence. Intel se svou novou architekturou nahání společnosti AMD oprávněný strach, tyto procesory mají být podle všeho velmi výkonné a přitom úsporné.

Uvedení procesorů pro patici Socket AM2 tak dá společnosti AMD trochu času, kdy Intel bude mít na trhu stále své zastaralé čipy (ono ani K8 od AMD není žádným nováčkem, ale technologicky je rozhodně dál). Rovněž se neuskuteční přímá konfrontace těchto dvou řad procesorů při uvedení. AMD si tak vedení na poli procesorů ještě nějakou dobu udrží, s příchodem Intel Conroe o něj patrně přijde. Poté se bude muset spolehnout na brzké uvedení 65nm technologie a inovované architektury K8L.

Zdroj: www.techreport.com, www.hkepc.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.