Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Socket AMD AM3 poodhalen

20.10.2006, Jan Vítek, aktualita
Socket AMD AM3 poodhalen
TheInquirer přinesl informace o nástupci dnešních socketů AM2 od firmy AMD, jehož název dostal jen další číslo v řadě a měl by se tedy jmenovat AM3. Ještě před ním však má přijít vylepšená verze stávajícího socketu AM2 - AM2+, a to někdy...
TheInquirer přinesl informace o nástupci dnešních socketů AM2 od firmy AMD, jehož název dostal jen další číslo v řadě a měl by se tedy jmenovat AM3. Ještě před ním však má přijít vylepšená verze stávajícího socketu AM2 - AM2+, a to někdy v třetím kvartálu roku 2007. Ta přinese podporu pro nový HyperTransport 3 s 4,0 až 4,4GT/s dle frekvence severního můstku. AM2+ procesory budou však zpětně kompatibilní s nynějšími AM2 procesory i se současnými základními deskami, avšak v těch nebudou pracovat s HT3, nýbrž HT2. Nové procesory pro rok 2007 rovněž představí TSI (Thermal Sense Interface) technologii pro řízení otáček ventilátorů, s níž má být přesnosti měření teploty čipu daleko přesnější než přes dnešní interní diody.


Socket AM3 se chystá na druhou polovinu roku 2008 a AMD plánuje jeho plnou připravenost pro paměti DDR3, kvůli nimž se rozhodla vypuštění nového socketu trochu posunout. Procesory pro AM3 již mají být vyráběny 45nm technologií, tedy alespoň některé z nich. Advanced Micro Devices tedy stejně jako Intel horečně připravuje novinky, i když v 65nm technologii je stále pozadu, což nahrává Intelu a jeho kampani Multiply. 65nm procesory by se ale již brzy měly objevit na trhu, rozhodně do konce roku.

AMD také nedávno zveřejnilo svou obchodní bilanci za třetí kvartál 2006, kdy zaznamenalo zvýšení tržeb, ale snížení zisků vlivem upravení cen desktopových verzí. Avšak za poslední rok prodeje stouply o 32% společně s o 18% vyššími dodávkami procesorů. Firma uvedla, že zvýšený zájem byl především o procesory Turion 64 a rekordy lámaly i serverové Opterony.

Zdroje: Theinquirer, TGDaily