Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solární ohebné superkapacitory pro mobilní zařízení i protetické pomůcky

20.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Solární ohebné superkapacitory pro mobilní zařízení i protetické pomůcky
Univerzita v Glasgow vyvinula nové pružné superkapacitory, které mohou být používány především v elektronice určené k nošení, ale i elektromobilech nebo protetických pomůckách. Navíc mohou být pohodlně napájeny solární energií.
Uchovávání energie je letitým problémem, který sužuje zejména mobilní zařízení, ať už jde o telefony, notebooky, chytré hodinky nebo i větší hýbající se věci jako jsou elektromobily. Vědci z univerzity v Glasgow se zaměřili zejména na použití vyžadující tenké rozměry, nízkou hmotnost i ohebnost. Takové požadavky se mohou vyskytovat např. u elektroniky určené k nošení na těle. Na ně se zaměřila skupina Bendable Electronics and Sensing Technologies (BEST), která vyvinula způsob jak uchovávat energii ve ohebných vrstvách místo těžkých a neohebných baterií.
 
Solární superkapacitor
 
Výsledkem týmu, který vedl profesor Ravinder Dahiya, je ohebný superkapacitor, který může být součástí různých prvků oblečení či elektroniky se senzory (např. tepu, teploty, pH,...) a být případně napájen sluneční energií. V takovém případě půjde o řešení, které se samo dobíjí a ukládá energii, aniž by uživatel byl omezen těžkými a neohebnými prvky.
 
Nový superkapacitor je tvořen vrstvami pórovité pěny tvořené grafenem a stříbrem, přičemž je schopno pojmout trojnásobné množství energie ve srovnání s jinými současnými ohebnými superkapacitory. Má mít také velkou výdrž a přežít přes 25 tisíc nabíjecích cyklů. Vědci ale vidí využití nejen v této nositelné elektronice a oblečení, ale např. i ke zvyšování efektivity elektrických a hybridních vozidel (superkapacitory používá např. Mazda u své technologie i-Eloop, kde rekuperuje energii, kterou následně využívá k napájení elektroniky v autě, čímž odlehčuje motoru a snižuje spotřebu). Uvažuje se také o integraci do syntetické kůže, která může pokrývat zdravotnické pomůcky jako jsou např. ty protetické.
 
Zdroj: gla.ac.uk


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.