Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Clié PEG-NZ90 - První dojmy

14.4.2003, Pavel Bureš, článek
Sony Clié PEG-NZ90 - První dojmy
Sony Clié PEG-NZ90 nabízí opravdovým PDA labužníkům skutečný ovládací komfort i dostatek funkcí zároveň. Při uvádění na trh se o něm mluvilo jako o prvním opravdu multimediálním PDA s Palm OS a domnívám se, že jím skutečně je. Důležité ale je, co si o tomto multimediálním ráji do kapsy pomyslíte Vy...
Kapesní počítače Sony jsou designově velmi povedené, mají svůj osobitý šarm. V poslední době se čím dál tím více přibližuje (co do počtu prodaných kusů) Palmům, rivalita tedy poroste a zákazníci se mají na co těšit.

Design

Jako obvykle začneme rozměry a hmotností. Rozměry jsou 76 x 142 x 23 mm, což není málo, ale pro některé uživatele preferující větší rozměry a pocit, že něco drží, to může být i výhodou. Hmotnost naopak vychvalovat nebudu, 292 g je docela hodně i na pevnou kapsu u kalhot. Clié NZ90 sice není největší PDA na našem trhu, ale díky svým rozměrům a velké hmotnosti tak působí.

Jako u předchozích modelů je displej otáčivý a může se zacvaknout á la tablet. V kloubu vidím největší slabinu, při každém otočení trochu vrzne a pocit při manipulaci s ním také nenasvědčuje tomu, že by byl nějak zvlášť odolný.

Displej Sonyho má rozlišení jak jinak než 320 x 480 obrazových bodů, Graffiti ploška se zobrazuje na displeji a lze ji schovat. Kvalita barev se oproti modelu Sony Clié NX70V zlepšila, vylepšené jsou také diagnostické nástroje pro baterii.

Aplikační tlačítka dostály změny rovněž, nyní se ovládají o trochu lépe. Dvě směrová tlačítka mezi nimi jsou mrňavá a "utopená", ale zvyknout se na to dá (pokud máte menší prsty, tak určitě). Další čtyři tlačítka najdeme na horní části PDAčka, v zavřeném stavu umožňují přístup k zvoleným programům. Při práci si budete libovat, při hraní her jsou tlačítka spíše na obtíž.

Vestavěný 2 megapixelový fotoaparát podává na typ svého určení dobré výkony, dokonce mu sekunduje i blesk. Lze fotit v rozlišení 320 x 240, 640 x 480 nebo 1600 x 1200 pixelů. Zvětšit lze 2x digitálně.

Redaktor infoSyncu srovnával fotografické kvality tohoto modelu a Sony Clié PEG-NX70V. Všechny fotky byly pořízeny se standardním nastavením. Dojem z obrázku byl lepší na NZ90, NX70V pořídila fotky s nádechem do světle modré, jas byl také horší.

Na vrcholu přední části se nalézají LED diody ukazující nabití baterie, stav paměti a Bluetooth aktivitu. Pro případ práce s kamerou jsou stejné diody ještě ve vnitřní části nad kamerou.

Klávesnice je podobná té u Sonyho TG50. Povrch tvoří uhlazený plast, zdvih je nízký.

Vlevo je uloženo oblíbené ovládací kolečko, vedle je aktivátor hlasového záznamníku. Slot na paměťové karty se posunul vpravo dolů, kde jej lze snadno obsluhovat palcem. Zapínací tlačítko je vpravo.

Do CF slotu můžete kromě paměťové karty vložit i Sonyho Wi-Fi. Jako u modelu NX70V zde nepochodíte s jinou kartou něž od výrobce.

Stylus není na první pohled vidět, je ukryt v levém okraji horní části PDAčka, je plastový a působí laciným dojmem. U zařízení této cenové kategorie bych očekával alespoň kovový povrch.

Vestavěná kamera je vybavena chabým plastovým krytem, který se zavře v právě v době, kdy to nejméně potřebujeme. Inovace se dočkala i kolébka. Design je takový zvláštní, křehký. K počítači se kolébka připojuje přes USB rozhraní, dalším USB lze PDA připojit k některým tiskárnám EPSON, umožňujícím tisknout bez stolního počítače. Nechybí video výstup, dovolující rozdělení na standardní RCA přípojky a připojení k televizi. HotSync tlačítko je vpravo, mačká se pohodlně.

Jak jsem již psal, Sony Clié NZ90 komunikuje s jinými přístroji také pomocí technologie Bluetooth, přenos je bezproblémový. Infraport je sice trochu nevhodně umístěný, plní ale svoji funkci na jedničku.

Slot pro Memory Sticky je tu také, měl by být kompatibilní s kartami Memory Stick PRO, příslušný patch Sony uvolní někdy v budoucnu. Sony Clié NZ90, stejně jako všechna nedávno představená Palm OS zařízení, používá procesor Intel XScale - PXA250 o taktu 200 MHz. Ze 16 MB RAM je k dispozici 11 MB, přehrávání mp3 je samozřejmě možné, kvalita byla znamenitá jak ve sluchátkách, tak i z vestavěného reproduktoru.

Baterie je inovovaná, nyní díky vyměnitelnému akumulátoru SmartLithium o kapacitě 1200 mAh by měl počítač vydržet o něco déle. Při náročné hře se baterie vybila po 4 hodinách, upozorňovat na nízký stav začala půl hodiny před tím.

Samozřejmě, že hra AtomSmash (použita při testu výdrže) nesimuluje přesně normální používání, ale přibližně mu alespoň odpovídá. Další test výdrže spočíval ve fotografování snímků v rozlišení 1600 x 1200 pixelů, samozřejmě s bleskem. Po 36 snímcích se blesk vypnul.

Software

Clié je založeno na Palm OS 5 se všemi obvyklými doplňky a odlišnostmi Sony. Doplňky zahrnují rychlejší launcher a multimediální dovednosti, např. kameru, programy pro práci s videem, audiem a obrázky. Provázanost mezi jednotlivými programy by každopádně mohla být lepší.

Program Clié Camera je dobrá aplikace pro editaci, za pochvalu stojí vyvážení bíle a další efekty. Při aktivaci kamery se obrazovka zkalibruje a můžete fotit. Ukládání obrázku na kartu trvá asi 20 vteřin, barevná fotografie o rozlišení 1600 x 1200 bodů zabere přibližně 400 kB.

Užitečné jsou i další Sony aplikace, třeba Audio Player, Clie Remote a Photo Editor.

Indikátor baterie v task baru ukazuje dobu provozu a odhaduje zbývající čas pohotovosti. Užitečné je, že se dozvíme i počet nabíjecích cyklů, které baterie prodělala.

Surfařům se pravděpodobně bude hodit webový prohlížeč Netfront, který si klade za cíl zobrazit stránky stejně, jako na desktopu IE či Opera. Velká část stránek je zobrazena naprosto korektně, některé stránky budou ale trochu rozházené.

Sony Clié NZ90 se začne prodávat za cenu 799,99 USD, za další baterie SmartLithium bude nutno připlatit 79,99 USD.

Na tomhle PDA se mi zalíbilo mnoho věcí, např. textový editor, bezproblémový Bluetooth a volitelné Wi-Fi, drobnosti jako kamera a audio přehrávač. Připojení PŘÍMO k tiskárně si své příznivce také určitě najde, jen kdyby stylus byl více reprezentativní a váha alespoň o několik gramů nižší.

Klady: virtuální Graffiti, kvalitní kamera
Zápory: barva a hmotnost, design, nedodělaná kolébka


Zdroj: infoSync