Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Clié PEG-SJ33 - První dojmy

18.2.2003, Petr Hájek, článek
Sony Clié PEG-SJ33 - První dojmy
Sony nespí na vavřínech a inovuje svoji střední třídu zařízení SJ30 modelem SJ33. PDA zaujme uhlazeným designem, integrovaným průsvitným flipem, MP3 přehrávačem i akumulátorem s vyšší kapacitou. Někteří lidé se domnívají, že jde v podstatě o Sony Clié PEG-T665C s odstraněnými některými problémy. Podívejme se tedy, jak toto PDA vidí recenzent z webu infoSync.


Vzhled:
Celoplastový kryt je k dispozici v několika barvách, "Lucent Black", "Azure Blue" a v nabídce Sony je i omezená oranžová série. Čelní panel je světle šedý. Celý kryt je rovný a rohy zakulacené. Patřičně tvarovaný flip je neodstranitelný a otevírá se v úhlu 120°. Kryt je spíše propustný než průhledný, skrývá všechna tlačítka, takže prohlížení v zavřeném stavu ve stylu Tungstenu T se nekoná.

Na PDA jsou dvě informační LED - jednu najdeme u Memory Sticku jako indikátor aktivity a druhá je situována mezi směrová ovládací tlačítka. Aktivuje se, když se přístroj zapne, deaktivuje se při vypnutí. Při dobíjení v případě plného nabití zhasne. Bohužel je umístěna tak nešťastně, že většinu času svítí uživateli přímo do obličeje.

Displej:
Jedním slovem úžasný - křišťálově čistý a jasný, samozřejmě v HiResovém rozlišení 320 x 320. Refresh rate je také dobrý, nikde žádné šmouhy.

Na webu PalmInfocenter, se můžete na vlastní oči přesvědčit, jak si displej stojí v porovnání se zobrazovači modelů Sony Clié PEG-T615C a Palm Tungsten T.

Ovládání:
Aplikační tlačítka jsou malá, s prohloubeninami a jsou trošku utopená pod úrovní kastle. Dle recenzenta jsou docela určitě příjemnější, než ta u Sony Clié PEG-T665C. Dvě zapuštěná směrová tlačítka sice vypadají dobře, ale netisknou se právě nejlépe.

U Sony samozřejmě nemůže chybět jog dial a také je tu v poslední době hojně se objevující tlačítko "zpět". Tyto ovládací prvky mají podobný problém, jako aplikační a směrová tlačítka - možná až příliš zapuštěné.

Technické specifikace:
V testu vytrvalosti PDA dosáhlo výdrže 4:35, dobíjení trvá poměrně dlouho - 3:30.


Konektivita:
Srovnatelná s dalšími handheldy od Sony - IrDA (jediné bezdrátové spojení), Memory Stick slot, Audio Jack, Sony sériový/USB kabel. Bohužel, vzhledem k větší tloušťce kastle není Sony Clié PEG-SJ33 zpětně kompatibilní s kolébkami jiných modelů.

Kolébka postrádá HotSync tlačítko, což znemožňuje rychlou synchronizaci jediným klikem, vlastně, jedna možnost by tu byla - přelinkovat pravé horní tlačítko z Graffiti plošky na HotSync namísto kalkulačky.

Dodávaná sluchátka produkují údajně excelentní zvuk a mají na kabelu malý, poněkud ztuha reagující ovladač hlasitosti podobný jogu.

Software:
Vzhledem k tomu, že zařízení běží pod Palm OS 4.1, obsahuje všechny obvyklé utility a aplikace, které jsou v této verzi OS k nalezení. Také obsahuje další soft od Sony - Clié Audio Player pro přehrávání MP3 a ATRAC3 souborů a od Sony vylepšený adresář s možností ukládání fotek k záznamům.

Namísto GMovie playeru najdeme přímo v ROM Kinoma Player. Pro hráče Sony přikládá plnou verzi hry Bejeweled od Astraware.

Dodávané CD obsahuje Sony Desktop (v podstatě Palm Desktop) a HotSync software. Další dodávaný soft viz technické specifikace výše.

Dostupnost:
Předobjednávky na Sony Clié PEG-SJ33 již přijímá web SonyStyle za 299 USD. Předpokládaná doba zahájení dodávek je koncem února.


Zdroj: infoSync