Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Clié PEG-TG50 - První dojmy

19.3.2003, Pavel Bureš, článek
Sony Clié PEG-TG50 - První dojmy
Třetí PDA Sony, které používá Palm OS 5 a je vybaveno také technologií Bluetooth. Ne každý má rád design a celkovou koncepci kapesních počítačů této firmy, při setkání se Sony Clié PEG-TG50 ale většina odpůrců dost možná změní názor. Nový přístroj pokračuje v "zápisníkových" modelech, které sice disponují otevíracím kloubem, ale displej mají nad klávesnicí.
Sony Clié PEG-TG50 je zhotoveno z hliníkové slitiny kombinované v některých místech s umělou hmotou. Použitý materiál a správné zkosení linií dává zařízení pěkný průmyslový vzhled. PDA působí štíhle, rozměry má 71,6 x 126 x 16,2 mm. Použití aluminia zvýšilo hmotnost na znatelných 184 g - ač zrovna nepatří mezi nejlehčí PDA, drží se díky své váze dobře v ruce.


Kryt displeje lze otočit až o 180 stupňů, na displej tak budete mít dobrý výhled. 16ti bitové TFTčko má rozlišení 320 x 320 obrazových bodů, jak je u Sony zvykem. Displej je jasný, rychle se překresluje a barvy jsou věrné, tak jako ve skutečnosti. Na testovaném vzorku byl znát velký rozdíl podsvětleného a tmavšího místa v dolní části, na vině je pravděpodobně vadná boční dioda.

Ve spodní části, místo Graffiti plošky, jsou tlačítka pro spouštění aplikací a QWERTY klávesnice. Tlačítka pro spouštění PIM programů jsou docela malá a hlavně úzká, důlek na ovládání stylusem naštěstí zůstal. Zatímco hlavní tlačítka jsou použitelná, tlačítko pro synchronizaci není nejlepší. Designové provedení je sice stejné, ale uprostřed se nachází tenký vystouplý "proužek." Tato část je tak ostrá, že je nebezpečné ji používat, tady udělali pánové od Sony chybu. Úplně vlevo a vpravo jsou dvě ovládací tlačítka, mezi nimi jedno menší s prohlubní. Tyto "buttons" mají několik funkcí, záleží na tom, jak dlouho se drží.

Klávesnice pro psaní znaků je mírně modifikovaná, vychází z modelové řady NZ. Tlačítka jsou čtvercová a na prsty se lepí mnohem méně než u Clié NX70V. Na popiskách najdeme písmena, číslice a nejpoužívanější znaménka. Klávesnice má dvě různé funkce: v červeném režimu se píší symboly a další příkazy (jako Page UP), v černém normální abeceda. Při psaní se tlačítka rozsvěcí příjemnou oranžovou barvou.

Psaní je rozumně rychlé, dobře se bude psát i začátečníkům. Z nevýhod - několik kláves se viklalo kolem dokola, zdvih je nízký a klávesa Backspace je ve stejné řadě jako M. Tabulátor je na klávesnici asi jen na okrasu, při přesunu na další položku ve formuláři je nepoužitelný. Čtyři směrová tlačítka naštěstí nechybí, Ctrl je určeno k zobrazení některých údajů, např. stav baterie a volné místo v paměti.

Na levé straně je zapuštěno kolečko Jog dial a návratové tlačítko s klávesou pro aktivaci zvukového záznamníku. Umístění těchto ovládacích prvků se trochu změnilo, práce s nimi je snadnější. Reproduktor je v zadní části, zatímco malé očko pro provléknutí lanka je napravo. Stylus je v šachtě po pravé straně.

Na vrcholu je slot pro Sony Memory Stick karty, infračervený port a konektor pro sluchátka. Ve stejných místech najdeme i Bluetooth diodu (velkou asi jako infraport), která při aktivním Bluetooth modulu každé dvě sekundy modře blikne. Na vrcholu přední části je malý BT indikátor, ukazatel stavu nabíjení a práce s vestavěným mikrofonem.

Opravdu nechápu, proč jsou v Clié dvě Bluetooth diody, vždyť by stačila ta vedle IrDA, druhý ukazatel při práci nepříjemně bliká do očí. Samotný modul funguje na jedničku. Na první pokus se povedlo spárování s Tungstenem T a přijmutí souboru zpět z TT bylo rovněž bezproblémové.

Sériový port je nyní kompatibilní s řadou T, běžně nazývanou Clié ports. Slot pro paměťové karty je typu Memory Stick PRO.

PDA pracuje s operačním systémem Palm OS 5, procesor Intel XScale PXA250 tepe na frekvenci 200 MHz, kapacita paměti RAM je 16 MB, použitelných je ale pouhých 11 MB. Neobsaditelné 4 MB jsou využity pro dekódování mp3 záznamu a další práci se zvukem. Audio kvalita mono reproduktoru je dobrá, při použití sluchátek je poslech samozřejmě znatelně lepší.

Testované Clié má oproti NX70V větší prostor pro baterii. Test výdrže zahrnoval spuštění aplikace Red Mercury AtomSmash s vypnutými zvuky. První upozornění se ozvalo po 3 hodinách a 16 minutách, deaktivoval se také Bluetooth. PDA se vypnulo po 3 hodinách a 40 minutách provozu.
Dodávaná kolébka a síťový kabel svého výrobce rozhodně nezapřou. Kolébka je po stránce vzhledu velmi pěkná, jedná se o malou černou krabičku obsahující vše potřebné. Nezvyklé je, že USB kabel je zapojen přímo do kolébky, neboť většina PDAček od Sony využívala cestovní variantu. Proč byl zažitý systém změněn, není známo.

Použitému operačnímu systému jsou uzpůsobeny dodávané programy. Aplikace přibalené k počítači se v zásadě neliší od těch dodávaných s modelem NX70V, chybí pouze editory multimediálních souborů.

Prefs (nastavení) se velkých změn nedočkalo, přibylo pouze bezproblémové nastavení Bluetooth a párování s telefonem. Počítač nemá mnoho programů pro práci s mobilními telefony, za zmínku stojí snad jen SMS klient.

Zařízení obsahuje program MoviePlay umožňující přehrávání MPEG videí předem upravených na PC. Prohlížet lze také několik typů obrázků. Dále je tu přehrávač písniček, Clié album a program pro nahrávání zvukových záznamů. Zatímco multimediální aplikace na Clié jsou na slušné úrovni, nejsou bohužel kompatibilní s přehrávači na Palmech.

K novým kapesním počítačům Sony se bude dodávat prohlížeč NetFront vyvinutý společnostmi PalmSource a Acces Systems. NetFront je desktopový webový prohlížeč, který nemění formát souboru při přenosu do PDA, ale zachovává stránky ve stejné podobě jako na PC. Ve většině případů se stránka zobrazila naprosto korektně, občas se stalo, že se změnilo rozložení a celý dokument byl tak hůře čitelný.

Další novou aplikaci jménem Remote Camera najdete na přiloženém CD. Program umožňuje ovládat vybrané digitální kamery Sony pomocí Bluetooth, což je jistě užitečná věc. Softwarovou rodinku doplňují ještě známé programy, např. Soundutil pro správu midi souborů a AudioPlayer jako mp3 přehrávač. Nechybí e-mailový klient a Macromedia Flash viewer. Smutně působí absence nějakého kancelářského balíku, třeba Documents To Go, což poněkud kazí celkový dojem.

Zajímavou aplikací je Picsel viewer. Umožňuje prohlížet HTML stránky, dokumenty Microsoft Wordu a obrázky uložené na paměťové kartě. Kvalita zobrazení dobrá, otevíraní a překreslování velmi rychlé, ale kompatibilita s jinými Palm OS prohlížeči je špatná, většinou se celý soubor otevře chybně.

Kapesní počítač Clié TG50 se začíná prodávat v těchto dnech a stojí 399 USD.

Závěrem

TG50 umí mnoho věcí, ale zase nebyly odstraněny starší chyby již dlouho vytýkané výrobci. Displej je, jako u většiny PDA Sony, jedním slovem nádherný. Klávesnice patří mezi lepší na Palm OS zařízeních, citlivost displeje dobrá, Bluetooth také není k zahození.

Klady: Bluetooth, Palm OS 5, klávesnice
Zápory: Blikající Bluetooth dioda, práce s ovládacími prvky

Zdroj: Infosync