Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Clié PEG-UX50 - Neobvyklý následník

18.7.2003, Petr Hájek, článek
Sony Clié PEG-UX50 - Neobvyklý následník
Prezident Sony přes handheldy, pan Masanobu Yoshida, odhalí veřejnosti "poslední kapitolu handheldů Clié" na tiskové konferenci konané dnes v San Franciscu. Nový přístroj, který se bude jmenovat Sony Clié PEG-UX50, je téměř jistě oním tajemným handheldem, kterým se vedení společnosti pochlubilo na své schůzi před 6 týdny. Vedle popisu vlastností PDA pro Vás máme i řadu fotek.
Sony Clié PEG-UX50 poběží na Palm OS verze 5.2 a také na něčem, co Sony nazývá "Handheld Engine". Handheld Engine se bude sestávat mimo jiné z procesoru s jádrem ARM926, DSP a grafického akcelerátoru. Pracovní frekvence procesoru by měla údajně kolísat v rozmezí 8 - 123 MHz v závislosti na vytíženosti OS.

Přístroj bude mít rozměry 103 x 86,5 x 17,9 mm při váze 175 g. Transreflexivní displej úhlopříčky pouze 81 mm nabídne u Sony obvyklé rozlišení 320 x 480, vlastně by bylo přesnější říci 480 x 320, protože tentokrát budou uživatelé pracovat hlavně v módu "naležato".

Dle informací získaných z japonské stránky Sony to s největší pravděpodobností vypadá, že přístroj bude mít pro bezdrátové připojení integrovaný jak Bluetooth, tak i 802.11b modul. LiIon akumulátor vydrží údajně až 14 dní při 30 minutách práce denně, pro náročnější uživatele bude k dispozici externí akumulátor, který výdrž PDA ztrojnásobí.

Zřejmá je přítomnost vestavěného digitálního fotoaparátu (0,3 MPix - snímky max. 640 x 480, videa max. 160 x 112) a QWERTY klávesničky, bohužel chybí CompactFlash slot, který byl u přístrojů Sony Clié PEG-NX73V a Clié PEG-NX80V.

Přestože má přístroj celkem 104 MB paměti, uživateli bude přístupných pouhých 16 MB, takže lidé lační multimédií nebo dalšího pracovního prostoru budou muset sáhnout do prasátka i pro nemalou sumu na některý z Memory Sticků. Dalších 22 MB bude k dispozici jako jakýsi "interní Memory Stick" a půjdou sem ukládat MP3, JPG a další soubory bez nutnosti konverze.


Sony Clié PEG-UX50 se začne prodávat od 9. srpna za přibližně 590 USD.














Na následujících obrázcích je Sony Clié PEG-UX50 v porovnání s přístrojem Sharp Zaurus SL-C700.










Obrázky Sony Clié PEG-UX50 níže jsou náhledy, klikněte si prosím pro zvětšení.