Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Ericsson HBH-60 - Elegantní zátěž pro Vaše ouška

4.3.2003, Pavel Bureš, článek
Sony Ericsson HBH-60 - Elegantní zátěž pro Vaše ouška
V dnešním článku si představíme dalšího zástupce "modrozubých" bondovek - sluchátek pro mobilní miláčky. Kompaktními rozměry tohoto zajímavého kousku příslušenství musí být ohromen každý, kdo ho spatří na vlastní oči, délka soupravy totiž činí 7,5 cm a váží jen 22 gramů.
Od staršího HBH-30 stejného výrobce se liší jen rozměry a designem, ostatní rysy jsou skoro stejné.




Stavba testovaného sluchátka není moc obvyklá. Háček pro zavěšení na ucho je zhotoven z plastu, jeho vnitřní část je gumová. Možnosti otáčení jsou velmi široké, headset můžete nosit na obou uších. Docela nepříjemné je, že když si ho nasadíte na pravé ucho, ovládací prvky se dostanou do nevhodné pozice.

Háček na ucho je sice pohodlný a při nasazování nedochází k velkým problémům, ale jako u všech podobných zařízení to chce trochu cviku. Pokud by se bezdrátové bondovky hodnotily pouze podle snadnosti obsluhy, stál by tento model od Sony Ericssonu na špici.





Na těle bondovky najdeme malý ovladač, který aktivuje zařízení, zapne hlasové vytáčení a odmítne/přijme hovor. V pohotovostním režimu indikátor na sluchátku svítí zeleně. Na kraji samotné soupravy lze rozeznat docela velký, ale linii přístroje nerušící spoj. Podle údajů výrobce by zařízení mělo vydržet v provozu 2,5 hodiny a až 75 hodin v pohotovosti. Údaje o typu a kapacitě vestaveně baterie nejsou bohužel známy, proto se můžeme jen dohadovat, jestli je to na takto vybavené sluchátko hodně nebo málo. Recenzent Eldar Murtazin se domnívá, že je použita baterie o kapacitě 250 mAh.

Rovněž zkoušel vystavit headset nízkým teplotám, což by se v normálních (=netestovacích) podmínkách dělat nemělo. Během 15 minut původně plně nabité zařízení naposledy modře zablikalo a odporoučelo se. Baterie se musela nechat půl hodiny ve vytopené místnosti, než se vzpamatovala. Kombinová výdrž s používáním činí cca 2 dny při 30 min hovoru. Není známo, jestli tyto hodnoty byly naměřeny před nebo po zatěžkávacím testu v pravém moskevském mrazu. K indikaci stavu baterie slouží vcelku přesný ukazatel se třemi stupni nabití. Dobíjení na plnou kapacitu trvá asi 1,5 hodiny.




Když během hovoru stisknete tlačítka "+" a "-", reproduktor se úplně deaktivuje. Sluchátko bylo testováno se SE T610 a Siemensem S55, v obou případech naprosto bez problémů.

HBH-60 komunikuje v zastavěné oblasti do vzdálenosti asi 7,5 m, na volném prostranství je dosah obvyklých 10 m. Hlasitost reproduktoru je dostatečná k tomu, aby Vás druhá strana slyšela i v hlučnějším prostředí. Při chybném nasazení na ucho může dojít k tomu, že nebude nic slyšet. Dávejte si proto pozor - souprava by se nikdy neměla dotýkat tváře a mikrofon by měl být umístěn směrem k Vašim ústům.



Náhlavní souprava SE by se do prodeje měla dostat v březnu za cenou 200 EUR, v létě se očekává její pokles. Recenzent toto zařízení doporučuje jako vysoce výkonné BT sluchátko, pokud již ale máte nějaký předešlý model, nemá cenu kupovat nový.