Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony jde cestou integrace

23.1.2004, Jakub Marek, článek
Sony jde cestou integrace
Společnost Sony neprezentovala na výstavě CES (Consumer Electronic Show) v Las Vegas pouze připravované typy handheldů Clié, ale také úplně nový koncept standarního programového vybavení svých PDA. Sony sází na integraci, a tak její Clié Organizer, který byl na CES představen ve stadiu prototypu, bude kromě spouštění aplikací zvládat také správu kontaktů, úkolů, událostí a poznámek a poradí si i s multimediálním obsahem.
Ač se Sony tvářila poněkud tajnůstkářsky a nechtěla prozradit, zda prezentovaný prototyp firemního launcheru hodlá opravdu použít v některém z připravovaných modelů, následné prosáknutí informací z FCC, amerického federálního úřadu pro komunikace, potvrdilo, že v uživatelské příručce k Sony Clié PEG-TH55 se s novým Clié Organizerem počítá.

Podle slov zástupců společnosti Sony je Clié Organizer "základní aplikace, která spravuje všechny aplikace nainstalované v handheldu CLIÉ". V praxi to znamená, že uživatel může jednoduše přepínat mezi kalendářem, adresářem, úkoly, poznámkami, záznamníkem, referencemi, prohlížečem, a aplikacemi pomocí konfigurovatelných záložek, které zastupují úlohu launcheru. Sony Clié Organizer je tedy integrované řešení launcheru, PIM aplikací a multimediálního prohlížeče. Je míněn jako náhrada standardního launcheru v PalmOS, nicméně záleží na uživateli, zda bude používat Clié Organizer, PalmOS launcher nebo jakýkoli jiný spouštěč aplikací.

Standardní "obrazovkou" nového launcheru je dnešní den v kalendáři. Kalendář byl značně vylepšen; jednotlivé záznamy jsou pojaty jako "objekty", takže například změna času se provádí pouhým přetažením záznamu. Dalším z mnoha vylepšení je možnost psát ručně (vlastním písmem) poznámky přímo do obrazovky kalendáře. Tyto poznámky jsou přiřazeny k datu a času, ke kterému byly zapsány. Kromě toho je možné přetáhnout do kalendáře obrázky, filmové klipy či zvuky a přiřadit je jednotlivým záznamům.



Téměř každá z PIM aplikací je nějakým způsobem vylepšena a odráží trend multimedializace. V kalendáři lze k jednotlivým položkám připojovat obrázky, zvuky či videa, adresář podporuje více adres jedné osoby a obrázky, záznamy v záznamníku mohou obsahovat kromě ručně psaných poznámek také hlasové poznámky, obrázky či filmové klipy, poznámková aplikace umí pracovat s textovými soubory, vytvořenými na PC, prohlížeč zobrazuje obrázky nebo ručně psané poznámky a přehrává zvuky a videa. Novou aplikací je Reference, která sdružuje užitečné pomůcky, jako například mezinárodní převodní tabulky (půjde pravděpodobně o moduly, které bude možné doplňovat).

Sony bude ke svému Clié Organizeru dodávat také desktopovou aplikaci, která se postará o synchronizaci a správu záznamů.