Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SONY kupuje část PalmSource !

9.10.2002, Zdeněk Michálek, článek
SONY kupuje část PalmSource !
To, co všichni očekávali už dávno, se stává skutečností: SONY kupuje - zatím sice minimální, ale přece jenom - podíl PalmSource !
Palm včera vydal dvě oficiální tisková prohlášení. Z nich vyplývají následující fakta:
  1. Sony Corporation investuje do PalmSource, Inc. 20 miliónů USD, čímž se stává vlastníkem přibližně 6% PalmSource
  2. Sony prohloubí obchodní a technickou spolupráci s PalmSource
  3. Tímto krokem Sony dává najevo svůj souhlas s cílem Palmu - vytvořit z Palmu a PalmSource dvě nezávislé společnosti a Palm uspíší vnější oddělení PalmSource

Jak jsem se již zmínil, jedná se o logický, všeobecně očekávaný krok, jehož praktickou realizaci se však podařilo utajit až do posledního okamžiku (kromě neověřených zpráv z doby před cca šesti měsíci).

Podrobnosti o smlouvě nejsou jasné, dá se však očekávat, že vlastnictví 6% PalmSource dá Sony přinejmenším právo monitorovat, co se děje v "softwarové divizi" Palmu a dále rozšiřuje přístup Sony k interním informacím z PalmSource. Podobný krok bývá rovněž předstupněm k další, rozsáhlejší akvizici.

Na druhé straně by - alespoň z mého hlediska - bylo logické (a z hlediska dalšího rozšíření PalmOS prospěšné), kdyby se vlastnictví PalmSource rozmělnilo mezi více investičních skupin. To by mohlo vést k širšímu přijetí PalmOS 5 a k akceptaci tohoto operačního systému i těmi firmami, které by tak jinak neučinily z obav před přilišnou závislostí na konkurenci.

Model "nezávislého vývojáře PalmOS" - který ostatně nyní Palm deklaruje - by ale popíral možnost prodeje většinového balíku PalmSource Sony. Zůstává proto otázkou, zda 6% vlastnictví PalmSource a z toho zřejmě vyplývající přístup k jejím zdrojům není pro Sony postačující.