Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony odhaluje ovladač DualSense pro konzoli PlayStation 5

8.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Sony odhaluje ovladač DualSense pro konzoli PlayStation 5
Microsoft už v březnu ukázal svůj herní ovladač pro novou konzoli Xbox, takže nyní je řada na Sony. Máme tu tak ovladač DualSense pro konzole PlayStation 5, který nabídne tlačítko Create i zabudované mikrofony. 
PS5 DualSense Controller tak naváže na předchozí ovladače DualShock, takže bude alespoň snadné odlišit, o jaký model jde, i když to je možné už na první pohled. Ovladače DualShock jsou totiž jednobarevné, zatímco DualSense kombinuje v základu černou a světle šedou barvu a navíc má i přepracovaný design, a to mnohem více než nový ovladač pro Xbox Series X od Microsoftu.
Toto je tak základní verze ovladače, i když zatím nevíme, zda přijdou i nějaké jiné, které by se odlišily svou barvou. Od Sony se dozvídáme, že zde půjde o zvuk (mikrofony) a také o dotykovou odezvu a jisté "adaptivní spouště" L2 a R2. Stejně jako Microsoft nám i Sony slibuje lepší ergonomii, a to se slovy, že ovladač DualSense vypadá větší, než nám "řeknou" naše ruce. Změnil se tvar celého těla i ovládacích prvků a vedle toho to vypadá i na rozhraní USB C, které nahradilo obvyklé MicroUSB. 
 
 
Sdílecí tlačítko (Share) z DualShock 4 bylo nahrazeno tlačítkem Create, ovšem to neznamená, že po přejmenování tlačítka zmizí dříve dostupné funkce. Co se týče nových, o těch se ale zatím nic nedozvíme, ale lze usuzovat, že budou spojeny se streamováním, zachytáváním screenshotů a podobně. 
 
Díky vestavěným mikrofonům si tak budeme moci pokecat i bez headsetu. Dotyková plocha ve vrchní části ovladače nezmizela, jen není tak moc patrná a kolem ní je vidět podsvícený proužek, který poslouží v některých hrách k tomu, aby kamery mohly sledovat pozici ovladače. Většinou tu ale asi i nadále bude jen na efekt.