Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony PlayStation možná zlevní o $100

9.5.2007, Milan Šurkala, aktualita
Sony PlayStation možná zlevní o $100
Výroba čtecích zařízení disků BluRay používaných v herní konzoli Sony PlayStation 3 se má dále zvyšovat a s tím by měl také klesat cena. Odhaduje se, že výrobní cena konzole by tak mohla klesnout až o $100. Po nedávném přechodu výrobu procesoru...
Výroba čtecích zařízení disků BluRay používaných v herní konzoli Sony PlayStation 3 se má dále zvyšovat a s tím by měl také klesat cena. Odhaduje se, že výrobní cena konzole by tak mohla klesnout až o $100. Po nedávném přechodu výrobu procesoru IBM Cell na 65nm výrobu by to bylo další potencionální snížení nákladů na výrobu.



Výroba nových diod přesáhla 1,7 milionu kusů, od listopadu 2007 začne i produkce 240mW diod. Otázkou je, jaké budou ve skutečnosti úspory na nákladech na výrobu jedné konzole. Ty jsou totiž mnohem vyšší než u konkurenční konzole Xbox 360. V tabulce naleznete výrobní cenu jednotlivých komponent konzolí Sony PlayStation 3 a Xbox 360 jak je odhaduje společnost iSuppli.



Je dosti dobře vidět, že náklady na výrobu PS3 jsou nemalé a i při podstatně vyšší prodejní ceně této konzole Sony na jejím prodeji značně prodělává. Microsoft se svým Xboxem 360 je na mnohem lépe. Konzole je výrazně levnější na výrobu než PS3 a tak si Microsoft může dovolit i podstatně nižší prodejní cenu při zachování mírného zisku.

Zdroj: www.digitimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.