Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony se odklání od drobné elektroniky, co to znamená pro PlayStation?

23.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Sony se odklání od drobné elektroniky, co to znamená pro PlayStation?
Společnost Sony má od letošního dubna nového šéfa, jímž se stal Kenichiro Yoshida. Ten chce odstartovat celkovou transformaci firmy, která bude představovat odklon od drobnější a spotřební elektroniky. 
Sony si přitom své jméno vybudovalo právě na spotřební elektronice. Nejdříve to byla rádia, pak televizory, walkmany a další produkty určené především pro zábavu. Patří mezi ně také dnes nejpopulárnější klasické herní konzole, a sice PlayStation 4. Kenichiro Yoshida však chce svou firmu změnit, a to od základu. Nezaměřovala by se již především na výrobu hardwaru, ale na poskytování obsahu a předplacených služeb, jak uvádí Bloomberg. Z výroby fyzických zařízení by se tak přeorientovala na zcela jinou produkci a je otázka, co to bude znamenat. 
 
 
Firmě Sony se přitom podařilo v posledním období dosáhnout rekordního provozního zisku, ačkoliv prodala méně zařízení napříč všemi trhy a dokonce dodávky konzolí PS4 klesly asi o pětinu. Firma vydělává i díky svým 34,2 milionům zákazníků využívajících PlayStation Plus, kteří každoročně platí 60 dolarů za možnost hrát na síti Sony. To jsou tak více než dvě miliardy dolarů jistých příjmů ročně a z tohoto hlediska rozhodně dává smysl se na poskytování obsahu a služeb zaměřit. Jenomže ty by logicky neexistovaly, pokud by nebyly ani konzole PS4. Na druhou stranu to však nemusí platit pro budoucnost, neboť tu je možnost online streamování her. 
 
Nemusí to ale vůbec znamenat, že by Sony zcela přestalo vyrábět hardware a navíc tento odklon, pokud nastane, bude jen pozvolný. On už v podstatě v případě konzolí PlayStation začal, neboť poslední její verze jsou založeny na hardwaru od AMD a ne vlastní platformě firmy Sony. 
 
Firma tak má v plánu zajistit si jistější příjmy poskytováním služeb oproti jednorázovým příjmům, které generuje prodej hardwaru. Je otázka, co to bude znamenat pro chystanou konzoli PlayStation 5, jejíž dobu příprav poznamenaly i úvahy o tom, zda hráči o konzole vůbec ještě stojí a zda se neprosadí služby jako streamování her, v jejichž případě je hardware na straně zákazníka spíše podružná věc. Tyto hlasy ale utichají a dnes začíná být zřejmé, že o konzole zájem stále je. 
 
 
Televizorům, kamerám a telefonům Sony však zvoní hrana, i když je možné, že i PlayStation 5 bude ve své řadě poslední.

Zdroj: Bloomberg