Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony uvedlo PlayStation 5 Pro, nabídne o 45 % vyšší výkon a podporu 8K

10.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Sony uvedlo PlayStation 5 Pro, nabídne o 45 % vyšší výkon a podporu 8K
Sony dnes představilo novou generaci herních konzolí PlayStation 5 Pro. Ta zvyšuje výkon, výrazně se zlepšil ray-tracing a přišlo i super-rozlišení. Nová konzole by měla podporovat i hraní v rozlišení 8K.
Čtyři roky po uvedení herní konzole Sony PlayStation 5 přichází její vylepšená verze PlayStation 5 Pro. Zapracovalo se především na výkonnějším GPU, které má o 67 % více CU, o 28 % se zvýšila propustnost pamětí. To se má dle výrobce projevit na o 45 % rychlejším renderování her. Nové GPU zásadně vylepšilo výkon s ray-tracingem, kde má proti nynější PS5 dosahovat 2-3krát vyšších rychlostí. Další novinkou je PlayStation Spectral Super Resolution, tedy zvyšování množství detailů využívajících technologií umělé inteligence a strojového učení.
 
Sony PlayStation 5 Pro
 
Nová verze je zpětně kompatibilní s více než 8500 hrami vzniklými ještě pro konzoli PS4. Funkce Enhanced Image Quality má za úkol zvyšovat rozlišení u vybraných her z PS4. PS5 Pro dále podporuje bezdrátové rozhraní Wi-Fi 7, VRR a dokonce i 8K výstup. Navýšený výkon se projeví i v některých hrách, které dostanou patch umožňující využít podporu nových technologií. Ty budou mít označení PS5 Pro Enhanced.
 
Konzole se bude prodávat za cenu 799,99 EUR (cca 20.000 Kč s DPH), přičemž bude zahrnovat 2TB SSD, bezdrátový ovladač a hru Astro's Playroom. Dodávána bude bez mechaniky Disc Drive, tu bude možné zakoupit samostatně. Předobjednávky budou zahájeny 26. září, prodej pak začne 7. listopadu 2024.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.