Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SonyStyle končí s výrobou Clié NR série

19.9.2002, Zdeněk Michálek, článek
SonyStyle končí s výrobou Clié NR série
Tak Sony mě opět dostal - jak prostě MILUJU jeho produkty (co se Clií - a to zvláště řady NR týče), tak NESNÁŠÍM některé projevy jeho velkopanské obchodní politiky. A tentokráte ruší mé oblíbence - a to bez náhrady :-(
Tak Sony mě opět dostal - jak prostě MILUJU jeho produkty (co se Clií - a to zvláště řady NR týče), tak NESNÁŠÍM některé projevy jeho velkopanské obchodní politiky. Vždyť PDAčka jsou okrajovým trhem, tak co se s tím my, velké Sony, budeme párat. Že ještě není nový produkt ? Nevadí, se starým skončíme, však zákazníci si počkají...


Tentokrát mě dohřála informace o ukončení výroby Clií NR70 a NR70V (jsou vedle na obrázku). Minulý měsíc se už oba modely přestaly dodávat obchodníkům na domácím (čti japonském) trhu, před pár týdny oba zlevnily (ve zbytku světa) o nějakých 20% (v současné době je PEG-NR70 k mání na americkém Amazonu za cca 405 USD a PEG-NR70V s kamerou za 460 USD včetně 128MB MS paměťové karty). Dá se tedy usoudit, že v současné době už SonyStyle jen vyprodává skladové zásoby.


To by samo o sobě nebylo tak špatné - třeba by se nějaký zlevněný kousek zatoulal až do českých končin. Horší je, že v současné době neexistuje rovnocenná náhrada za tyto high-end krasavce - a žádný model není ani ohlášen.


V mnoha světových médiích se spekulovalo na téma, zda Sony už bude pokračovat PalmOS 5 platformou. To by ale znamenalo dlouhou dobu nepokrytí tohoto segmentu trhu - poslední součást PalmOS 5, browser, byl uveden počátkem tohoto týdne a nevěřím, že by Sony dokázal vše dát tak rychle dohromady.

Podstatně pravděpodobnější je varianta, při níž Sony prostě za high-end označí některý ze svých dalších modelů (třeba PEG-650C na obrázku vpravo) nebo kdy NR70ky jen "převlékne" do jiného kabátu - inovace prostě musí být.

Touto inovací by mohl být model NR90, o němž prosákly první informace nedávno. Má Palm OS 4.1, CPU 66MHz Dragonball Super VZ, 16 MB RAM a 4 MB ROM s displejem 320x480, hi-res+ obrazovku s virtuální Graffiti ploškou, foroaparát a MP3 přehrávač - ale NEMÁ onen krásný design, který semi tak líbil na sérii NR70. Škoda..


Ještě zajímavější by byla varianta nastíněná Sony v konceptu představeném počátkem týdne - vypadá to skoro jako řada NR70, jen je to doplněno o mobilní telefon (samozřejmosti je podpora obrázkových SMS (MMS). Koho zajímají podrobnosti, jsou k dispozici na tai24.com