Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX by mohlo poslat Falcon Heavy do vesmíru už za tři měsíce

12.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX by mohlo poslat Falcon Heavy do vesmíru už za tři měsíce
SpaceX napíná lidi tím, kdy už konečně odstartuje raketa Falcon Heavy. V tomto odvětví však není dobré přípravu uspěchat. SpaceX v čele s Elonem Muskem plánují startovat s touto novou raketou nejdříve za tři měsíce. 
SpaceX své úspěchy na sebe v poslední době jen nabaluje. V tomto roce zvládla úspěšně odstartovat a znovu přistát s již jednou použitým prvním stupněm rakety Falcon 9. Nedavno se společnosti Elona Muska podařilo překročit další milník, když opětovně použila kosmickou loď Dragon pro doručení zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici. Oči se nyní ale netrpělivě upínají na chystanou velkou raketu Falcon Heavy. Právě ona totiž umožní soukromé kosmické společnosti, aby se dokázala vydat hlouběji do vesmíru. Kromě toho bude Falcon Heavy také schopná vynášet těžší náklady například v podobě satelitů, což by mělo přilepšit SpaceX z finanční stránky.

Start rakety Falcon Heavy byl několikrát odsunut na pozdější termín, minulý rok v září společností SpaceX otřásla nehoda, kdy jeden z jejich Falconů 9 explodoval při přípravě na start. SpaceX se tedy musela z tohoto incidentu oklepat, ale v poslední době se jí daří. Ohledně Falcon Heavy by ale nebylo dobré start uspěchat na úkor spolehlivosti či bezpečnosti. Žádná další nehoda by SpaceX rozhodně neprospěla. 
 

Nyní to ale vypadá, že na raketu Falcon Heavy už nebudeme čekat příliš dlouho. Elon Musk totiž na Twitteru oznámil, že přípravy rakety jsou v plném proudu a mohla by být hotová do páru měsíců. Konkrétně zmínil, že Falcon Heavy se všemi svými třemi částmi bude v Kennedyho vesmírném středisku na Mysu Canaveral hotová do dvou až tří měsíců. První start nové rakety by pak byl uskutečnitelný o měsíc později. Nejdříve bychom tedy Falcon Heavy mohli vidět letět za tři měsíce, spíše to však bude až za čtyři.

Na podzim bychom se rakety mohli dočkat, pokud vše půjde podle plánů. Ty se ale můžou ještě trochu změnit, protože u startů raket je důležité především to, aby se mise povedla. Pokud půjdou věci, jak mají, Falcon Heavy bude klíčovou raketou pro vynášení posádek na Měsíc nebo k plánovanému Marsu.

Start rakety Falcon Heavy bude učitě stát za to sledovat živě, protože se bude jednat o vskutku velkolepou podívanou. Tato raketa bude schopná vynést asi 60 metrických tun na nízkou orbitu a bude měřit 70 metrů. Falcon Heavy bude teda pořádný stroj, který kosmonautiku posune o kus dál.

Zdroj: engadget.com