Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.9.2023, Karel Polívka, aktualita
První testovací let Starship proběhl v dubnu a skončil dálkově spuštěnou explozí. Na základě analýzy dat se pak prováděly úpravy, jejichž dokončení vyžadovala FAA, než bude moci dojít k druhému letu. Elon Musk teď oznámil, že nutné úpravy už byly dokončeny.
honza1616 (3707) | 13.9.20239:39
Myslím si že úspěšně odstartuji, ale moc nevěřím motorové sekci, při testech statického zážehu se obejvilo zase několik problémů, ne takových aby to zastavilo připravovaný start, ale myslím že v průběhu letu uvidíme stejně jako minulé že nějaký motor zase vybuchne, a vidím to tak 50:50 na úspěch, i bez několika motorů muže dosáhnout požadované výšky, otázka je co s tím udělá řízení letu, rozhodnou se raketu pro jistotu zničit?🤔

Pokud sestava SH+SS zvládne doletět do bodu oddělení tak opět to opět vidím tak 50:50 jsem totiž zvědav jak booster ustojí HotStaging až Starship zažehne motory, jestli to prorazí to okrytování nádrže nebo to roztrhne ten prstenec kudy unikají spaliny a sním se udělá trhlina i do nádrže boosteru? 😅

Pokud zvládne oddělení bude to významný krok a v dalších fázích se už mohou rakety použít aspoň pro vynášení nákladu ­(Starlinky­) a nebudou létat jen prázdné, v úplném začátku se nepočítá se záchranou rakety, to až tak za rok.
Nicméně pokusy o přistání aspoň do vody budou u téměř každého letu a právě při nadcházejícím startu jsem k tomu docela skeptický , tady tomu dávám už jen 10% úspěchu, raketa nevydrží strukturální tlak, nebo spíš začne odpadávat tepelný štít.

Dávám tomu max 2 týdny do startu,
dle lidí ze SpaceX je vše vyřešeno a start je velice blízko, řeší se pouze povolení a uzavírky dotčených oblastí.🚀

Pro zajímavost 3. test bude trochu odlišný, 🚀⛽
plánuje se otestovat přečerpávání paliva mezi nádržemi, a neplánuje se ani pokus o návrat,
připravená Starship je technicky demonstrátor vesmírného tankeru který bude v budoucnu permanentně umístěn na orbitě Země a budou k němu létat zásobovací lodě a pak samotná HLS,
Tento prototyp nemá řídící klapky ani tepelný štít a po testu shoří v atmosfeře.


Fanmade video k prvnímu letu, i když i zde bylo několik nepřesností , tak nějak asi dopadne většina následujících letů...🤔👍🏻
https:­/­/youtu.be­/hyYqLaeHM7g
Odpovědět0  0
vodic (56) | 13.9.20238:39
Ty úpravy nenavrhla FAA, ta na to nemá ani dostatečné znalosti. To jsou úpravy, které navrhlo samo SpaceX a FAA na to jen dohlíží a rozhoduje, jestli jsou taková opatření opravdu dostatečná ­(po tom, co jim SpaceX vysvětlí co a proč vlastně upraví­).
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 13.9.20238:57
To ale v článku přece není řečeno. Je v něm řečeno, že FAA vyžadovala dokončení těch úprav. Je jasné, že musely vzniknout na základě interního vyšetřování SpaceX po analýze jejich dat. Ale FAA musí dát svolení pro další let a podmínkou ze strany FAA pro udělení tohoto svolení bylo dokončení těch potřebných úprav.
Odpovědět1  0
vodic (56) | 13.9.20239:23
Mně jen přišlo, že z toho článku čtenář získá pocit, že to všechno si na SpaceX vymyslelo FAA, ale tak to není. Ale na druhou stranu se všude v tomto smyslu o FAA píše dlouhodobě, takže vlastně žádná změna :)
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 13.9.20239:34
Rozumím. Ono je to těžké, na jedné straně FAA postup SpaceX zdržuje, ale na straně druhé nějaká forma dohledu státním úřadem by zde prostě měla být, a to jsem přitom člověk, který považuje vývoj technologií pro expanzi mimo hranice Země za něco naprosto zásadního. V momentě, kdy zjistíme, že to opravdu nutně potřebujeme, můžeme také zjistit, že jsme zaspali a bude pozdě. A budeme mít všichni utrum bez ohledu na naše politické názory, znalosti, pomyslné bohatství nebo cokoli jiného. Sbohem, konec a šáteček. A pak budou argumenty typu, že nová raketa chleba nebo párky nezlevní, ještě více absurdní než dnes :­-)
Odpovědět2  0
Karel Polívka (1098) | 13.9.20239:41
Přidal jsem hned do prvního odstavce upřesnění ­(viz text mezi hvězdičkami­):
"V návaznosti na první testovací let Starship v dubnu 2023 požadovala FAA ­(agentura ministerstva dopravy USA­) dokončení řady úprav, ***které vzešly z interního vyšetřování a analýzy dat SpaceX***, než bude možné uskutečnit druhý testovací let."
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.