reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

SpaceX otestovala nouzové motory Dragonu, zelenou ještě nemá

15.11.2019, Jan Vítek, aktualita
SpaceX otestovala nouzové motory Dragonu, zelenou ještě nemá
Společnost SpaceX provedla další důležitý krok na cestě k prvnímu startu své rakety a lodi s posádkou. Ve statickém testu vyzkoušela nouzové motory lodi Dragon, které by měly dostat astronauty do bezpečí v případě problémů s raketou.
Jak dobře víme, loď Crew Dragon při testu motorů dříve v tomto roce explodovala, což přineslo několikaměsíční zpoždění dalších testů na cestě k povolení startů s astronauty NASA směřujícími na Mezinárodní vesmírnou stanici. Nyní už byly motory ve statickém testu vyzkoušeny zcela bez problémů a bez dalších incidentů, takže přípravy mohou pokračovat. Letos se už ovšem start s posádkou nestihne, což platí i pro Boeing a jeho CST-100 Starliner.
 
 
Společnost SpaceX byla přitom letos na cestě předhonit Boeing a stát se první soukromou firmou, která dokáže (či spíše které to bude umožněno) vyslat lidi na oběžnou dráhu. Pak ale přišla exploze Dragonu a rázem na tom SpaceX byla velice podobně jako Boeing. 
 
Nyní je SpaceX opět na správné koleji, ostatně ještě letos chce provést test záchranného systému už v praxi, čili při opravdovém startu rakety. Firma také potvrdila, že motory SuperDraco v Crew Dragon jsou v pořádku a nebyly příčinou exploze. Mohl za ni netěsnící palivový ventil, který pustil oxid dusičitý do tlakového systému pro helium, odkud putoval ke kontrolnímu ventilu a způsobil explozi.
 
SpaceX přitom využívá jako palivo motorů SuperDraco právě oxid dusičitý jako okysličovadlo pro hydrazin, což pro záchranný systém není obvyklé, ovšem tyto motory byly původně navrženy tak, aby se pomocí nich dalo přistávat ve stejném stylu, v jakém přistávají i rakety Falcon 9. NASA ovšem o nic takového nestojí, a tak bude muset SpaceX pro její astronauty využívat obvyklý způsob, čili padáky. 
 
Proběhlý test ukázal, že systém funguje tak, jak by měl, a SpaceX se tak může pohnout s plány na první start s posádkou. Společně s NASA se tedy ještě zkoumají data z daného testu, ale nelze předpokládat, že by byl objeven nějaký problém. 
 
Později v tomto roce se tak můžeme těšit na daleko zajímavější zkoušku. Crew Dragon bude posazen na raketu Falcon 9 a o 88 sekundách letu bude systém simulovat ztrátu tahu motorů hlavního stupně, čili je prostě vypne. Loď se pak od rakety ihned odpojí a pomocí motorů SuperDraco odletí do bezpečné vzdálenosti, aby se pak na padácích snesla do Atlantiku, přičemž opětovně přistát by rozhodně mohla i samotná raketa Falcon 9. 
 
Pak už bude SpaceX na přímé cestě k vyslání své první posádky. Poletí Robert Behnken a Douglas Hurley na krátkou dvoutýdenní návštěvu ISS. Zda ale bude první SpaceX, nebo Boeing, to nelze říci. Obě firmy chtějí s posádkou startovat brzy v příštím roce.
 
Zdroj: SpaceX