Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX v roce 2021 vynese satelit NASA na monitorování oceánů

26.11.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX v roce 2021 vynese satelit NASA na monitorování oceánů
Společnost Elona Muska SpaceX dostala od NASA zakázku na vynesení speciálního satelitu na oběžnou dráhu Země. Tato akce má proběhnout v roce 2021 a satelit bude monitorovat vodní plochy na povrchu zeměkoule.
Soukromá společnost SpaceX se už pár měsíců snaží oklepat z nehody, které se stala raketě Falcon 9 před startem na začátku září. Tehdy raketa vybouchla, a i když se už zjistila i příčina exploze, další start zatím uskutečněn nebyl. CEO společnosti Elon Musk se však může radovat z jiných důvodů. SpaceX totiž uzavřela s NASA smlouvu o tom, že vynese do vesmíru satelit na monitorování oceánů. Tato akce je plánována na rok 2021, a to konkrétně na duben.

Mise NASA dostala pojmenování SWOT, což je zkratka pro Surface Water and Ocean Topography. Satelit bude sloužit k vůbec prvnímu globálnímu průzkumu vodních ploch na Zemi. Bude mít za úkol sbírat informace a provádět podrobná měření toho, jak se oceány na Zemi budou v průběhu času měnit. Nebude se však jednat jen o oceány, satelit bude monitorovat i jezera, řeky a další vodní plochy. Cílem bude vylepšit prognózy o vývoji klimatu a zlepšit modely oceánského proudění.





Satelit by měl být na oběžnou dráhu Země vynesen raketou Falcon 9 z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii. Celkové náklady na start rakety se odhadují na 112 miliónů dolarů, což je v přepočtu přibližně 2,9 miliard korun. Celá částka však není určena jen pro společnost SpaceX, NASA část zaplatí ještě za jiné záležitosti potřebné k vynesení satelitu.

SpaceX se k celé záležitosti vyjádřilo na Twitteru, kde se objevila zpráva, že si společnost velmi váží podpory a důvěry NASA. Pro soukromou společnost Elona Muska je klíčové získávat co nejvíce zakázek, aby si společnost získala dobrou pověst a také finance, které jsou potřeba k jejímu dalšímu rozvoji.

Společnost SpaceX v poslední době získává větší váhu v kosmickém odvětví. Elon Musk se nijak netají se svými velmi ambiciózními plány, mezi něž patří například i založení lidské kolonie na Marsu. K tomu je ale nejdřív potřeba na rudou planetu dopravit první kosmonauty, o což se SpaceX také snaží. Tyto plány by se měly naplnit v roce 2025, jestli k tomu ale skutečně dojde, je zatím otázkou. Prozatím probíhají například práce na vývoji modelu kosmické lodi Dragon určeného pro posádku.

Zdroje: engadget.com, NASA (1, 2)