Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX vypustilo prototyp Starship SN9, explodoval při přistání

3.2.2021, Jan Vítek, aktualita
SpaceX vypustilo prototyp Starship SN9, explodoval při přistání
SpaceX ukazuje, že i když už běžně zvládá přistávání hlavních stupňů raket Falcon 9 a hned při prvním letu rakety Falcon Heavy předvedlo i synchronizované přistání dvou jejích stupňů, Starship představuje něco úplně jiného. 
Včera v noci tak letěl další prototyp lodi Starship, a to již SN9, který odstartoval před půl desátou našeho času, a to opět ze základny firmy SpaceX u Boca Chica v Texasu. SN9 byl 50 metrů vysoký prototyp, který dosáhl své plánované výšky 10 kilometrů a dle plánu dokázal sekvenčně povypínat tři své motory Raptor. 
 
 
Šlo v podstatě o stejný test jako minule, přičemž v tomto případě se loď asi po pěti minutách letu otočila do horizontální polohy v nácviku sestupu skrz zemskou atmosféru. Svou polohu pak řídila pomocí svých stavitelných křidélek a postupně klesala skrz atmosféru. Po více než minutě pak klesla pod výšku 1,5 kilometru nad zemí, nastartovala dva ze svých tří Raptorů a ihned se otočila zpět do vertikální polohy, aby mohla přistát. Nicméně při tomto manévru se přetočila a v nakloněné poloze už nedokázala dostatečně zbrzdit svůj sestup, takže nakonec narazila do země a předvedla další neplánovanou rapidní demontáž. 
 
Lze tak říci, že z laického pohledu byly závěrečné chvíle sestupu předchozího prototypu SN8 poněkud učesanější, i když obě lodi nakonec skončily stejně. SN8 se sice také v průběhu svého obracení do vertikální polohy přetočila, ale méně a dokázala více zbrzdit svůj sestup. Hlavní inženýr firmy SpaceX John Insprucker k tomu jen suše poznamenal, že se holt bude muset na tom přistání ještě trošku zapracovat. 
 
​  
Ovšem i zde šlo především o sběr dat a hlavní účel testu nebylo předvést bezchybné přistání, ale právě schopnost loď ovládat při návratu do atmosféry, což se opět dařilo vcelku dobře, tedy až na ono závěrečné přetočení. S nevydařenými přistáními se ale počítá a SpaceX zároveň s testováním existujících prototypu vyvíjí nové a složitější verze. Ostatně první prototypy byly v podstatě jen ocelové trubky s jedním Raptorem. Nyní tu máme už verze připomínající tvar finálních lodí a využívající tři motory a zajímavé je, že prototyp SN10 rovněž s třemi motory je už připraven na odpališti (jak ukazuje snímek z videa nahoře) a my můžeme v záznamu jasně vidět, jak SN9 exploduje velice blízko něj, což je svým způsobem známka punku.