Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX zašifrovala telemetrii Falconu 9, kvůli radioamaterům

12.4.2021, Jan Vítek, aktualita
SpaceX zašifrovala telemetrii Falconu 9, kvůli radioamaterům
Radioamatéři staví svůj koníček na vzájemné komunikaci, ale třeba i na odposlouchávání všemožných hlasových i datových toků, které se dají zachytit v éteru. Nyní přinutili firmu SpaceX k tomu, aby vylepšila své datové zabezpečení. 
SpaceX je jako společnost zabývající se vývojem a provozem vesmírných raket k veřejnosti neobyčejně vstřícná. Běžně živě streamuje nejen průběh svých již běžných misí, ale také své testy prototypů, ovšem pochopitelně se nechce s veřejností dělit o vše. Je tak zřejmé, že transparentní chování má v tomto případě své meze a půjde především o bezpečnost.  
 
 
SpaceX se tak rozhodla šifrovat vysílaná telemetrická data svých raket Falcon 9 poté, co se před několika týdny povedlo některým radioamatérům zachytit telemetrická data z druhého stupně rakety, a to na frekvenci 2232,5 MHz. Zanedlouho poté bylo něco z toho zveřejněno, a to včetně obrazových materiálů z kamer daného stupně. 
 
 
Bylo tak zřejmé, že pokud SpaceX nezakročí, tak se na web dostane mnohem více materiálu, než by sama firma kdy chtěla z letů Falconů 9 zveřejnit. A nešlo jen o to, ale i o zkušební lety prototypů Starship, na něž se další fanoušci po úspěšném "napíchnutí" na Falcon 9 zkusili zaměřit, ovšem to už byla data zašifrována a to samé opatření SpaceX zavedlo už v následujícím letu Falconu 9. Několik inženýrů firmy SpaceX pak na Twitteru dostatečně silně naznačilo, že to byla právě reakce na první úspěch radioamatérů, kteří se s ním pochlubili na Redditu a inspirovali tím další. 
 
Radioamatéři mají nyní firmě SpaceX za zlé, že zvolila takovouto reakci. Dle jejich názoru k tomu neměla důvod, neboť v rámci běžných letů nejde o nic tajného a oni samotný dle svého přesvědčení nedělali nic špatného. My sice nevíme, kvůli čemu přesně se ve firmě SpaceX rozhodli šifrovat data, ale je zřejmé, že jde především o bezpečnostní důvody a také možná o odpovědnost vůči zákazníkům využívajícím nákladový prostor raket Falcon 9. Podivné je spíše to, že firma se v takovém případě nerozhodla už mnohem dříve data svých raket šifrovat a čekala na budíček od radioamatérů.