Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spam na českém internetu dosáhl 89 procent

9.1.2008, Marek Štelčík, aktualita
Spam na českém internetu dosáhl 89 procent
Společnost Gauzy vydala svoji nejnovější statistiku, ve které se zaobírá podílem nevyžádané pošty. Výsledky jsou opravdu zajímavé, neboť podíl nevyžádaných e-mailů se neustále zvyšuje. Za měsíc prosinec dosáhl podíl spamu ve všech e-mailech,...
Společnost Gauzy vydala svoji nejnovější statistiku, ve které se zaobírá podílem nevyžádané pošty. Výsledky jsou opravdu zajímavé, neboť podíl nevyžádaných e-mailů se neustále zvyšuje. Za měsíc prosinec dosáhl podíl spamu ve všech e-mailech, které v tomto měsíci proběhly českým internetem těžko uvěřitelné hranice 89 procent. "V datovém objemu tvořil spam z tohoto obsahu sice pouze 0.02 procenta," doplňuje statistiku obchodní ředitel Gauzy s.r.o. Miroslav Radvan, "jeho počet vzhledem k celkovému počtu mailů už však tolik příznivý není: devět z deseti zpráv bylo vyhodnoceno jako nevyžádaná pošta.



"Situace se však dala očekávat, neboť již v únoru zaznamenal odborný server Spamy.cz prudký nárůst nevyžádaných reklamních e-mailů zejména z Číny a Jižní Koreje, kde došlo k aktivaci nových botnetů - rozsáhlých sítí, které mají až stovky tisíc strojů. Experti na problematiku spamu pak předpovídali dokonce pokoření hranice 90 procent a realita tak jejich odhady téměř naplnila. Spamová kalkulačka na serveru uvádí, že firmu s 10 zaměstnanci, z nichž každý má jednu e-mailovou schránku, do které denně dorazí průměrně 10 nevyžádaných obchodních zpráv, stojí čas na stahování a třídění těchto e-mailů 27 504 Kč ročně. Dále pan Radvan v tiskovém prohlášení upozorňuje, že se má v rámci prevence zacházet se svou adresou jako citlivým údajem a dále samozřejmě vyzdvihl nabízené řešení antispamové ochrany společnosti Gauzy.

Zdroj: TZ Gauzy