Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: SPAM - váš nepřítel!
5.3.2009, Jiří Černý, článek
Záplava e-mailů s nevyžádanou reklamou, guestbooky blogů zahlcené stovkami nesmyslných příspěvku a moderátoři promazávající diskuzní fóra – i to je jeden z obrazů dnešního Internetu. Co všechno se pod označením SPAM schovává a jaké jsou možnosti obrany?
bigless (91) | 5.3.200912:00
Pokud jde o e­-mailové spamy, mám jednu zajímavou zkušenost. Mou e­-mailovou schránku zadávám jen na důvěryhodných doménách a na pofidérní mám jinou. Je to svým způsobem také velmi efektivní obrana. Za normálních okolností člověk dostává zahraniční spam. Zhruba před rokem mi ovšem přišel český na jakousi neznámou společnost. E­-mail obsahoval odkaz na odhlášení pravidelných e­-mailů. Odkaz byl samozřejmě slepý.
Představa, že by se uroveň zahraničního spamu přenesla i do ČR mě přinutila ke stížnosti na UOOU. Vyřízení jim trvalo zhruba čtvrt roku ­(MF DNES publikovalo článek o ignoraci stížností s čímž po této zkušenosti nesouhlasím­). UOOU reaguje jen na spam, který pochází z českých zdrojů, tedy má jisté procento na úspěšný právní zákrok.
Vzhledem k tomu, že jsem nebyl jediný, kdo podal stížnost na daný zdroj spamu, mu byla na českých emailových portálech zablokována IP adresa k přístupu na email a udělena pokuta v neznámé výši. Pocit zadostiučinění. Jistá právní ochrana tu tedy působí. Že je v plenkách jako mnoho dalších právních pák v ČR je zřejmé.
Odpovědět0  0
camlost (17) | 5.3.200913:11
nekdy je vhodne si rozmyslet, zda kliknutim na ­"Uz mi to neposilejte­" nedojde nahodou k potvrzeni, ze Vase e­-mailova adresa je funkcni ­(nebot jste si zpravu precetl a kliknul­).

z meho hlediska je jednodussi oznacit dotycneho odesilatele jako spammera. idealne za pouziti nejakych online blacklistu typu spamhaus, spamcop, ...
Odpovědět0  0
camlost (17) | 5.3.20099:58
docela bych uvital obsirnejsi clanek. co se Vam nelibi na povinne registraci uzivatelu ­(= komentar muze pridat pouze registrovany uziv.­)?

btw. podstatne duveryhodnejsim zdrojem funkcnich e­-mailovych adres jsou ruzne zabavne e­-maily. pokud vim, parsovani obsahu web. stranek jiz vyslo z mody pro nizkou ucinnost.
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 5.3.200910:44
Nevim jak moc parsovani uz vyslo z mody, ale kazdopadne myslim, ze dodrzovat prave toto patri asi k uplnemu minimum, ktere clovek pro sebe muze udelat. Navic pokud byste trochu experimentoval, mozna by vas vysledek i prekvapil ­(nemile :­).

Povinna registrace ­- zkouseli jsme to take na jednom foru a vysledkem bylo cca 50 e­-mailu se zadosti o registraci denne. To by jeste az tak nevadilo ­(administrator mel silne nervy­), ale za a­) je na nekterych typech for povinna registrace ­"nezadouci­" ­(zneprijemnuje treba zivot uzivatelum, kteri potrebuji polozit jen jeden konretni dotaz­) a za b­) navic ani rozhodne neni 100%. Uz pred par lety dokazal dory robot napriklad bez obtizi projit CAPTCHA registraci v phpBB 2.x a nemyslim, ze jejich vyvojari od te doby vyslovene spi na vavrinech. :)
Odpovědět0  0
camlost (17) | 5.3.200913:08
povinna registrace != manualni zasah admina.

je zrejme, ze neni zasadni problem obejit captcha ­(ani ja ji nemam rad­). a neni ani zasadni problem obejit v posledni dobe oblibene ­"kolik je 9 + 2?­". ale i toto elementarni opatreni odfiltruje spoustu script kiddies.

co se tyce registrovanych uzivatelu, smazani vsech prispevku od konkretniho uzivatele je trivialni.
pokud se nekdo chce jednorazove na neco zeptat, zaregistruje se. koneckoncu, on neco chce, musi tedy vyvinout jiste usili.
kdyz budete mit dojem, ze je Vami zvoleny system prilis casto obchazen, muzete zavest konfirmacni SMSku. uzivatel jednak zaplati za kazdou registraci, jednak ho to zpomali, takze za noc urcite nezalozi 600 uctu.
dalsi opatreni typu zakaz zverejnovani url mohou pochopitelne odradit spammery, ale kdyz se v diskusi o kvalite objektivu nebude smet objevit odkaz na nezavisly test, asi tam moc uzivatelu neprijde. to uz je lepsi captcha.
Odpovědět0  0
erut | 6.3.20097:15
Skutečně CAPTCHA není moc spolehlivý způsob,na našem fóru jsme nakonec přistoupili ke ­"kontrolní otázce­" která se vázala k zaměření fóra a od té doby již nenastal jediný problém.
Odpovědět0  0
camlost (17) | 6.3.20099:08
registraci lze take prenechat treti strane ­- OpenID. nasledne muzete napr. nektere treti strany povazovat za neduveryhodne, pokud by z jejich uctu dochazelo k utokum na Vas system.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.