Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sparkle P860 Turbo Calibre

15.10.2007, Pavel Boček, aktualita
Sparkle P860 Turbo Calibre
Další staronovou GeForce 8600 GT představila společnost Sparkle. Výrobci už neví coby, proto v poslední době zaměřují zrak zejména na X2 karty (s 2 jádry) anebo karty nějak přetaktovatelné v reálném čase (obvykle použitím kolečka, tlačítka...
Další staronovou GeForce 8600 GT představila společnost Sparkle. Výrobci už neví coby, proto v poslední době zaměřují zrak zejména na X2 karty (s 2 jádry) anebo karty nějak přetaktovatelné v reálném čase (obvykle použitím kolečka, tlačítka Turbo či podobných hardwarových zařízení). Calibre P860 Turbo je přetaktovatelná právě pomocí dvou „kouzelných tlačítek“ podobně jako dřívější MSI NX8600GT Twin Turbo.



Karta nabízí dva módy – OC1 a OC2. První ji přepne na standardní takty (540 MHz jádro, 1,44 GHz paměti a 1,296 GHz shadery), druhé pak zdvihne frekvenci jádra na 580 MHz, pamětí na 1,5 GHz a shaderů na 1,404 GHz. Vše je zařízeno pomocí duálního BIOSu. Otázkou je, zda si podobné produkty vůbec zákazníci kupují. Odpověď může znít ano, pokud to výrobci dělají, ačkoliv osobně jsem k podobným produktům skeptický. Obvykle nemají ani pořádné chlazení (jako v tomto případě, kdy je změněno jen designově), integrují však v podstatě zbytečnosti. Ty zvýší výkon karet, ale pouze na hodnotu, kdy se mohou blížit GeForce 8800 GTS a jelikož cena je také blízká, vyplatí se spíše koupit si kartu z řady 8800 rovnou. Uvítal bych spíše obdobná zlepšení právě v řadě 8800.

Zdroj: Fudzilla
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.