Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace PCIe 6.0 jsou ve verzi 0.5, příští rok budou dokončeny

23.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Specifikace PCIe 6.0 jsou ve verzi 0.5, příští rok budou dokončeny
Dlouhé roky jsme si vystačili s rozhraním PCIe 3.0 a popravdě řečeno, většina uživatelů ani nemá důvod chtít novější PCIe 4.0. Nejde ovšem pouze o PC, které může z rychlejšího PCIe těžit, respektive PC jsou v tomto ohledu spíše na okraji zájmu.
Společnost AMD nabízí rozhraní PCIe 4.0 od poloviny předchozího roku, a to nejdříve v rámci čipsetu X570 pro Ryzen 3000 a grafických karet Radeon Navi. Později se přidaly i procesory EPYC a Ryzen Threadripper, přičemž Intel dosud pro PCIe 4.0 nemá žádnou platformu. Běžným uživatelům to ale může být vcelku jedno, neboť z jejich pohledu to může mít leda přínos v případě nejmodernějších a nejrychlejších SSD a i to je diskutabilní, zatímco v případě her a zapojení karet s Navi 10 a slabšími GPU už rovnou není o co stát. 
 
 
PCIe 4.0 se i tak pomalu dostává do nabídky a my uvidíme, jak to bude s novými mainstreamovými čipsety od AMD a také s novou platformou Intel LGA 1200. Jenomže už v příštím roce budou dokončeny specifikace PCIe 6.0 a v tom loňském byly dokončeny pro PCIe 5.0.
 
A ano, každá generace bude představovat zdvojnásobení propustnosti na linku, takže zatímco PCIe 3.0 nabízí 8 GT/s na linku a PCIe 4.0 pak 16 GT/s, pro další dvě bude platit 32 a 64 GT/s. Čili PCIe 6.0 s pouhými dvěma linkami se z hlediska propustnosti plně vyrovná dnešnímu hlavnímu slotu PCIe 3.0 x16.
 
 
Pak už můžeme začít přemýšlet i o tom, zda by se takové PCIe 6.0 přeci jen nehodilo i pro běžná PC. Jde jednak o možnost zjednodušení návrhů desek při využití menšího počtu datových linek, či o připojení více zařízení. Na druhé straně je tu otázka kvality signálu v deskách a nutnosti použití redriverů, což je téma už pro PCIe 4.0, natož pak pro další verze. 
 
V každém případě si ale v PCI-SIG velice pospíšili, ostatně vývoj specifikace PCIe 4.0 trval sedm let, zatímco verze PCIe 6.0 byla ohlášena sotva před rokem a už tu máme první verzi specifikací (First Draft) s klíčovými aspekty architektury i odezvou partnerů. Následovat má verze 0.7 jako Complete Draft definující vše potřebné na všech úrovních, přičemž dříve stanovené elektrické specifikace už budou muset být ověřeny s využitím testovacích čipů. 
 
Verze 0.9 bude Final Draft určený pro členy PCI-SIG, kteří ji budou moci začít implementovat do svých produktů a pak už bude následovat finální verze 1.0. Stojí také za zmínku, že v rámci aktuální verze 0.5 je tu poslední možnost, kdy mohou členové organizace přicházet s návrhy na nové funkce rozhraní a od této doby už mohou vyvíjet vlastní testovací zařízení. 
 
Příště bychom mohli o PCIe 6.0 slyšet na začátku června, kdy proběhne PCI-SIG Developers Conference 2020.
 
Zdroj: Anandtech