Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Špendlíková fligna

25.2.2004, Jakub Marek, článek
Špendlíková fligna
O výrobě vlastních nabíjecích a synchronizačních kabelů k Palmům již bylo napsáno nepřeberné množství článků. Všechny počítají s tím, že máme k dispozici ten správný konektor. Jenže co když se dostaneme do situace, kdy sehnání zmíněného není myslitelné, nabíjecí kabel leží zapomenutý doma a my zcela nutně potřebujeme dobít vyčerpaný Palm, v němž máme veledůležitá data (například telefonní číslo té (krásné) slečny, se kterou jsme se včera seznámili a které jsme slíbili zavolat)? Budiž, konektor nemáme, můžeme si ale pomoci jinak. Jak?
Občas mi přijde, že některé dnes používané konektory byly navrženy se speciální pečlivostí za prvé tak, aby mohly být co nejdražší a za druhé tak, aby bez nich byl uživatel v podstatě bezmocný. Kdyby nabíjecí "zdířkou" na Palmu byly dvě díry, stačilo by v případě nouze zasunout po jednom drátu do každé a bylo by. Kromě toho by byl konektor pro takovou zdířku mechanicky jednoduchý a podstatně spolehlivější. Všichni, kdo máte zkušenosti s Univerzálním konektorem, ovšem víte, že toto monstrum, které se skládá ze dvou umělohmotných stabilizačních kolíků, dvou kovových zacvakávacích úchytů a šestnácti malinkých plíšků, tlačených na šestnáct dotykových ploch šestnácti pružinkami, je lehce polámatelné a těžko něčím nahraditelné.

V tomto článku si popíšeme, jak pomocí dvou špendlíků a dvou gumiček vyrobit velmi provizorní konektor, který nám umožní dobít Palm (konkrétně tedy Tungsten T; na jiném přístroji jsem tento postup nezkoušel, což ovšem neznamená, že není aplikovatelný), aniž bychom museli celou hodinu držet přitisknuté dráty na styčné plošky konektoru.

Protože se jedná o řešení pro nouzové případy, sluší se alespoň krátce zmínit o možnostech, jak získat potřebnou energii pro dobíjení. Rád bych podotkl, že některé z těchto možností jsou opravdu jen nouzové a nemusí býti bezpečné; ačkoli jsem všechny na svém Tungstenu postupem času vyzkoušel a on je všechny přežil bez úhony, prohlašuji, že nejsem zodpovědný za jakékoli škody, které by eventuálně mohly čtenáři na základě tohoto článku vzniknout, a to jak při výběru zdroje energie, tak při použití samotné "špendlíkové fligny". Rozhodně nedoporučuji pouštět se do něčeho takového tomu, kdo nemá alespoň základní elektrotechnické znalosti.

Tak tedy, kde vzít potřebných 5V na nabíjení? Pokud máme po ruce počítač (např. notebook) s USB a nějaký USB kabel nebo alespoň konektor, je napájení vyřešeno. Záleží samozřejmě na tom, jak je pro nás dobití Palmu důležité; jestliže velmi, pak můžeme obětovat třeba USB prodlužku nebo kabel od myši :). Jestliže počítač ani notebook nemáme, musíme se poohlédnout jinde. V tom případě můžeme, pokud opravdu nutně potřebujeme Palm dobít, použít třeba nabíječku k mobilnímu telefonu, jestliže poskytuje napětí 5V a proud alespoň 500mA. Takovýto zdroj napětí ovšem nebývá stabilizovaný a jeho použití Palmu zrovna neprospívá. Velkou výhodou je mít malý stabilizátor na 5V, pak je možné použít jako zdroj třeba autobaterii či nabíječky s vyšším napětím. Návod na výrobu stabilizátoru je hezky popsaný v tomto článku na serveru Palmare. Jestliže patříme mezi zběsilé Palmisty a navíc velké zapomnětlivce nabíjecích kabelů, můžeme si takovýto stabilizátor preventivně vyrobit a uložit někam, kde ho budeme mít stále s sebou, poskytne nám to více možností při výběru zdroje pro nouzové nabití. Jako alternativní zdroj nám však mohou posloužit také čtyři tužkové baterie (nebo víc, máme-li zmiňovaný stabilizátor), například z digitálního fotoaparátu. V polních podmínkách je možné spojit je dohromady do jednoho dlouhého válečku pomocí izolepy. Ve všech případech je nutné dávat pozor na polarizaci.

Jakmile máme zdroj napětí, můžeme přikročit k sestrojení onoho důmyslného špendlíkového mechanismu. Co budeme potřebovat?




Jak vidíte na obrázku, není toho moc. Stačí nám dva obyčejné špendlíky, dvě dostatečně silné gumičky a dva dráty, které přivedou napětí ze zdroje. Já jsem použil ustřižený USB kabel - červený drát je +5V, černý zem (GND). Zbývající dva vodiče v USB kabelu, bílý a zelený, jsou datové a pro potřeby nabíjení nezajímavé. Kromě toho se nám budou hodit nějaké nůžky nebo nožík, pilník z manikůry a klíče.




Nejprve vezmeme jeden ze špendlíků a špičkou očistíme dva krajní "chlívky" konektoru. Levý krajní chlívek při pohledu zepředu je zem (GND) a pravý krajní chlívek je +5V. Styčné plochy můžeme špendlíkem trochu poškrábat, zlepší to jejich vodivost (ovšem nevyrýváme do nich hluboké rýhy).




Gumičky navlečeme na Palm tak, jak ukazují obrázky. V části konektoru zhruba překrývají otvory pro stabilizační kolíky. Gumičky by měly mít dostatečný tah; jestliže jsou delší, můžeme je navléci nadvakrát.




Připravíme si konec kabelu tak, aby černý a červený drát byly od sebe dostatečně daleko (proč, to se dozvíme dále). Ač to bude znít jako samozřejmost, pro jistotu upozorňuji na nebezpečí zkratu - kabel upravíme tak, abychom vyloučili možnost zkratu obou vodičů a během příprav jej pochopitelně nemáme zapojený ke zdroji napětí. Hlavně při nabíjení z USB portu může být jediný zkrat pro základní desku počítače osudný (autor píše z vlastní zkušenosti).






Jelikož většina špendlíků má pro naše potřeby zbytečně (někdy až příliš) tlustou hlavičku, půjčíme si od drahé polovičky pilník na nehty a hlavičky opilujeme tak, aby se spolehlivě vešly do "chlívečků" v konektoru. Na následujícím obrázku vidíme hlavičky před (vlevo) a po opilování.




Když už budeme držet v ruce pilník, můžeme mírně opilovat hlavičku kolem dokola, opět to zlepší vodivost a tím spolehlivost celého "zařízení". Celý tento krok nám zabere maximálně třicet vteřin na špendlík (horší bude vymyslet odpověď, až se drahá polovička zeptá, proč ten pilník tak divně barví).




Dalším krokem je zahnutí konců špendlíků, čímž vzniknou zarážky pro vodiče, které budeme kolem nich omotávat. K tomuto úkonu lze úspěšně použít obyčejné klíče od domu. Horní špendlík na obrázku se mi podařilo ohnout lépe, dolní je ohnutý příliš a málem se zlomil.




Vodiče omotáme co nejpevněji kolem špendlíků a pořádně utáhneme. Pokud máme k dispozici delší konce, než na obrázku, můžeme na špendlících udělat i uzel. Jde samozřejmě o to, abychom co nejlépe zabezpečili spojení drátu se špendlíky.





Pohled na finální dílo - kliknutím získáte obrázek s vyšším rozlišením

Nakonec podvlečeme špendlíky pod gumičkami a nastavíme je tak, aby byly hlavičkami přitlačeny do správných chlívků. Je lepší, když budou špendlíkové hlavičky kolmo na chlívky. Gumičky posuneme do místa, kde budou na špendlíky nejvíce tlačit směrem ke styčné ploše konektoru. Dáme si pochopitelně pozor, aby vlevo byla zem (černý drát) a vpravo +5V (červený drát) a aby hlavičky byly v krajních chlívcích.




Umístíme Palm na stabilní plochu, zkontrolujeme naposledy správnou polohu špendlíků a můžeme zapojit zdroj napětí. Pokud je všechno v pořádku, přístroj se začne nabíjet. Je jasné, že takto vyrobený provizorní mechanismus připojení vodičů ke konektoru je křehký a proto během nabíjení s Palmem pokud možno nehýbeme.

Po úspěšném nabití Palmu a provedení toho, kvůli čemu jsme podnikli celý tento bláznivý proces, si můžeme námi upravené "nabíjecí" špendlíky spolu s gumičkami uložit do krabičky poslední záchrany nebo do peněženky. Kdoví, kdy se budou zase hodit...