Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Společnost SPEC představila benchmark pro porovnávání energetické efektivity serverů

21.12.2007, Pavel Boček, aktualita
Společnost SPEC představila benchmark pro porovnávání energetické efektivity serverů
Ve spolupráci se dvěma největšími výrobci x86 procesorů, Intelem a AMD, vydala nezisková společnost SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation) nový program pro porovnávání výkonu a spotřeby serverů a dalších výkonných systémů. Nazván...
Ve spolupráci se dvěma největšími výrobci x86 procesorů, Intelem a AMD, vydala nezisková společnost SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation) nový program pro porovnávání výkonu a spotřeby serverů a dalších výkonných systémů. Nazván byl SPECpower_ssj2008 a díky zaměření na spotřebu i výkon jej lze využít i pro porovnání energetické efektivity zkoumaných systémů.



Autoři v dokumentu o metodikách testování (pdf) píší, že program sleduje posun stále více společností, které dávají přednost energeticky výhodnému řešení před striktně tím nejvýkonnějším. Organizace EPA (Environmental Protection Agency) vyvíjí vlastní řešení, nicméně obě organizace nemusí nutně „válčit“, jak dokazují předchozí případy jejich spolupráce. Klaus-Dieter Lange, starší výkonnostní inženýr společnosti Hewlett Packard, který vedl podkomisi SPEC, stojící za novým programem, si myslí, že řešení EPA bude velmi podobné tomu od SPEC. „Myslím, že adaptují to, s čím jsme přišli,“ řekl doslova.



Kromě Hewlett Packard na SPECpower_ssj2008 pracovali i lidé z dalších velkých a známých hráčů IT průmyslu, například z Dellu, Fujitsu Siemens Computers, IBM či Sun Computers. Samotný test zatěžující hlavně procesory (a jejich cache) a paměti používá aplikace programované v jazyku Java; možné je měnit zatížení v intervalu 0 – 100 %. Toto je však pouze začátek, další rozšíření budou simulovat databázový provoz a řadu dalších situací.

Každopádně dle vědce Jonathana Koomeyho z Lawrence Berkeley National Laboratory až dosud neexistoval žádný nástroj vhodný pro porovnávání tolika systémů s různým zaměřením. Jeho studie tvrdí, že v roce 2010 servery ve světě spotřebují 216 TWh, o 76 % více než dnešních 123 TWh. Největší růst mají zaznamenat asijský a pacifický region, kde se elektřina vyrábí primárně z uhlí. Spolu se vzrůstající spotřebou energií i v jiných odvětvích je tedy třeba hledat úspory, kde je to možné.

Zdroj: Computerworld