Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Společnosti AMD i Intel prý testovaly konektory 12V-2x6 pro napájení svých GPU

Včera, Milan Šurkala, aktualita
Společnosti AMD i Intel prý testovaly konektory 12V-2x6 pro napájení svých GPU
Napájení konektory 12VHPWR byly nahrazeny mnohem spolehlivějšími 12V-2x6, které ale používá jen Nvidia s výjimkou pár ojedinělých pokusů i na jiných kartách. Proslýchá se však, že toto rozhraní zkouší i Intel a AMD.
Nvidia si před lety uřízla nemalou ostudu se svými napájecími konektory 12VHPWR, které přinesly fiasko ohledně tavících konektorů. Ty už byly nahrazeny vylepšenou variantou 12V-2x6, která na tyto neduhy netrpí, nicméně image tavících se karet si nesou nové GeForce od Nvidie dodnes. Na kartách AMD nebo Intel se tyto konektory nepoužívají, alespoň ne standardně. Výjimkou byly třeba Radeony RX 7900 XT od společnosti ASRock, které ho zvolily, ale to byla výjimka. Objevují se ale informace, že 12V-2x6 testují obě konkurenční společnosti, tedy Intel i AMD.
 
To nicméně neznamená, že se na kartách těchto společností také objeví. Úniky sice hovoří o tom, že obě firmy měly v testech i toto napájení, např. pro karty Radeon RX 8000 (RDNA4) a Arc Battlemage, nicméně díky tomu, že výkonem míří jen do mainstreamu, kde se svou spotřebou dostanou pod hranici 300 W (předpokládá se okolo 250 W a méně), zůstanou pravděpodobně věrné tradičnímu 8pinovému napájení. Dá se předpokládat, že to vzhledem k nadále nenapravené pověsti řešení 12V-2x6 uvítá většina případných zájemců. Připomeňme, že Nvidia by podle posledních zvěstí měla s GeForce RTX 5080 dosáhnout TBP okolo 400 W, RTX 5090 pak dokonce 600 W.
 
Zdroj: techspot.com, obrázek (Benlisquare, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.