Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Společnosti Dell a Hewlett Packard reagují na argumenty útočící na Blu-ray disk

2.10.2005, Marek Štelčík, aktualita
Společnosti Dell a Hewlett Packard reagují na argumenty útočící na Blu-ray disk
To, že se společnosti Microsoft a Intel přidali na stranu HD-DVD, už víme. Stejně tak asi víme, že tyto společnosti svoji akci navíc podrobně zdůvodnily několika fakty. Nyní však další dvě společnosti Dell a Hewlett Packard, které pro změnu...
To, že se společnosti Microsoft a Intel přidali na stranu HD-DVD, už víme. Stejně tak asi víme, že tyto společnosti svoji akci navíc podrobně zdůvodnily několika fakty. Nyní však další dvě společnosti Dell a Hewlett Packard, které pro změnu podporují formát Blu-Ray a jsou členem Blu-Ray Disk Association, označily důvody Microsoftu a Intelu za nesmyslné a vyčítají jim, že v nich roznášejí zavádějící informace o formátu Blu-Ray. Z části mají pravdu. Například argument, že HD-DVD nabízí větší kapacitu (30GB) než Blu-Ray (25GB) je nepřesný.



Je totiž nesmysl mluvit o kapacitě dvouvrstvého HD-DVD a jednovrstvého Blu-Ray Disk, který nám může v dvouvrstvé formě nabídnout kapacitu až 50GB. Podobně je na tom i argument vyčítající ochranu proti kopírování, neboť i Blu-Ray Disk obsahuje ochranu AACS. Situace se však pro Blu-Ray značně komplikuje, protože HD-DVD bude mnohem méně nákladné na výrobu. Firma Dell je však přesvědčena, že přes všechny nelichotivé argumenty, včetně nutnosti ochranné vrstvy proti poškrábání Blu-Ray disků, se tento formát ve velkém prosadí. Nám nezbývá nic jiného, než si počkat na výsledek.

Zdroj: www.tomshardware.com, www.theregister.co.uk