Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spotřeba 65nm mobilních procesorů Intel Yonah nebude tak příznivá jak se původně zdálo

13.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Spotřeba 65nm mobilních procesorů Intel Yonah nebude tak příznivá jak se původně zdálo
Asi všichni jste se těšili na nové procesory Intelu vyráběné 65nm technologií. Ty slibovaly pro první generaci (evoluce stávajících procesorů) především slušně zaznamenatelné snížení spotřeby. Bohužel se zdá, že s tím snižováním to nebude...
Asi všichni jste se těšili na nové procesory Intelu vyráběné 65nm technologií. Ty slibovaly pro první generaci (evoluce stávajících procesorů) především slušně zaznamenatelné snížení spotřeby. Bohužel se zdá, že s tím snižováním to nebude až tak žhavé.



Procesory Yonah budou vyráběny ve čtyřech řadách. E, T, L a U. Řada "E" je určena pro hráče a její spotřeba má přesahovat 50W. To je sice s ohledem na dvoujádrovou architekturu čipu příjemné číslo, ale na mobilní procesor je to přece jen moc.

Pozn. Zkusme trochu teoretizovat. Nynější Pentium M má spotřebu 27W. A to je 90nm procesor. Když vezmeme dvě jádra, dostaneme se přibližně na dvojnásobek, řekněme 54W. A to je přibližně stejně jako u Yonahu (což jsou de facto dvě jádra nynějšího Pentia M), takže zatím OK. Jenže kde se poděla nižší spotřeba dána 65nm výrobním procesem?

Řada "T" je na tom o něco lépe, spotřeba těchto procesorů má být mezi 25W a 49W. První číslo je pro dvoujádrový mobilní procesor slušné, druhé už nikoli. Řada "L" označuje low-power verze, jejichž spotřeba bude mezi 14W a 25W. Konečně "U" modely označují ultra low-voltage modely, jejichž spotřeba bude nižší než 14W. Pro srovnání, dnešní ultra low-voltage Pentia M mají spotřebu 5,5W!

Bohužel musím říct, že energetické nároky nových procesorů budou podle těchto údajů shodné s těmi dnešními s ohledem na jedno jádro. Jenže tyto procesory jsou dvoujádrové, což je na jednu stranu "fajn", ale na stranu druhou je tak spotřeba až dvojnásobná oproti dnešním hodnotám. 65nm technologie použitá na známá jádra Banias/Dothan tak vyzněla poněkud naprázdno.



Podle tabulky je jasné, že nové procesory budou debutovat s frekvencemi do 2,16GHz a sběrnicí 667MHz. Přitom se zanedlouho očekává i 2,33GHz verze. Yonah T1600 s 2MB cache sdílenou pro obě jádra bude k mání za $637, což je cena dnešních 2,26GHz Pentií M se sběrnicí 533MHz.

Další mobilní čip označený Merom bude disponovat rovnou 4MB L2 cache a představí se ke konci roku 2006. Ten už ale bude postaven na architektuře Conroe, která snad slibům Intelu opravdu dostojí a nabídne skutečně nízkou spotřebu elektrické energie (např. 0,5W pro ultra low-power modely).

Zdroj: www.xbitlabs.com, news.com.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.