Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání Windows Mobile s Palm OS

14.9.2007, Pavel Bureš, článek
Srovnání Windows Mobile s Palm OS
Plánujete koupi PDA a stále nevíte, pro který operační systém se rozhodnout? Potřebujete organizovat čas, či posílat emaily a nevíte, který bude splňovat vaše nároky? Pak právě pro vás je určen seriál, ve kterém proti sobě postavíme Palm OS a Windows Mobile.
Na úvod je dobré poznamenat, že tento seriál nepojednává o Windows Mobile Smartphone edition, tedy o operačním systému používaném v chytrých telefonech. Smartphony s Windows Mobile se oproti PDA a komunikátorům liší absencí dotekového displeje, menším rozlišením displeje a také tím, že mají buď klasickou telefonní nebo QWERTY klávesnici. Všechny dále uvedené poznatky se tedy váží k Palm OS 5 a Windows Mobile 5 Phone Edition. Rozdíl mezi WM Premium Edition a Phone edition je prostý – Phone verze je uzpůsobena pro zařízení s integrovaným GSM modulem, obsahuje tedy program pro telefonování atp.

Vlastnosti a chování Palm OS jsme ověřovali na komunikátoru Palm Treo 650, jako Windows Mobile zařízení byl většinou použit HTC Universal.





Palm Treo 650


Qtek 9000 (HTC Universal)

Při pohledu na nabídku některého z českých PDA obchodů již na první pohled poznáte, že kapesní počítače s Windows Mobile převažují. Jejich výrobou se zabývá Acer, Asus, HP, Fujitsu-Siemens, E-TEN, Mio atd. Zajímavá je společnost HTC, jejíž mírně upravené produkty nabízejí pod vlastními názvy mobilní operátoři. Většina výrobců nabízí více než jedno PDA, a tak je na českém trhu k dispozici několik desítek kapesních počítačů s Windows Mobile.

Co se počtu nabízených PDA týče, je situace s Palm OS zařízeními mnohem pochmurnější. Jednotlivé obchody se svou nabídkou liší, nejčastěji ale nabízí 4-5 Palmů. V současné době se doprodává Palm Treo 650 a jen málo obchodníků je stále schopno tento komunikátor doručit. Novinkou je Palm Treo 680, modely jako Palm T|X, Zire 22 či Tungsten E2 se prodávají již delší dobu.

Ještě před několika lety byla jedním z významných hráčů na Palm OS hřišti společnost Sony se svými PDA Clié. Sony se ale rozhodlo investovat čas a nadání svých pracovníků do jiných zařízení a tak Sony Clié najdete občas jen v bazarech.




Sony Clié PEG-UX50

Za Windows Mobile stojí společnost Microsoft, známá i laické veřejnosti operačním systémem Windows pro stolní počítače. V sekci Windows Mobile na webových stránkách Microsoftu najdete odkazy ke stažení nejrůznějších programů, návody atd.

Pokud se chcete dozvědět více o Palm OS, navštivte stránky spol. Acces, která prodává výrobcům PDA licence na OS. Docela zajímavý je seznam společností vlastnících licence na Palm OS. Kromě Palmu jde např. o Garmin, který je znám svými PDA s GPS přijímačem a AlphaSmart, společnost vyrábějící kapesní počítače s klávesnicí. Část uvedených společností ale dnes PDA s Palm OS nevyrábí a některé modely jsou sice dostupné ve světě, ale ne na českém trhu.




AlphaSmart Dana Wireless


Tabula rasa


Pokud si koupíte kapesní počítač, občas v něm najdete alespoň jeden nainstalovaný program. V krabici s PDA najdete velmi často také lokalizaci - program, který vám umožní zadávat české diakritické znaky a pokud jste si pořídili dražší verzi aplikace, dočkáte se také lokalizovaného rozhraní systému. V některých případech však dostanete kapesní počítač nenastavený a bez aplikací. Do stejného stavu PDA dostanete, když provedete tzv. hard reset. Jde o vymazání veškerých uživatelských dat a nastavení. Kroky, které je nutné provést po hard resetu, jsou velmi podobné na Palm OS i Windows Mobile. Je třeba nastavit časovou zónu a zkalibrovat dotekový displej. Kalibraci není vhodné ošidit, jinak váš přístroj nebude přesně reagovat na doteky stylem.

U přístrojů s WM si po hard resetu v jednoduchém průvodci zkoušíte práci s rozbalovacími nabídkami, které jsou důležitou součástí tohoto systému. Pokud je vaše PDA vybaveno bezdrátovou sítí, některé modely vás ještě poučí, jak Wi-Fi rychle aktivovat/vypnout stiskem jediného tlačítka.



Nastavení času



Výzva ke kalibraci displeje



Výběr jazyka



Výběr umístění kláves Z a Y na klávsnici Palm Trea 650


Dell Axim x50v - Pokyny k provedení hard resetu


Dell Axim x50v - Kalibrace obrazovky
Dell Axim x50v - Výběr časové zóny

Dell Axim x50v - Návod pro práci s menu
Dell Axim x50v - Tlačítko pro ovládání Wi-Fi


Today x launcher


Windows Mobile a Palm OS řeší odlišně otázku co se bude zobrazovat po zapnutí přístroje. Pokud nebyla před vypnutím spuštěna nějaká aplikace, ukáží PDA s Palm OS uživateli launcher, kapesní počítače s Windows Mobile zobrazí Today obrazovku.

Obrazovka Today (česky Dnes) umožňuje uživateli mít přehled o událostech daného dne. Kromě jména a kontaktu na majitele, což oceníte zejména při ztrátě PDA, zde najdete výpis schůze, počet úkolů, nepřečtených e-mailů a SMS zpráv. Tapnutím na některý údaj dojde ke spuštění patřičné aplikace. Na Today obrazovce je skvělé, že ji lze dovybavit plug-iny mnoha vývojářských společností. Lze tak jednoduše na obrazovku Dnes umístit předpověď počasí, přehled stažených dat, detailní diář, ovládání k přehrávači hudby atp. Výhodou je, že jde o standard, tvorba plug-inů je popsána v dokumentaci pro vývojáři a až na pár výjimek jsou plug-iny stabilní. I pro Palm OS existují aplikace, které Today obrazovku napodobují, ale jelikož jde o jednotlivé programy, musí se uživatelé spokojit s funkcemi, které jim přichystal výrobce, nelze tedy zkombinovat funkce 2 programů.






Today obrazovka s několika doinstalovanými plug-iny


Today obrazovka v podání Windows Mobile, bez dodatečných programů

Po zapnutí si můžete ještě všinout 2 softwarových tlačítek ve spodní části obrazovky. Windows Mobile 5 klade ve srovnání s předchozími verzemi velký důraz na ovládání tlačítky, takže k již zmíněným 2 soft. tlačítkům existují i hardwarové klávesy, které spustí nastavený program.

Horní část obrazovky zabírá stahový řádek s ikonami. Zde se nachází hodiny (můžete si vybrat mezi analogovými a digitálními), ikona reproduktoru znázorňuje aktivní zvuková upozornění (tapnutím na ni vyvoláte okno pro nastavení hlasitosti). Pokud je váš přístroj vybaven Wi-Fi či GSM, nachází se v této liště také indikátory připojení k internetu a síly signálu.

Nesmíme zapomenout na Start nabídku, díky které můžete spouštět 7 oblíbených aplikací a také naposledy používané programy. Start je označen ikonou okna, nachází se v levé horní části obrazovky. Kromě spouštění aplikací je nabídka Start důležitá také pro vstup do nastavení.

Palm OS obrazovkou Dnes nedisponuje, po zapnutí PDA či po ukončení práce s programem se dostanete do launcheru. Jde o obecné označení aplikace používané pro spouštění aplikací, dodávanému launcheru budeme pro větší přehlednost říkat Palm OS launcher, přestože ho výrobce pojmenoval Applications.


Palm OS launcher umožňuje dva druhy zobrazení. Pokud chcete na displej dostat co nejvíc informací, zvolíte patrně seznam aplikací, kdy se na HiRes displej vejde 2 x 11 programů. Pokud v nastavení zaškrtnete Icon, uvidíte na jedné obrazovce méně programů (3 x 4), ale díky velkým ikonám se mezi aplikacemi můžete lépe orientovat. Programy nainstalované v paměti PDA můžete rozčlenit do kategorií (Hry, utility atp.). Aplikace nainstalované na paměťové kartě mají samostatnou kategorii a do jiných je zařadit nelze, to umí jiné, nejčastěji komerční launchery. Palm OS launcher zvládá také mazání programů, kopírování z a na paměťovou kartu či jejich poslání na jiné zařízení přes infračervený port. Majitelé přístrojů Treo najdou v horní části ještě indikátor stavu signálu.



Hodnocení


Co se týče prvotního nastavení, jsou na tom oba systémy přibližně stejně, tj. soustřeďují se jen na podstatné věci a ostatní si mohou uživatelé nastavit později.

I přes stále rostoucí počet multimediálních funkcí, kterými jsou kapesní počítače vybaveny, je hlavním úkolem PDA stále správa úkolů a schůzek. Z tohoto důvodu hodnotíme velmi kladně Today obrazovku ve Windows Mobile. Již po první synchronizaci s PC, které se budeme věnovat v následujícím díle našeho seriálu, usnadňuje obrazovka Dnes orientaci ve velkém množství schůzek a úkolů.

Palm OS samostatnou Today obrazovku nemá, jednodušší verze je součástí kalendáře. Řešení použité v Palm OS ocení zejména uživatelé vyžadující rychlé spouštění souborů. Ve srovnání Windows Mobile, kde je třeba jít do nabídky Start, vybrat Programy a až pak spustit kýženou aplikaci, je Palm OS launcher o něco rychlejší cestou ke spuštění programu.

V prvním díle našeho seriálu, který vedle sebe staví 2 nejrozšířenější operační systémy používané v kapesních počítačích, vyhrává Windows Mobile, zejména díky Today obrazovce.

V příštím díle se podrobně podíváme na synchronizační programy Microsoft Activesync a Palm Desktop včetně HotSync Manageru.