Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání Windows Mobile s Palm OS

14.9.2007, Pavel Bureš, článek
Srovnání Windows Mobile s Palm OS
Plánujete koupi PDA a stále nevíte, pro který operační systém se rozhodnout? Potřebujete organizovat čas, či posílat emaily a nevíte, který bude splňovat vaše nároky? Pak právě pro vás je určen seriál, ve kterém proti sobě postavíme Palm OS a Windows Mobile.

Microsoft ActiveSync


Program pro synchronizaci PDA, komunikátorů a smartphonů s operačním systémem Windows Mobile se jmenuje ActiveSync a stáhnete jej z webových stránek Microsoftu. V době psaní článku je k dispozici verze 4.2 v několika světových jazycích včetně češtiny. Program se instaluje obdobně jako jiné aplikace, během instalačního procesu je třeba odsouhlasit licenční ujednání, zadat jméno uživatele, ve výchozím stavu je předvyplněno jméno z Windows. Dále je třeba vybrat instalační adresář a restartovat počítač.












Nejjednodušším způsobem připojení PDA k počítači je kabel nebo kolébka. Stačí kabel zapojit do USB portu počítače, připojit PDA a spustí se průvodce nastavením. Během něj si vybíráte název počítače a který druh dat (kontakty, úkoly, poznámky atp.) budete synchronizovat. U e-mailů si lze zvolit, jak velká a kolik dní stará pošta se bude s mobilním zařízením synchronizovat. V nastavení dále najdete možnost volby intervalu, ve kterém bude synchronizace probíhat automaticky. Pokud vám přijde nový e-mail do Outlooku nebo upravíte schůzku v kalendáři, změny se automaticky přenesou do kapesního zařízení a když ho od PC odpojíte, máte k dispozici aktuální data. Tento způsob je vhodný zejména pro uživatele, kteří mají PDA v kolébce či připojené na kabelu s nabíjením.






V poslední době se často k připojení kapesního počítače k PC používá bezdrátová technologie Bluetooth. Tady je nastavování poněkud složitější a je závislé na používaném Bluetooth adaptéru ve stolním počítači. Nejdříve je třeba vytvořit virtuální sériový port pro příchozí komunikaci na stolním PC. Záleží na dodávaném softwaru k vašemu Bluetooth adaptéru, ale nejčastěji bývá jedna ze záložek v nastavení označena jako Porty. Zde si vytvořte nový port pro příchozí přenos a následně ho nastavte v ActiveSyncu (Nastavení připojení, zaškrtnout Povolit připojení k jednomu z následujících portů a vybrat port v nabídce). Stejně jako při použití jiných programů, tak i v případě ActiveSyncu je třeba spárovat kapesní počítač s PC. Na stolním počítači v ovládacím softwaru k Bluetooth zaškrtněte, že má být zařízení viditelné pro ostatní přístroje. Viditelnost se ve Windows Mobile 5 nastavuje v Start – Settings – Connections – Mode. Párování se provádí tak, že na záložce Devices tapnete na New Partnership. Následně si mezi nalezenými Bluetooth zařízeními vyberete váš počítač, tapnete na Next a na následující obrazovce si zvolíte, které služby chcete využívat. Jedna z nich je pojmenována jako Serial port (případně ActiveSync). Tuto službu zaškrtnutím políčka vyberete, jiná služba není pro synchronizaci třeba. Pro započetí bezdrátové synchronizace spusťte program ActiveSync (Start – Programs – ActiveSync) a v Menu zvolte Connect via Bluetooth (Připojit přes Bluetooth).





Po připojení k ActiveSyncu se v Tento počítač objeví ikona Mobilní zařízení. Tato nová složka obsahuje soubory uložené v paměti kapesního počítače a případně i na paměťové kartě. Přes Mobilní zařízení můžete přenášet soubory z a také do PDA. Použité řešení má však dvě nevýhody. Rychlost přenosu dat je velmi pomalá a pokud chcete na pam. kartu zkopírovat např. video, počkáte si několik desítek minut. Druhým negativem je, že data v PDA nejsou zobrazena jako další disk a proto lze soubory přenášet jen přes Tento počítač. Pokud chcete např. ve Wordu uložit text přímo do PDA, možné to není.

ActiveSync umožňuje rovněž využívat připojení k internetu na PDA. Většinou není třeba nastavovat nic a internet v PDA funguje. Potíž může být s některými firewally, které mohou přenos blokovat. Pokud ani správné nastavení firewallu nepomůže, podívejte se do nastavení ActiveSyncu a změňte a vyberte Internet v Připojení tohoto počítače.

Program ActiveSync obstarává kromě synchronizace také instalaci a odebírání programů. Způsob instalace je závislý na verzi operačního systému v PDA. Pokud máte Windows Mobile 5, stačí na PC spustit instalátor, potřebné soubory se díky ActiveSyncu přesunou do PDA a až zde si vyberete, zda chcete program nainstalovat do paměti přístroje nebo na paměťovou kartu. U PDA s WM 2003SE a staršími se cíl instalace vybírá již na PC.


Když už jsme zmínili instalaci programů, musíme si také povědět, že existují dva různé způsoby instalace. O první jsme psali výše, jde o instalaci pomocí instalátoru na stolním počítači. Druhou možností, kterou oceníte ve chvílích, kdy chcete nainstalovat program bez PC, je instalace z CAB souboru. CAB obsahuje všechna potřebná data k instalaci programu a je jedno, zda program instalujete z PC přes průvodce a nebo přímo v PDA, ActiveSync nedělá nic jiného, než že zkopíruje CAB soubor do kapesního počítače. Při instalaci můžete také narazit na EXE soubory, které se však na PC nespustí a nahlásí chybu. Jde nejčastěji o jednoduché aplikace, které k běhu nepotřebují další soubory, proto autor distribuuje pouze EXE soubor. Ten stačí zkopírovat do paměti PDA či na kartu a odsud spustit.

Jak jste si mohli všimnout, ActiveSync je postaven na spolupráci s Outlookem. Synchronizovat je ale možné i s dalšími programy (např. Lotus Notesem), ale synchronizační programy jsou většinou komerční v ceně několika desítek USD a nedosahují stejných výsledků jako v případě synchronizace přímo s Outlookem. Pokud používáte např. Open Office a Microsoft Office s Outlookem jste si nezakoupili, nemusíte zoufat. V krabici s kapesním počítačem naleznete CD se starší, ale stále postačující verzí Outlooku.


Palm Desktop a HotSync


Jeden z hlavních rozdílů oproti ActiveSyncu od Microsoftu je, že Palm dává k dispozici na web jak vlastní synchronizační program, tak aplikaci pro správu PIM dat. Oproti ActiveSyncu, který je určen pro všechna PDA, je třeba si při stahování Palm Desktopu vybrat používaný operační systém na PC a také správný model PDA.

Instalace Palm Desktopu je jednoduchá, srovnatelná s instalací Microsoft Activesyncu. Podstatnou částí instalačního procesu je volba tzv. HotSync name. Jde o uživatelské jméno, které Palm Desktopu slouží k identifikaci jednotlivých kapesních počítačů. Na Hotsync name je také vázána registrace některých aplikací.

Filosofie HotSyncu se znatelně liší od ActiveSyncu. Po vložení do kolébky či započetí Bluetooth spojení zůstává PDA s WM neustále připojeno a je tak schopno téměř okamžitě přenášet změněné úkoly či nové e-maily. Synchronizace u Palm OS probíhá tak, že tapnutím na tlačítko v programu HotSync v PDA nebo stiskem tlačítka na kabelu/kolébce aktivujete synchronizaci. Po aktualizaci dat v PDA a PC dojde k odpojení. Rozdílem oproti WM je fakt, že HotSync po synchronizaci také zazálohuje soubory v paměti Palmu. Zálohování je možné v nastavení vypnout, což zkracuje celý proces na několik vteřin.

Ještě před několika lety synchronizoval Palm Hotsync výhradně s Palm Desktopem, pro synchronizaci s Outlookem bylo třeba použít komerční alternativu. Palm však vyslyšel volání zákazníků a při instalaci Palm Desktopu máte na vybranou, můžete synchronizovat data s Palm Desktopem nebo Microsoft Outlookem. Pravda, synchronizace s Outlookem není bezproblémová, po instalaci Palm Desktopu je třeba dodatečně stáhnout a nainstalovat novou verzi Outlook conduitu, jinak se nebude synchronizovat kalendář.

Pro synchronizaci po kabelu je třeba mít povolené USB rozhraní v Hotsyncu. V trayi (oblast kolem hodin) najdete ikonu Hotsyncu. Po klinutí pravým tlačítkem myši se zobrazí menu, kde je třeba vybrat Local USB. Nastavení při Bluetooth synchronizaci je podobné jako u Windows Mobile. Vytvoříte si virtuální COM port, ten v Setup – Local v menu Hotsyncu nastavíte spolu s rychlostí (zvolte největší). Nyní je třeba PDA s PC spárovat. Palm Treo 650 je vybaveno velmi užitečným průvodcem pro párování, takže stačí pozorně číst rady na displeji a několikrát tapnout na příslušené tlačítko. Synchronizaci lze nastavit také manuálně. Jděte do Prefs – Bluetooth – Setup devices – Trusted devices – Add device a spárujte PDA se stolním počítačem. Následně navštivte Prefs – Connection a vytvořte nové připojení k počítači za použití Bluetooth s tím, že jako zařízení (Device) nastavíte již spárovaný počítač. Vytvořené připojení pak vyberete na hlavní obrazovce aplikace HotSync a můžete synchronizovat.

















Nastavení HotSyncu je dostatečné, můžete si vybrat, zda budete synchronizovat e-maily ve VersaMailu, kalendář, úkoly, poznámky a kontakty. U každé ze zmíněných položek lze zvolit, zda se data budou synchronizovat či budou údaje v PC přepsány daty v PDA (nebo naopak). Synchronizaci určitého druhu dat je možné vypnout.


Závěr


ActiveSync a HotSync mají odlišnou filosofii. HotSync ve výchozím stavu synchronizuje a zálohuje, ale neumí zůstat neustále připojen a automaticky přenášet změny. Obě aplikace jsou dodávány s desktopovým programem pro správu PIM dat. Uživatelé používající více zařízení ocení, že Microsoft Outlook je možné narozdíl od Palm Desktopu synchronizovat s mnoha zařízeními a operačními systémy. Palmy lze také synchronizovat s Outlookem, ale vzhledem k tomu, že PIM data zpracovává Outlook a Palm Desktop rozdílně, může se objevit několik problémů. Úkoly v podání MS Outlooku mají jednu skvělou věc – možnost nastavení data začátku úkolu. Palmy umožňují nastavit jen datum splnění a (stejně jako Outlook) čas připomenutí. Možnost nechat si zobrazit úkol ve chvíli, kdy bude třeba na něm začít pracovat a nastavit upozornění až na např. týden později, 3 dny před splatností, je pro mnoho uživatelů užitečná funkce. Pokud se však úkol s nastaveným datem počátku dostane do Palmu, bude zobrazeno jen datum splnění. V případě, že PDA obnovíte ze zálohy uložené na kartě a sesynchronizujete s PC, dojde občas ke zdvojení položek, protože úkol v Outlooku (s dvěma daty) a úkol v Palmu (jen s datem splnění) jsou de facto dva rozdílné úkoly.


Důležitým hlediskem je mj. doba synchronizace. Vzali jsme Palm Treo 650 a synchronizovali ho s PC přes Bluetooth. Žádné nové položky se nepřenášely, došlo pouze ke kontrole shodnosti pošty, kalendáře, úkolů, kontaktů a poznámek. Synchronizace trvala 56 vteřin. Stejný test jsme provedli na HTC Universalu s Windows Mobile 5. Doba synchronizace byla jen o 20 vteřin delší, celý proces trval 76 sekund.

Vzhledem k tomu, že Palm během synchronizace také zálohuje a multitasking je na systémové úrovni umožněn pouze softwaru nutnému k základním činnostem PDA, není možné se na Treo během synchronizace dovolat. Na komunikátory s Windows Mobile není problém se během synchronizace dovolat.

Pozn.: Synchronizace PDA s PC je velmi rozsáhlé téma a je nemožné srovnat 2 aplikace opravdu ze všech hledisek, proto uvítáme v diskusi všechny konstruktivní příspěvky s nápady na rozšíření článku.