Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání Windows Mobile s Palm OS

14.9.2007, Pavel Bureš, článek
Srovnání Windows Mobile s Palm OS
Plánujete koupi PDA a stále nevíte, pro který operační systém se rozhodnout? Potřebujete organizovat čas, či posílat emaily a nevíte, který bude splňovat vaše nároky? Pak právě pro vás je určen seriál, ve kterém proti sobě postavíme Palm OS a Windows Mobile.
Mnozí uživatelé často nerozlišují mezi kalendářem a úkoly a píší si všechno do jednoho programu, často do kalendáře. Pro větší přehlednost je vhodné PIM aktivity rozdělit. Kalendář se hodí spíše pro časově přesně vymezené akce a opakované události (např. televizní seriál). Pokud pracujete na dlouhodobějších projektech, které vykonáte pouze jednou a nejmenší časovou jednotkou je den, je dobré si takovýto projekt zapsat jako úkol. Ale proti gustu...


Úkoly na Palm OS


Program pro správu úkolu se v Palm OS kapesních počítačích nazývá Tasks. Po spuštění si všimněte trojice důležitých záložek v horní části obrazovky, slouží k přepínání pohledů na úkoly. Pokud tapnete na All, vypíší se vám všechny úkoly seřazené dle priority, kategorie či data splnění, což si můžete změnit v nastavení. Druhým pohledem je řazení dle data. Úkoly v tomto módu jsou rozděleny do 4 skupin – splatné dnes, splatné příštích 7 dnů, splatné minulý týden a zpožděné úkoly. V posledním pohledu uvidíte úkoly vždy z jedné kategorie, řadit je lze stejně jako v jiných módech podle priority, času splnění atp.
















Vytváříme úkoly na Palmech


Při zapisování nového úkolu můžete zadat samozřejmě název, dále prioritu (v rozsahu 1 – 5), datum splnění a kategorii (lze rovněž vytvářet nové, mazat a přejmenovávat staré kategorie). Každý úkol lze označit jako soukromý, tudíž se nebude zobrazovat v okamžiku, kdy výpis privátních úkolů zakážete. V případě, že si potřebujete k úkolu poznamenat další textové informace, lze je napsat do poznámky. Úkoly s poznámkou jsou označeny žlutým listem papíru. Jiný druh poznámky než text (např. audio či náčrtek) není možné k úkolu připojit.



V Palm OS PDA můžete úkoly po jednom kuse mazat a posílat přes infraport. Přes infraport rovněž lze poslat všechny úkoly v jedné kategorii, případně poslat všechny úkoly e-mailem, přes Bluetooth na jiné zařízení nebo pomocí MMS zpráv. Nám se však na Palm Treu 650 poslat úkol pomocí multimediální zprávy nepodařilo; komunikátor nahlásil, že aplikace pro posílání zpráv nepodporuje daný druh dat.


Možnosti nastavení Palm OS úkolů


Ve všech třech druzích výpisů úkolů si můžete vybrat ze 4 velikostí písma. Největší font je vhodný i pro uživatele s horším zrakem. V nastavení programu naleznete několik zatržítek, díky kterým zapnete zobrazení:
  • hotových úkolů
  • kategorie u úkolu
  • priority
  • data splnění

Poslední zaškrtávátko ovlivní, zda si program uloží datum, kdy byl úkol splněn.



Stejně jako u kalendáře je možné do úkolu vložit telefonní číslo z adresáře a nastavit, zda se budou zobrazovat privátní záznamy.


Úkoly ve Windows Mobile


Rozhraní úkolové aplikace ve Windows Mobile je dosti podobné "palmovským" úkolům, jen v horní části nenajdete tlačítka pro přepínání pohledů. Pokud chcete úkoly řadit dle priority, názvu, statutu, data splnění nebo data započet úkolu, je třeba zvolit položku Sort by v Menu, do kterého se krom tapnutí můžete dostat také pravou softwarovou klávesou. Úkoly lze rovněž filtrovat dle kategorií. Je možno si vypsat jen aktivní či pouze splněné úkoly. Užitečná je možnost nechat si vypsat jen ty úkoly, se kterými jste naposledy pracovali.





Zadáváme úkoly na PDA s Windows Mobile


Když vytváříte úkol přímo v PocketPC, tak kromě názvu, který je nejdůležitější, je možné (nikoli nutné) zadat prioritu (nízká/normální/vysoká), status (splněno/nesplněno), datum zahájení a datum splnění. Krom toho lze případně nastavit opakování (např. každou sobotu, 10. den v měsíci atp.), zvukové upozornění, citlivost (normální, osobní, privátní, důvěrné).V neposlední řadě lze úkol zařadit do jedné nebo více kategorií. Stejně jako u schůzek, tak i k úkolům na zařízeních s Windows Mobile lze připojit textovou poznámku, kterou lze v případě potřeby zvětšit na 150, 200 či 300 procent nebo zmenšit na 75 procent. V poznámkách je možno pracovat se systémovou schránkou, lze tedy text kopírovat, vkládat i odvolat poslední změnu funkce Undo. Úkoly lze odelsat e-mailem ve formátu vCard.






Přímo v kontextovém menu můžete u každého úkolu rychle změnit prioritu, smazat úkol či ho poslat přes infraport na jiné zařízení.


Nastavení úkolů ve Windows Mobile


Možnosti přizpůsobení programu jednotlivým uživatelům a jejich požadavkům jsou minimální. V Options lze zatrhnout, zda bude zobrazeno pole pro rychlé vložení úkolu (při tomto způsobu zadávání nelze vyplnit datum splnění, kategorii ani další informace), zda budou v seznamu úkolů zobrazeny data zahájení a splnění. Poslední možností, kterou nastavení nabízí, je přiřazení alarmu ke každému úkolu. Bohužel nelze vyplnit, s jakým předstihem se zvuk přehraje. Na testovacím komunikátoru (HTC Universal se starší Windows Mobile 5 ROM od Vodafonu) však zapnutí alarmů u úkolů v nastavení nezpůsobilo nic, u nově vytvořených úkolů alarm nastaven nebyl.





Hodnocení


Úkoly v podání Palm OS a Windows Mobile jsou si velmi podobné. Oba programy jsou optimalizovány pro desktopové protějšky, tj. Palm Desktop v případě Palm OS a Microsoft Outlook u Windows Mobile. Oba PDA programy základní požadavky splňují. Na úkolech v podání WM nám vadilo, že po přidání nové položky dochází k seřazení úkolů ve výpisu, což způsobí zaneprázdnění aplikace v závislosti na poštu úkolů až na 5 vteřin. Můžete sice přepnout do jiného programu a nechat úkoly dokončit práci na pozadí, ale v případě, že chcete např. zadat ještě jeden úkol, je zdržení nepříjemné. Palm OS úkoly umožňují zadat pouze den splnění úkolu, nikoli však jeho začátek, což může zhoršit orientaci mezi větším množstvím dlouhotrvajících úkolů.