Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání Windows Mobile s Palm OS

14.9.2007, Pavel Bureš, článek
Srovnání Windows Mobile s Palm OS
Plánujete koupi PDA a stále nevíte, pro který operační systém se rozhodnout? Potřebujete organizovat čas, či posílat emaily a nevíte, který bude splňovat vaše nároky? Pak právě pro vás je určen seriál, ve kterém proti sobě postavíme Palm OS a Windows Mobile.

Kalendář v Palm OS


Aplikace pro správu vašeho času se v Palm OS PDA nazývá Calendar. Můžete ho spustit z aplikačního launcheru i tlačítkem se specifickým symbolem, pokud jste si v Preferences nenastavili jinak. V nastavení kalendáře si zvolíte, který z pohledů na schůzky bude vybrán jako výchozí a zobrazí se při každém spuštění programu. V kalendáři můžete pracovat s 5 pohledy – Today, denní, týdenní, měsíční a roční.


Co mám dělat dnes?


Pohledy si představíme pěkně popořadě, začneme tedy u Today obrazovky. Oproti PDA s Windows Mobile, kde není Today součástí kalendáře, byla obrazovka Dnes integrována do programu Calendar. Na Today obrazovce v palmovském kalendáři se zobrazují schůzky a úkoly, které vás v nejbližších dnech čekají. Možnosti nastavení jsou bohužel minimální, není možné si zvolit, s jakým předstihem se úkoly na Today zobrazí, chybí filtrování podle kategorií atp. Můžete si ale vybrat ze dvou velikostí písma a na pozadí umístit obrázek. Na Today obrazovce se rovněž zobrazuje počet nepřečtených e-mailů. Pokud používáte ve VersaMailu více poštovních účtů, máte smůlu, na Today obrazovce se zobrazí vždy jen naposledy použitý účet.










V denním pohledu je čas rozdělený do hodinových intervalů, oproti kalendáři ve Windows Mobile není možné zvolit menší, např. půlhodinové časové úseky. V nastavení je možno změnit, kdy začíná a končí váš pracovní den. Události lze zobrazovat 4 velikostmi písma. Schůzky lze filtrovat dle kategorií.






Týdenní pohled rovněž dovoluje zobrazit jen určité kategorie schůzek. Na obrazovce vidíte číslo týdne i aktuální část. Schůzky jsou znázorněny šedivými obdélníky. Po tapnutí na některý z nich se objeví detailní informace o schůzce – datum, začátek i konec, město a kategorie.







V měsíčním pohledu tapnutím na šedivý obdélník detailní informace o schůzce nezískáte, ale ťuknutím na vybraný den je možné přepnout do denního pohledu, kde se detaily o schůzce zobrazí.

Roční pohled nepřináší příliš užitku, na HiRes displeji se všech 12 měsíců nevejde a ani dny obsahující nějaký záznam nejsou odlišeny barvou či tučným písmem.



V kalendáři je možné si pomocí tlačítka Go to nechat rychle zobrazit agendu jednoho konkrétního dne, pokud tapnete na Today, vypíší se dnešní schůzky.


Zadáváme schůzku v Palmu


Při zadávání schůzky v Palmu lze vybrat začátek i konec schůzky, případně je možno nastavit trvání akce na celý den, tedy bez časového ohraničení. Užitečnou vlastností je možnost výběru časové zóny. Pokud máte např. v 18 hod. pracovní oběd v Hongkongu, ale nyní se nacházíte stále v České republice, Palm u vaší schůzky přepočítá čas, aby odpovídala středoevropskému časovému pásmu. Schůzku můžete zařadit do kategorie, přidat k ní textovou poznámku, nastavit opakování – každý den, týden, měsíc, rok, případně je možné vytvořit vlastní opakování, např. každý třetí týden v pondělí a ve čtvrtek. Schůzku lze označit jako Private, česky osobní. Pokud máte aktivní skrývání privátních záznamů, nebude schůzka zobrazena.









Důležitou součástí kalendáře je nastavení zvukových projevů. Lze si navolit hlasitost akustického upozornění a dvě melodie. První vyzvánění uslyšíte, když se kalendář ozve poprvé. Pokud nereagujete, přehrajete se po uplynutí zvolené prodlevy druhá melodie.








Užitečná je funkce Phone Lookup, neboli vyhledání telefonního čísla. Uvažujme, že v 13,00 máte schůzku s Radkem Novákem. Panu Novákovi však máte zavolat ve chvíli, kdy dorazíte na místo setkání. Pokud chcete mít telefonní číslo přímo v textu schůzky, stačí si vytvořit událost s textem např. "Oběd Novák" a v menu Options vybrat Phone Lookup a kalendář sám vloží do textu telefonní číslo p. Nováka.


Kalendář ve Windows Mobile


Stejně jako kalendář v Palm OS zařízeních, tak i ten ve Windows Mobile nabízí 5 pohledů na data – Agendu, denní, týdenní, měsíční a roční pohled. Bohužel, v nastavení není možné si zvolit, který pohled bude použit jako výchozí a zobrazí se při každém spuštění programu. Naštěstí je operační systém Windows Mobile multitaskingový, v jednu chvíli tedy můžete mít spuštěno více programů bez toho, aby je vývojáři museli speciálně upravovat pro běh na pozadí tak, jak je tomu u Palm OS. Vzhledem k tomu, že systémové aplikace ve Windows Mobile nejsou náročné na operační paměť ani na výkon procesoru, není nutné program neustále ukončovat. Díky multitaskingu najdete kalendář vždy v takové podobě, v jaké jste aplikaci opustili. To je užitečné např. pokud opisujete či kopírujete data z jiného programu.




Denní, týdenní, měsíční i roční pohled v kalendáři je velmi podobný stejným pohledům v palmovském kalendáři. V ročním pohledu jsou barevně odlišeny víkendy od pracovních dnů. Kalendář ve Windows Mobile není vybaven Today obrazovkou, místo ní v programu najdeme Agendu. Jde o jednoduchý seznam všech schůzek za daný den, ve srovnání s denním pohledem vidíte jen název a čas události, nikoli rozdělení dne na hodinové (či půlhodinové) intervaly. V týdenním pohledu stačí tapnout na modré obdélníky a v horní části obrazovky se objeví detailní pohledy. V měsíčním a ročním pohledu tato funkce není, tapnutím na konkrétní den se přepnete do denního pohledu.








Přestože v kalendáři Today obrazovku nenajdete, Windows Mobile ji přesto obsahuje, nejedná se však o samostatnou aplikaci. Vždy po zapnutí PDA se na obrazovce Dnes zobrazí čas a datum, počet nepřečtených e-mailů ve všech účtech, výpis schůzek i úkolů. Today obrazovka ve Windows Mobile zaostává oproti Today v palmovském kalendáři v jednom bodě – u úkolů je zobrazen jen počet nesplněných úkolů, uživatel nevidí jejich názvy, data splnění atp. Jestliže vám na Today něco chybí, není problém si vybrat z mnoha freeware či shareware plug-inů a rozšířit tak funkčnost kapesního počítače.

Všechny události v kalendáři je možno filtrovat podle kategorií. V nastavení si můžete vybrat, zda týden začíná nedělí či pondělím a také zda týdenní pohled bude zobrazovat schůzky za 5, 6 nebo 7 dní. Druhá záložka nastavení skýtá možnost zapnout u každé nově vytvořené schůzky zvukové připomenutí a volbu e-mailového účtu, pomocí kterého budete odesílat pozvánky ve formátu vCalendar k jednotlivým schůzkám. Formát vCalendar používá i kalendář v Palm OS. Jak vypadá návrh schůzky v Microsoft Outlooku si můžete všimmout na níže uvedeném screenshotu.











Zadáváme schůzku v PocketPC


Při vytváření nové schůzky přímo v kapesním počítači máte možnost zadat název, město či jiné umístění, datum a čas začátku i konce akce, případně je možné schůzku označit za celodenní. Z dalších funkcí jmenujme možnost opakování, zvukové připomenutí , zařazení do kategorie, nastavení statutu (volno, zaneprázdněný, mimo kancelář, předběžný záznam) a citlivosti. Užitečná je možnost přidání jmen a kontaktů na všechny účastníky schůzky.










Závěr


Kalendáře ve Windows Mobile a Palm OS jsou si velmi podobné. Oba programy obsahují přibližně stejné pohledy, podporují zvuková upozornění, poznámky u schůzek atp. Windows Mobile boduje díky Today obrazovce, která sice není součástí kalendáře a v základu umí jen o málo více než Today pohled v palmovském kalendáři (a v zobrazení úkolů dokonce pokulhává), ale poskytuje základ pro stovky plug-inů, které rozšíří Today o mnoho užitečných funkcí. V Palm OS PDA podobný jednotný systém chybí. Palmy oslní uživatele většími možnostmi nastavení a odlišnou filozofií – velikost písma si lze v Palm OS nastavit pro jednotlivé pohledy v kalendáři samostatně, kdežto ve Windows Mobile se velikost textu v kalendáři odvíjí od zvolené velikosti systémového písma.