Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání Windows Mobile s Palm OS

14.9.2007, Pavel Bureš, článek
Srovnání Windows Mobile s Palm OS
Plánujete koupi PDA a stále nevíte, pro který operační systém se rozhodnout? Potřebujete organizovat čas, či posílat emaily a nevíte, který bude splňovat vaše nároky? Pak právě pro vás je určen seriál, ve kterém proti sobě postavíme Palm OS a Windows Mobile.
Správa kontaktů je funkce, kterou docela obstojně zvládají i obyčejné digitální diáře. Jak obhájit pořízení PDA v případě, že jedním z nejdůležitějších požadavků je práce s mnoha desítkami či stovkami kontaktů? Narozdíl od jednoúčelových zařízení zvládají kapesní počítače synchronizaci se stolním počítačem, a to jak s Microsoft Outlookem, tak i s Lotus Notesem. Pravda, zdarma jsou jen nástroje pro synchronizaci s Outlookem (a Palm Desktopem navíc u Palmů), další software je již za peníze, ale je důležité vědět, že nejste omezeni jen na dva desktopové programy.


Kontakty v podání Windows Mobile


Stejně jako tomu bylo u kalendáře a úkolů, tak i v případě kontaktů se Microsoft snažil poskytnout uživatelům velkou část funkcí známých z Outlooku. Většinu aplikačního okna zabírá abecední výpis kontakt. Všimněte si dvou důležitých prvků v horní části obrazovky – nejvýše se nachází textové pole pro vyhledávání, pod ním naleznete několik tlačítek pro filtrování kontaktů dle jména.

Vyhledávání kontaktů je velmi jednoduché. Pokud vlastníte kapesní počítač nebo komunikátor s klávesnicí, stačí začít psát. U PDA bez klávesnice je třeba tapnout stylusem do textového pole v horní části obrazovky a napsat jméno kontaktu. Při vyhledávání není třeba uvést celé jméno osoby, ale stačí jen část jména. Dejme tomu, že chceme vyhledat telefonní číslo slečny Veroniky Kateřiny Plchové. Napíšeme "kat" a program zobrazí všechny kontakty, které mají na začátku jména či příjmení tento textový řetězec. Vypíší se tedy všechny Kateřiny, které v kontaktech máte, a rovněž i lidé, jejich příjmení na "kat" začíná. Při vyhledávání začíná program prohledávat jména a příjmení od začátku, takže pokud zadáte "ronika", ani jedna Veronika nebude nalezena.




Řazení kontaktů podle firmy

Problémy se objeví v případě, že má daný kontakt ve jméně nebo příjmení český diakritický znak. Pokud budeme chtít najít telefonní číslo např. na pana Šustu, záleží na tom, jak budeme vyhledávat. V případě HTC Universalu, ke kterému se vážou všechny dojmy z Windows Mobile 5 v našem seriálu, nebylo možné rovnou zadat jméno obsahující český diakritický znak. Je to proto, že k napsání znaku s čárkou, háčkem či kroužkem se používá klávesa Sym, po jejímž stisknutí je písmeno obohaceno o háček nebo čárku. Pokud tedy chcete např. v e-mailu napsat "Š", je třeba nejprve zmáčknout Shift (pro velké písmeno), dále "s" a potom musíte stisknout klávesu Sym, která z "S" udělá znak, který chceme, tedy "Š". Pokud tedy spustíte kontakty a začnete rovnou psát, program bude ignorovat stisky klávesy Sym a nebude možné napsat znak s diakritikou, takže místo "Šusta" napíšete pouze "Susta". Než začnete psát, je třeba tapnout do textového pole pro vyhledávání, kde psaní znaků s diakritikou funguje. Do textového pole pro vyhledávání se můžete dostat i stisknutím šipky nahoru, takže není nutné vytahovat stylus, jen je třeba mít na paměti, že k vyhledávání kontaktů s diakritikou je nutno používat pouze textové pole.

Na začátku článku jsme zmínili sadu tlačítek v horní části obrazovky. Jejich úkolem je zobrazit kontakty začínající daným písmenem. Každé tlačítko obsahuje trojici písmen a podle počtu tapnutí program pozná, zda chcete vypsat kontakty začínající na písmeno první, druhé či třetí. Opět příklad pro názornost – spustíte program a máte kontakty seřazené abecedně, na začátku jsou lidé od "A" atd. Stylusem tapnete na tlačítko lmn a objeví se lidé začínající na písmeno "L". Ťuknete na tlačítko znovu a uvidíte kontakty začínající na "M". Třetí tapnutí způsobí vypsání kontaktů začínajících na "N". Jednoduché a užitečné.




Řazení kontaktů dle jména

Stručné zobrazení kontaktů

Kontakty můžete řadit podle jména či podle názvu společnosti, případně také filtrovat podle kategorií. Každý kontakt je možno díky položkám v menu smazat, kopírovat, poslat přes infraport i odeslat ve formátu vCard. U všech kontaktů, u kterých máte uloženu také e-mailovou adresu, můžete využít funkci pro rychlé zaslání elektronické pošty. Ke každému kontaktu s telefonním číslem je možné přiřadit povel pro hlasové vytáčení.

V případě, že velmi často pracujete jen s úzkým okruhem kontaktů, můžete si nechat vypsat naposledy zobrazené kontakty, což dokáže často ulehčit práci.

Nastavení programu je velmi jednoduché a obsahuje pouze tři položky. Můžete zadat kód země, dále lze vypnout zobrazení tlačítek s trojicí písmen (popsáno výše). A konečně do třetice je možno zapnout/vypnout zobrazování detailních informací o kontaktu již na hlavní obrazovce programu.


Přidáváme kontakty ve Windows Mobile


Při vytváření nového kontaktu přímo v PDA je možno u každé osoby vyplnit následující položky:

Jméno
  • Název pozice v práci, oddělení, společnost
  • Fax, telefon a adresa pracoviště
  • IM přezdívka, e-mail
  • Číslo mobilního telefonu a vyzvánění
  • Adresa webové stránky
  • Umístění kanceláře, telefon domů
  • Kategorie, další adresa, číslo pageru
  • Telefon do auta, číslo faxu domů
  • Druhé číslo do zaměstnání a domů
  • Číslo radiotelefonu
  • Další dvě e-mailové adresy
  • Dvě čísla či přezdívky pro instant messengery
  • Jméno a telefon asistenta
  • Číslo bankovního účtu
  • Zákaznické číslo
  • Narozeniny a výročí
  • Jméno manžela či manželky
  • Jména dětí

Ke každému kontaktu je možno připojit textovou poznámku.





Kontakty v Palm OS


Hlavní obrazovka kontaktové aplikace obsahuje abecedně řazený výpis kontaktů, lze si nechat vypsat pouze položky z jedné kategorie. Písmeny (H jako home, M jako mobile atp.) jsou od sebe odlišeny druhy telefonních čísel. Pokud na jeden kontakt tapnete stylusem či ho označíte šipkami a stisknete středové tlačítko D-Padu, otevře se detail kontaktu. Jednotlivé skupiny údajů jsou od sebe odděleny několika prázdnými řádky a také čárou přes celou obrazovku, což přispívá k lepší orientaci mezi velkým množstvím telefonních čísel, e-mailových adres atp.







Vyhledávání se liší v závislosti na použité lokalizaci. Palm Treo 650 s lokalizací Piloc nebylo schopno nalézt kontakty začínající písmenem s háčkem v případě, že jste zadali písmeno bez háčku. Vyhledávání jsme testovali rovněž na Palmu TX s malou lokalizací od Redgrepu , v tomto případě však nebylo třeba psát jméno s diakritikou, program si poradil i když chyběly háčky a čárky.



S kontakty v Palm OS můžete provádět základní operace, tj. zdvojení kontaktu, import na kartu SIM a export z ní, odeslání e-mailem, multimediální zprávou i na jiné Bluetooth zařízení. Dále lze poslat jeden kontakt (či všechny kontakty v dané kategorii) na jiné zařízení přes infraport, e-mailem, multimediální zprávou i pomocí bezdrátové technologie Bluetooth. Rovněž je možno poslat infraportem vizitku, tj. informace o jednom kontaktu, nejčastěji o vaší osobě. Ještě než budete moci vizitky posílat, je třeba zobrazit detail kontaktu a v menu zvolit Select Business Card a potvrdit.



Možnosti nastavení jsou v porovnání s Windows Mobile mnohem rozsáhlejší. Kromě volby jednoho ze čtyř velikostí písma lze nastavit, zda se budou zobrazovat čísla uložená na SIM kartě. Přenastavit si můžete i řazení kontaktů, na výběr máte dvě možnosti – nejdříve jméno, pak příjmení a nebo jméno společnosti a následně příjmení. Možnost řazení kontaktů podle křestních jmen chybí. V případě, že vlastníte komunikátor Palm Treo a pohybujete se na území Spojených států, může vám přijít vhod možnost přizpůsobit si vytáčení telefonních čísel. V našich končinách však tuto funkci nevyužijete. Stejně jako v jiných aplikacích, tak i v kontaktech najdete část věnovanou zabezpečení a privátním záznamům. Ty můžete trvale zobrazit, skrýt či je nechat přístupnými jen po zadání hesla. Zajímavou položkou v nastavení je Rename Custom Fields. Jde o to, že ke každému kontaktu si můžete uložit kromě adres, telefonních čísel atp. až 9 dalších informací. A právě v Rename Custom Fields si definujete, jak se budou políčka jmenovat. Pokud např. pracujete na personálním oddělení a potřebujete mít rodná čísla všech zaměstnanců neustále k dispozici, můžete si jedno z uživatelských polí přejmenovat na "Rodné číslo" a pak u každého kontaktu tuto kolonku pouze vyplníte.







Přidáváme kontakty v Palm OS


Vytvořit nový kontakt je možné výběrem položky New Contact z menu programu i tapnutím na tlačítko ve spodní části obrazovky. U nového kontaktu lze zadat následující položky:
  • Jméno, příjmení
  • Fotografie – lze využít již uložený snímek i vytvořit nový
  • Název společnosti, funkce či titul
  • Telefon do práce, domů i na mobil
  • E-mail, hlavní telefonní číslo
  • Adresa webových stránek
  • Další adresa, město, stát, PSČ, země
  • Datum narození
  • Případně i uživatelské údaje
  • Textová poznámka






Pořadí telefonních čísel, e-mailových adres atp. můžete měnit, takže lze na první pozice umístit ty údaje, které u dotyčného budete nejčastěji ke kontaktu používat. Kontakt lze samozřejmě zařadit do již existující kategorie, případně je možno vytvořit kategorii novou.


Závěr


Pokud se podíváme na oba programy pro správu kontaktů, je třeba uznat, že základní úkoly zvládají PDA s Palm OS i Windows Mobile na jedničku. Co do počtu možných položek u jednoho kontaktu vede Windows Mobile, ale některým uživatelům stačí, jen když si mohou uložit dvě telefonní čísla, adresu a e-mail.

Oběma programům dělala problém česká diakritika. Palm OS, jak skoro všichni víme, nezobrazuje ve výchozím stavu české znaky a je třeba nainstalovat lokalizaci pro daný jazyk. K novým kapesním počítačům je lokalizace dodávána a pokud koupíte starší přístroj z druhé ruky, je třeba lokalizaci pořídit dodatečně. I tzv. malá lokalizace, tj, pouhá podpora zobrazování a psaní znaků postačí k tomu, aby jste viděli české znaky v celé své kráse a mohli korektně pracovat s aplikacemi ve vašem kapesním počítači, tedy i s kontakty. Kapesní počítače s operačním systémem Windows Mobile zobrazují české znaky jak v e-mailech, tak i v kontaktech či třeba webovém prohlížeči. Pokud vlastníte PDA bez klávesnice a jste omezeni jen na dotekový displej, v základním stavu, tj. bez instalace dodatečných aplikací, nevyhledáte si kontakt začínající písmenem s diakritikou. Na druhou stranu, pořízení české softwarové klávesnice vás finančně nezruinuje, mnoho programů stojí 9,95 USD, tedy v přepočtu jen něco málo přes 200 Kč. Což je mnohem méně než např. čeština od Redgrepu.