Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání Windows Mobile s Palm OS

14.9.2007, Pavel Bureš, článek
Srovnání Windows Mobile s Palm OS
Plánujete koupi PDA a stále nevíte, pro který operační systém se rozhodnout? Potřebujete organizovat čas, či posílat emaily a nevíte, který bude splňovat vaše nároky? Pak právě pro vás je určen seriál, ve kterém proti sobě postavíme Palm OS a Windows Mobile.
Prohlížení webových stránek je funkcí, kterou si kapesní počítače osvojily teprve před několika lety a ve srovnání s PIM aplikacemi je na webových prohlížečích stále ještě co vylepšovat. Na druhou stranu, dnešní prohlížeče jsou oproti prvním verzím z minulého století často srovnatelné s desktopovými protějšky – zvládají prohlížení zpravodajských portálů, přístup k e-mailové schránce a často si poradí i s bankovní aplikací. Dají se ale používat webové prohlížeče, které jsou součástí operačního systému, nebo je třeba vytáhnout z peněženky několik stokorun a pořídit si kvalitní browser dodatečně? Na tuto otázku se pokusíme co nejzodpovědněji odpovědět v dnešním dílu našeho srovnání Palm OS a Windows Mobile.


Blazer


Poslední verze webového prohlížeče, který najdete v Palm OS zařízeních, se jmenuje Blazer. Starší Palmy, např. Tungsten T3, byly vybaveny prohlížečem Web Pro, který má s Blazerem mnoho společného.



Rozhraní hlavní obrazovky prohlížeče bychom mohli rozdělit na 3 části. Na většině displeje bude zobrazena vlastní webová stránka, v horní části najdete adresní řádek (jeho zobrazení je možno vypnout) a sadu ikon pro navigaci. Ikony na horním panelu slouží pro posun dopředu a zpět, k aktualizaci stránky, pro aktivaci režimu prohlížení bez načítání obrázků, k vstupu do záložek, pro načtení domovské obrazovky a k zadání adresy webové stránky.



Jakmile adresu zadáte a potvrdíte ji tapnutím na Go nebo stisknutím Enteru na klávesnici Trea, začne se stránka načítat. V místě, kde byl dříve panel s ikonami, uvidíte nyní jen informaci o tom, že se stránka načítá a také počet stažených KB. Načítání je možno zastavit tapnutím na červený křížek. Blazer má jednu nepříjemnou vlastnost – během načítání stránky se uživatel nedostane do menu. Pokud např. zjistíte, že je písmo příliš malé či se stránka načítá příliš dlouho díky velkému množství obrázků a přejete si jít do menu a změnit nastavení, je třeba nejprve zrušit načítání stránky, což zdržuje a neznalé uživatele zbytečně mate.

Posun po stránce je možný jak pomocí scrollbaru po pravé straně displeje, tak i díky tlačítkům. Šipky vpravo a vlevo slouží k posunu po jednotlivých odkazech, šipky nahoru a dolů suplují tlačítka PageUp a PageDown a posouvají o celou obrazovku.



Oblíbené stránky si můžete přidat do záložek. Potěšující je, že jednotlivá "okénka" s informacemi o stránce jsou dostatečně velká na to, aby bylo možné na ně tapnout prstem.



Webový prohlížeč Blazer podporuje krom záložek také další funkce, např. vyhledávání textu a odeslání adresy právě prohlížené stránky pomocí SMS. Je škoda, že odkaz nelze poslat přímo na e-mailovou adresu, je tudíž nutno adresu manuálně překopírovat ze SMS klient do e-mailového programu.

Blazer umožňuje prohlížet webové stránky ve dvou režimech – ve Wide Mode a v Optimized mode. Wide mode zobrazí stránku tak, aby rozmístění jednotlivých prvků (tlačítek, formulářů atp.) co nejvíce odpovídalo záměrům tvůrce webu, takže stránka bude ve většině případů širší než displej kapesního počítače a bude nutno při čtení posunovat i do stran. Optimized mode způsobí, že stránka bude upravena tak, aby se vešla na malý displej kapesního počítače a uživatel mohl tak scrollovat jen nahoru či dolů.

V nastavení programu si můžete vybrat velikost písma, u některých lokalizací ale nemusí být nejmenší font počeštěn. Dále je možno zvolit, která stránka se zobrazí při spuštění programu – na výběr je naposledy zobrazená stránka, záložky, prázdná či domovská stránka. Blazer dokáže navrhovat znění URL dle historie navštívených stránek, takže není třeba psát adresu celou. Uživatel má také na výběr, zda si přeje načítat webovou stránku celou, nebo postačí jen text bez obrázků. Blazer dokáže načítat stránky také přes proxy server.

Surfování na Palmech má svoje specifika a také značná úskalí, která si důkladně na následujících řádcích rozebereme. Zejména začínající uživatelé se diví, že jim prohlížeč (ať už je to Blazer, Web Pro či třeba Xiino) nezobrazuje korektně české diakritické znaky. Je to proto, že Palm OS je relativně starý systém a na novou a vylepšenou verzi se stále čeká jako na smilování. Přestože se během let Palmy naučily několika novým funkcím (přehrávání videa, připojení k internetu atd.), na jazykové podpoře autoři systému příliš nepracovali a čeští uživatelé mají s nabodeníčky stále problém.

Problémy s českými národními znaky je možno z velké části vyřešit zakoupením lokalizace. Rozlišujeme dva druhy lokalizací – tzv. malá umožní bezproblémové čtení a psaní českých znaků, velká lokalizace obsahuje navíc překlad programového rozhraní do českého jazyka. České uživatele bude zajímat, že jejich potřebám vyhovují dvě lokalizace – Locale od české společnosti RedGrep a PiLoc od ruského Paragon Software. Pro Locale mluví fakt, že jde o produkt českých autorů, takže během nákupu a případné komunikace s vývojáři nemusíte umět anglicky. Důležitým kritériem při výběru té správné lokalizace je stabilita. Na některých kapesních počítačích je některá z uvedených aplikací méně stabilní než konkurenční produkt, způsobuje resety PDA atp., takže je dobré před koupí vyzkoušet demoverzi a pokud není, tak alespoň důsledně pročíst diskuse na internetu. Vzhledem k tomu, že o lokalizacích mluvíme v souvislosti s prohlížením webových stránek, stojí za zmínku, že PiLoc umožňuje přepínat jednotlivá kódování (Windows a ISO) za chodu, u Locale je třeba si před instalací vybrat, kterou verzi použijete. Bohužel ani jeden z programů si neporadí se stránkami v UTF-8, které se používá poslední dobou stále častěji. Weby v UTF-8 prohlížeč samozřejmě zobrazí, jen české znaky nebudou k vidění tak, jak bychom chtěli. Řešením může být instalace javové Opery Mini, která si s UTF-8 poradí.